Overvintring/vinterdvale

Tijd om te gaan slapen

De fleste flerårige vekstene som vi har i hagene i Norge er tilpasset klimaet og kan tåle noe frost og tele. Uteplanter går i vinterdvale av seg selv når dagene blir kortere og temperaturen faller, og de klarer derfor å tilpasse seg de kalde forholdene om vinteren. Planter som opprinnelig vokser i varme områder trenger litt hjelp gjennom vinteren. Er du i tvil om en plante er herdig nok til å klare seg selv, kan du spørre personalet i ditt lokale hagesenter eller medlemmer i hagelag.

Stauder i krukker: Hardføre stauder i krukker kan også overvintre utendørs. Men velg planter med herdighetstall for 1-2 klimasoner høyere enn der du bor. Herdighetstallet indikerer plantens hardførhet i sammenheng med klimasonene i landet. En plante med herdighetstall 5 (H5) tåler alle klimasoner fra sone 1 opp til sone 5.

hageselskapet_norge1-719x495

 

Krukkene må være frostsikre, helst litt lav og V-formet slik at jorda presses opp dersom den fryser, istedet for at den utvider seg og krukken sprekker. Krukkene må ha et hull i bunnen og et dreneringslag av for eksempel lecakuler og fiberduk. Istedet for krukkefat kan du bruke steiner eller klosser under krukkene så de ikke fryser fast i bakken, og vann blir ikke stående i dem. Flerårige planter som skal ha vinterdvale må ikke vannes med næring sent på høsten, fordi det lurer plantene til å begynne å vokse igjen. Jorda bør holdes litt fuktig gjennom vinteren. Det kan være lurt å isolere krukken med bobleplast eller fiberduk. Krukkene kan settes under takskjegget inntil en lun husvegg, eller i en kjeller/ drivhus/bod/garasje, men det må ikke være for varmt. Under 10 grader er ideelt. Eviggrønne planter (som beholder bladene om vinteren) vil ha temperatur under 10ºC og ca 12 lyse timer i døgnet, og de bør ikke settes for tett sammen.

Oliventrær, sitrustrær og andre middelhavsvekster:  vil ha 3-10ºC og 10-12 lyse timer i døgnet gjennom overvintringen.  Noen dager med litt ekstra kulde er bare til hjelp for slike planter i vinterhvilen for at de skal kunne sette ny frukt.  Vann forsiktig så de ikke tørker ut eller blir stående i vann. Jo varmere det er desto mer vann trenger de. Gjødsling trengs ikke om vinteren.

2-årige eller flerårige sommerblomster, som noen stokkroser, pelargonia, margeritter og tårer, blomster neste år hvis de taes inn om høsten og settes under vekstlys i 0 – 5ºC.  De kan gjerne beskjæres så sparer du plass og de får mindre sykdom og skadedyr over vinteren. Skal man ta stiklinger (se bloggen Stiklinger, vegetativ formering) er det bedre å ta de om høsten og sette småplantene under lys i lav temperatur 2-5ºC, enn å overvintre morplanten for stiklinger utover vinteren. Jorda i pottene skal ikke være helt tørr, men heller ikke våt. Vann bare littegranne om gangen. Plantene trenger veldig lite vann i lave temperaturer. Hvis jorden blir våt og kald kan plantene råtne.

Løk og knollvekster som gladioler, begonia, georginer kan kuttes ned til 5 cm, taes opp, vaskes rene for jord og oppbevares mørkt, tørt og kjølig på rundt 5ºC,  maks 10ºC.

Krydderurter fra hagen kan pottes om og dyrkesesongen kan fortsette inne. Men        mange flerårige krydderurter tåler å overvintre ute i norsk vinter.  For eksempel:

I store deler av landet: Russisk estragon, gressløk, peppermynte, sitrontimian, kryptimian, pepperrot, bjørnerot, vintersar, isop, salvie, løpstikke, oregano (bergmynte), kvann, karve (kun toårig), etasjeblomst, purpursolhatt og løpstikke.

H3-4 ( i godt drenert jord): ramsløk, diverse mynte, anisisop, lavendel, timian, kruspersille (toårig, sår seg selv om de får blomstre) og sitronmelisse (toårig, sår seg selv om de får blomstre).

I mildt kyststrøk (sørvestlandet): Gresk oregano, bladpersille (toårig, sår seg selv om den får blomstre).

Chili planter som har stått ute kan taes inn til overvintring. Det vil føre til tidligere avling neste år og en lengre vekstsesong utendørs enn de man dyrker fra frø. Siden stammen har vokst seg tykk og vedaktig vil den få masse nye greiner og som oftest større avling 2. og 3. år. Noen chilier kan dyrkes i mange år, men størrelsen på avlingen vil avta etter noen år.  De kan overvintres i dvale  (se under Overvintring/dvale i vår blogg Beskjæring av chili og tomatplanter) eller i normaltilstand, det vil si fortsette veksten inne, men i nedsatt tempo.  For å overvintre i normaltilstand trenger den litt lavere temperatur enn den er vant til, det vil si stuetemperatur ca 15-20ºC, svak gjødsling 1 gang i måneden og jevnlig vanning. De vil ha 12-14 timer med vekstlys i døgnet. Modne frukter må høstes og resten vil modne etterhvert. Fruktene bør uansett plukkes hvis planten begynner å miste for mange blader, ellers vil plantene bruke all sin energi på å modne fruktene og kan miste alle bladene. De trenger lite eller ingen beskjæring før midten av januar når ny bladvekst begynner.

Planter som dyrkes innendørs hele året kan også lokkes til vinterdvale ved å korte ned dagslengde og senke temperaturen. For eksempel hvis man vil sette et Bonsai-tre til vinterhvile. Hvilen oppheves med høyere temperatur og flere lyse timer i døgnet. Når plantene vekkes kan de gjødsles med halvparten av vanlig mengde og vannes godt.

Stueplanter om vinteren: Varm og tørr luft fra fyring om vinteren er ikke bra for plantene. Det er derfor lurt med litt ekstra stell i den kalde tiden. For eksempel:

1. Dusje plantene med vann 1-3 ganger per dag.

2. Tørke av støv som kan tette porene i bladene.

3. Gi plantene ekstra lys

4. Redusere vanningen, fordi plantene vokser saktere om vinteren.

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: