Dyrking av sitrusplanter

Lemon on lemon-tree

Sitrusplanter kan du ha ute på terrassen, balkongen eller i hagen om sommeren, men om vinteren her i landet blir for kaldt for plantene til å være ute. Da kan de stå i dvale med overvintringslys i sval temperatur, eller med mye lys i stuetemperatur, for eksempel i stue, vinterhage, dyrketelt eller oppvarmet drivhus. Les mer i denne bloggen om fremdriving og tilrettelegging for dyrking av sitrusplanter i nordisk klima.

STELL AV SITRUS:

Lyskrav/ Plassering utendørs: Plantene kan stå utendørs fra begynnelsen av juni til september. De vil ha mye lys og varme, gjerne 8-12 timer sol per dag. Den ideelle temperaturen er 21 º- 32 ºC. Særlig grapefrukt og sitron vil trives best der det er mest sol og varme. Den varme temperaturen om sommeren hjelper fruktene til å utvikle søt smak.  La de stå skyggefullt de første ti dagene utendørs ellers kan de bli svidd av solen. Før de flyttes inn om høsten bør de stå skyggefullt i ca 2 uker for å venne seg til mindre lys.

Lys innendørs: Planten må taes inn i slutten av august, helst før temperaturen blir lavere enn 8 ºC. De kan settes svalt i 8 º-10 ºC, for eksempel i en kjeller, med overvintringslys. Vi anbefaler LED Vekstpære Vinter 18 W (dekker ca 1 x 1 m) eller LED Vekstlys 35 W Quattro (dekker ca 2 x 2 m).

Med rikelig lys kan sitrusplanter stå i stuetemperatur, ca 16 º – 20 ºC.  For mest mulig naturlig lys om vinteren bør de stå i syd eller sydvestvendt vindu, men de trenger også  ca 12-16 t tilleggslys per dag for å vokse. Vi anbefaler Vekstlampen SANSI LED 24 W (vekstareal: ca 0,4 m²). Se også SANSI LED 36 W OG SANSI LED 15 W.

I drivhus eller dyrketelt: Sitrus vil vokse og trives med vekstlys typer som CMH / MH /  LED, CFL, og HO T5 lysrør så lenge lampen gir nok lys til å dekke hele planten. HID lamper er de vekstlysene som gir best produksjon i dyrketelt.  HID, High Intensity Discharge, inkluderer Metal Halide, HPS og Ceramic Metal Halide.

Sitrus er delvis bladfellende om vinteren, men fortvil ikke, nye blader vokser snart ut igjen. Et tre kan felle mange blader hvis temperaturen er for høy eller hvis det får for lite lys.

Luftfuktighet: Plantene liker fuktig luft, helst vil de ha rundt 50 % luftfuktighet. Hvis de ikke taes ut om sommeren kan du skape høyere luftfuktighet innendørs ved god lufting, spraye planten med temperert vann, eller bruke en luftfukter.  Det hjelper også å plassere planten oppå en skål med vann og steiner slik plantene får glede av vann som fordamper.

Sitrusjord: skal være litt tyngre enn vanlig blomsterjord, gjerne iblandet litt sand.  Du kan bruke «Middelhavsjord», «Sitrusjord», eller Rhododendronjord med litt ekstra sand. For at bladene skal holde seg mørkegrønne skal sitrusjorden ha en lav pH verdi, mellom 5,5 og 6,5. Krukkene må ha god drenering og plantene bør få ny jord hvert annet til tredje år, helst når treet har begynt å våkne på våren.

Oppal: Unge sitrusplanter kan man kjøpe fra planteskole eller hagesentere. Formering  kan gjøres med stiklinger, luftavleggere, eller poding (les om podeteknikker her).  Vanlige sitrustrær kan bli 4,5 til 6 m høye! Til innendørs dyrking er det dvergtrærne som egner seg best. De blir vanligvis 90-150 cm høye når de dyrkes i krukker. Unge dvergtrær som kjøpes fra planteskole eller hagesenter kan plantes i  20 liters krukke eller beholder med diameter på ca 30 cm. Etter hvert som treet vokser kan det plantes om i en krukke med diameter på 35-50 cm.

Fra frø: Du kan bruke frø fra en økologisk frukt. Ikke-økologiske frukter kan ha sterile frø.  For raskere spiring kan du legge frøene i vått papir i en tett pose, og innen tre uker skal de ha begynt å spire. Det tar flere år å dyrke frem et modent sitrustre fra frø, men det lar seg gjøre.

Vanning: I vekstsesongen som varer fra februar/mars til september vil plantene ha jevnt med vann, men god drenering er viktig. De må ikke bli stående med vann i skålen.  I hvileperioden om vinteren bør de få tørke lett opp mellom hver vanning. Blader som blir gule kan være tegn på dårlig drenering eller næringsstoff mangel.

Gjødsling: Bruk egen sitrusnæring og følg anvisningen. Ikke bruk gjødsel fra september til mars hvis planten står svalt. Hvis planten står i stuetemperatur bør du ikke gjødsle fra september til februar. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale flytende Citrusgjødsel fra Hornum eller Sitrusnæring fra Nelson Garden.

Beskjæring: Treet kan beskjæres når som helst på året hvis det blir for stort eller man ønsker å forme det. For å begrense vekst kan planten taes opp av krukken hvert 3. til 5. år og røttene beskjæres noen cm. Da bør du fylle på med mer jord.

Sykdommer/skadedyr: Sitrusplanter som dyrkes innendørs er mindre utsatt enn ved utendørs dyrking.  Ved innendørs dyrking kan planten bli angrepet av skjoldlus, mellus eller bladlus. For videre lesning om bekjempelse, se bloggen vår: Naturlig plantevern.

#dyrkingavsitrusplanter

#stellavsitrus

#sitrusjord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: