Forberedelser til forkultivering

Januarmåned betyr starten på sesongen for mange. Her har vi samlet noen gode tips til hjelpemidlene som kan være nok til å lykkes med oppal /forkultivering av grønnsaker, frukt, urter og bladgrønt.

Hvordan lykkes med forkultivering?

Luft-temperatur

For å oppnå den ønskede spiretemperaturen som plantetypen krever kan vi anbefale ROOT IT Varmematte ( liten / stor) og denne brukes gjerne med en termostat for varmematter, slik at du har full kontroll på temperaturen i jorda/vekstmediet. På termostaten kan du stille inn ønsket lavest/høyest temperatur og dermed regulerer den selv varmen til det som vil være optimalt.

Jordvarme

Noen planter krever høyre jordvarme enn andre for å spire og danne røtter. Les på frøpakken eller i våre planteportretter i vår blogg, der du kan søke på plantenavn for eksempel, oppe i høyre hjørne.

Ønsker du å dyrke hydroponisk? Vi kan anbefale Hydroponisk dyrkekasse som du kan bruke plugger med egne frø i, eller ferdigsådde plugger. Nelson Garden´s Hydroponiske dyrkekasser kan plasseres i vindu med tilleggslys som festet med sugepropper til vindusruten. Du kan også bruke holder til LED lyslist for Harvy dyrkekasse 3, som gjør det mulig å plassere den hvor som helst. Se her.

Såjord

God drenering og næringsfattig jord er det beste for startfasen i plantenes liv. Hvis du har en morplante eller på en annen måte skaffet deg stiklinger, kan vi anbefale rothormon Clonex eller ROOT IT Rotgele til stiklinger i plugger, for å få sterke, sunne planter.

De første to ukene behøver ikke plantene noe gjødsel. Etter hvert som du skal gi plantene gjødsel eller passende plantenæring kan vi anbefale å lese hva slags næring plantene dine foretrekker. Se også vår blogg Guide til valg av plantenæring.

Prikling

Den første ompottingen av småplanter til separate små potter. Du kan prikle plantene/ potte om når plantene har dannet to eller flere varige bladpar etter de første frøbladene. Hvis du har sådd frø med god planteavstand kan du la det gå lenger tid før du prikler.

PH

Senere i plantens vekstsyklus kan pH i vekstmediet påvirke plantenes næringsopptak. Les mer om pH og utstyr i vår blogg.

Luftfuktighet

Luftfuktighet kan best sikres med minidrivhus. Ofte har disse også regulerbar ventil på lokket så du kan slippe ut overflødig fuktighet. Det sies at det gunstigste er 80-90% relativ luftfuktighet frem til plantene har utviklet et solid rotsystem.

Det er også kjekt å bruke dusjeflaske når du skal tilføre vann i små mengder.

Husk på at jo høyere temperatur, for eksempel fra varmematte eller radiator i nærheten, jo større fordamping. Da må man huske på å dusje litt vann iblant før jorda tørker helt ut.

Lys

Forkultiveringslys kan du også bruke til overvintring, for eksempel av morplanter som du vil ha til stiklinger i ny sesong. Noen av våre LED lamper har dimmer som du kan vri på for å justere lysintensiteten. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale LED Vekstlys DUO med stativ, som passer til plantebrett med små eller litt større potter.

Flere tips til forkuliveringslys:

Cosmorrow LED vekstlyslist 20 W / 40 W

Nelson Garden Led vekstlyslist 60 cm / 85 cm. Kan seriekobles.

Brookes vekstlyslist 35 W

Timer

Som regel er det kjekt med en Timer (koblingsur) til ethvert dyrkelys, for å være trygg på at dagslengden blir like lang fra dag til dag. Ulike plantetyper trenger forskjellig intensitet etterhvert når de skal vokse og blomstre, men i starten vil forkultiveringslys generelt hjelpe alle lysspirende frø med å komme igang frem til de pottes om og får mer lys.

Se også vår blogg 6 tips til forkultivering. Lykke til med vekstene!

Har du flere spørsmål, ta gjerne kontakt med oss i kundeforum.

#forkultivering

#forberedelser

#hjelpemidler

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: