Hjerteranke (String of hearts) / Marmorlanterne

En dekorativ og lettstelt husplante til stue eller andre oppholdsrom. Passer til ampler eller andre typer blomsterpotter som plasseres slik at planten får henge fallende i luften. Plantens strenger kan bli veldig lange, og de kan vi enkelt klippe av fra morplanten og bruke til stiklinger som plantes rundt morplanten eller i en egen potte. Hjerteranke er, i motsetning til andre sukkulenter, halvt sukkulent. Den vil dermed trenge mer vann enn sukkulenter som kan samle vann i bladverket.

BOTANISK NAVN: Ceropegia woodii , tilhørende Gravmyrtfamilien (Apocynaceae).

OPPRINNELIG HABIAT: Syd-Afrika.

Lyskrav/ plassering: Trives best så lyst som mulig. Unngå direkte sommersol. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ til steder med lite lys. Mindre lys fører til lysere blader.

Kan brukes som ampelplante eller bindes opp rundt en rund bøyle i ulike typer blomsterpotter, slik som mange gjør med for eksempel Eføy.

Temperatur: Trives i varme rom, men vil ha det kaldt om vinteren. Helst mellom 5° og 10 °C.

Luftfuktighet: Kan gjerne sprayes med vann fra en dusjeflaske av og til.

Vanning: Vannes ca. 2 ganger per uke. I mer lys vil den også drikke mer vann. Uansett hvor mye lys den får, er det beste for planten om den får tørke opp mellom hver vanning for at ikke knollene som ligger i jorda skal råtne. Om vinteren trenger den nesten ikke vannes.

Foretrukket substrat: Vi i Gartnerbutikken kan anbefale 75 % Kaktus- og sukkulentjord (Såjord) fra Nelson Garden, 10 % vektsttorv og litt perlitt eller lecakuler for god drenering.

Gjødsling: Hjerteranke kan klare seg med veldig lite gjødsel. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale litt Hornum flytende plantenæring for sukkulenter og kaktus om våren. Et annet tips er å toppe potten en gang iblant med litt frisk jord.

Blomstring: Når den får rikelig med lys vil den blomstre. Sesongen kan vare hele året.

Ompotting: Hvert 3. år. Om våren. Strengene kan bli opptil 4 meter lange. Et lurt tips for å holde strengene på plass i pottene er å legge strengene forsiktig oppi potten og holde dem på plass med potteespalier som settes i jorda innimellom strengene. Lange strenger vil bli for tunge og kan derfor ryke om de ikke løftes oppi potten.

Formering: Med stiklinger; lange strenger kan klippes av med et par noder på, og puttes i vann med nodene under vannoverflaten til den får små røtter. Hjertene som sitter på stiklingene kan fjernes. Plassere glasset med stiklingene lyst og varmt. Med deling; Knollene som ligger nedi jorda kan deles fra og plantes om.

Overvintring: Skal den hvile om vinteren bør den plasseres lyst og kjølig, mellom 5° og 10 °C .

#hjerteranke

#stell

#ceropegia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: