Forberedelser før vinteren i hagen

Når utetemperaturen faller til under 0 grader trenger noen planter og røtter litt beskyttelse for at de skal overleve vinteren. For eksempel kan du la løvet bli liggende på bakken eller rake det innunder busker og i bed. Les videre for våre tips til vinterforberedelsene for hagen.

GRESSPLEN: Gress og vintergrønne vekster kan gjødsles til slutten av august. Deretter én enkel overgjødsling av gresset etter midten av oktober vil beskytte mot overvintringsskade. Pass på at plenen ikke klippes for kort før vinteren. Gressavklippet kan legges i hagekomposten lagvis med grovere treaktig materiale, tørt gras, råkompost, ferskt avfall og litt jord. Det meste av frukt og grønnsaker går fint til komposten. Les mer om kompostering av hageavfall i vår blogg Kompost her.

BUSKER OG BED: Vinterdekke over bakken rundt planter. Halm er også bra som jorddekke under busker og i bed. I kjøkkenhagen er det fint å dekke til med halvt omdannet kompostjord. Når våren kommer vil den være senket i ett med jorden og mikrokokkene kommer til nytte så jorda kan produsere stor, sunn og sterk avling neste år.

UNGE FRUKTTRÆR: På unge epletrær har man pleid å binde ned i greiene for å skape vannrett vekstform, men det har blitt mindre vanlig å nedbinde. Men de nederste greinene nedbindes vanligvis fremdeles (ved 60-70 cm høyde) og bindes sidelengs gjennom hele vinteren også.

Jorddekke er ikke så mye brukt til epletrær om vinteren, men i vekstsesongen brukes blant annet bark og flis (som beskytter mot spiring og vekst av ugress) – sammen med gjødsel. Haglnett kan brukes for å beskytte eplene mot hagleskurer, og fuglenett kan brukes på kirsebærtrær.

Ellers bør man fjerne nedfallsfrukt rundt frukttrær slik at man ikke tiltrekker gnagere.

BÆR: Jordbær kan tildekkes med fiberduk som får sitte på litt utover våren og lage et litt varmere klima. Andre bærbusker klarer seg som regel sjøl uten å fryse til.

UGRESS: Før det kommer tele i bakken bør ugress i områder der det er mye av det graves opp med spade. Flerårige ugress, som skvallerkål og kveke som setter utløpere bør graves opp med et greip, fordi det er et redskap som ikke ødelegger utløperne og man får lettere bort hele planten.

KRUKKER OG POTTER: Skal du overvintre planter i frostsikre krukker og potter ute bør de isoleres og plasseres under tak. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Potteisolasjon (ø45 x h50 cm), Jutevev (1 x 5 m rull), fiberduk og gamle aviser til vinterbeskyttelse. Store planter kan tildekkes med Jutevev som beskytter mot kjølig vind , uttørking og sterk sol om våren. Hardføre planter som for eksempel Syrinhortensia (Hydrangea paniculata) kan stå i flor helt til snøen kommer.

Syrinhortensiabusk

VANNING: Overvintrende planter skal ikke vannes for mye.

FOTOGRAFERE OG PLANLEGGE FOR NESTE ÅR: Kanskje det er lurt å ta noen bilder av hagen eller verandaen før vinteren som du kan bruke til planlegging av slik du vil det at det skal se ut neste år.

FUGL: Fuglekasser er koselige å se på i vintermånedene. Vil du bygge en fuglekasse kan du finne instruksjonsvideoer på nettet, eller lese hvordan i denne linken: Naturverforbundet.no.

Vil du lese mer om overvintring av ute- og inneplanter ? Se vår blogg Overvintring og vinterhvile innendørs.

#vinterforberedelser

#hage

#tildekking

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: