Dyrking av Paprika i potter.

Innendørs kjøkkenhage er en gøyal hobby! Med litt utstyr kan du produsere dine egne friske grønnsaker og krydderurter i dyrketelt, drivhus eller annet dyrkerom.

Hva med å prøve seg på hjemmedyrket paprika innendørs eller i drivhus? Starter du innen mars måned med oppal, kan du sette ut plantene på en lun plass til sommeren, og flytte dem inn igjen på sensommeren, til overvintring. På andre og tredje året kan plantene få de største avlingene.

Paprikafruktene kan du bruke i grønnsaksmoothie, råkost-salat, eller som rå eller stekt ingrediens i mange matretter. Fiolett paprika som ‘Snacking Purple’ , potte-paprikaen på bildet, smaker best rå, i salater og lignende.

Les videre om hvordan du kan dyrke paprika i dyrketelt eller drivhus.

Botanisk navn: Capsicum annuum

Plassering/lyskrav: Litt avhengig av pottestørrelsen (for eksempel 3,6 L til 11 L store), men 3 stk paprikaplanter pr m² går fint. Potten til hver plante kan godt være litt stor. Den bør plasseres i et vindu med direkte sollys, eller under en vekstlampe med intensitet nok til planter som er nokså lyskrevende. Gjennomsnittlig 12-14 timer lys per døgn kan anbefales.

Vekstlys: Vi i Gartnerbutikken kan anbefale CMH 315 W , Ceramic Metal Halide, som er vekstlys med god intensitet og sammensatt lysspektrum for både vekst og blomstring. Av typen høyintensitet LED Vekstlys er det flere lamper vi vil anbefale: LED Zeus Pro 465 fra Lumatek, Secret Jardin HPLED , Lumatek LED Attis 300, eller Nemesis 200 w LED Bluetooth. Alle disse vekstlampene har lysspektrum som er dekkende for både vekst- og blomstringsfase for nokså lyskrevende plantevekster.

Skal du bruke CMH (Ceramic Metal Halide), eller andre høyintensitet vekstlys (LED eller HID), er det gunstig med kortere dagslengde (fotoperiode), det vil si ca. 12-14 t lys pr døgn.

Dyrking med CFL eller vekstlys med mindre intensitet, fungerer best med lengere fotoperiode, opptil 20 t lys per døgn, eller for eksempel 18 t lys / 6 t mørke i vekstfasen, og 12 t lys /12 t mørke i blomstringsfasen.

Anbefalt oppalsutstyr: Såplugg-brett, stikketiketter, varmematte, forkultiveringslys med stativ, timer (styrer likt antall timer med lys per døgn) og minidrivhus.

Vekstsystemer: Paprika kan dyrkes i jord, hydroponisk eller aeroponisk. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Autopot (selvvanningsystem) eller Waterfarm (dryppsystem).

Vil du vite mer om aktuelle vekstsystemer? Se bloggen Vekstsystemer.

Anbefalt luftfuktighet i dyrkerom ( % RH, relative humidity/ relativ fuktighet):

Forkultivering: 80 % RH, tidlig vekst: 75 % RH, vegetativ fase: 65 % RH, overgangfase: 55 % RH, blomstringsfase: 45-50 % RH. Denne skalaen er vanlig for veldig mange plantetyper som man dyrker innendørs.

Det er vanskelig å være helt presis for best resultater, så vi anbefaler å prøve seg frem litt og se hva som fungerer best for ulike kulturplanter. Trenger du guide til valg av dyrketelt, klikk HER.

Temperatur: Innedyrking av paprika krever som regel minst 15 °C, og ikke over 27 °C. For god befruktning er minstetemperatur på 15 °C viktig. Det optimale for paprikaplanten er å ha det varmest på dagen, ca 20 °C, og ca. 5 graders differanse (temperaturfall/DIF) til nattetemperaturen, gjerne 15 °C.

Paprikaen vil sannsynligvis overleve om temperaturene faller ned til ca. 10 grader. Små, søte paprikasorter tåler bedre lave temperaturer enn andre sorter.

Befruktning: Paprikaen er selvbestøvende, men har godt av å få litt hjelp ved å bli ristet litt i den når den blomstrer. Åpne vinduer kan også hjelpe til med bestøvningen ved at insekter tiltrekkes og flytter på blomsterstøvet fra pollenbærerene til arret.

Blomstring: Du kan stimulere paprikaplantens blomstring ved å kutte vekk den første blomsten. Under blomstens punkt vil det være to sideskudd. Fjerner du det ene vil dette booste blomstringen på den andre og vil gi mange flere blomster.

Jord: Temperaturen i jorda bør holdes over 15 °C. Den liker jord som er litt porøs og gjerne tilsatt organisk materiale. Du kan også dyrke paprika hydroponisk og aeroponisk.

Vanning: Må ikke vannes for mye, for da vil den dø. La jorden tørke lett ut mellom hver vanning. Må vannes regelmessig.

Gjødsling: Hvis den dyrkes under vekstlys bør den gjødsles én gang per måned i hele veksttiden. I naturlig lys behøves ikke gjødsling i vintermånedene. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale nitrogenholdig gjødsel, slik som Bio bizz startpakke for organisk dyrking, Autopot spesialnæring for Autopot vekstsystem, eller flytende hydroponisk næring fra Nelson Garden, eller fra Terra Aquatica til dyrking i Growstream hydroponisk vekstsystem.

Skadedyr/sykdommer: Bladlus, hvitfly og gråskimmel. Se tiltak i vår blogg Naturlige plantevernmidler.

Formering: Kjøp paprikafrø når de er tilgjengelige i butikk, eller tørk fruktene og bruk frøene fra dem.

Beskjæring: Etter innhøsting kan du skjære tilbake plantene for å stimulere til ny vekst til våren. La noen blader være få sitte igjen så de kan bidra til fotosyntesen. Paprikaen kan gi mest frukt på år 2 og 3.

Overvintring: Plasser i et vindu som har mest mulig lys. Eller du kan la den overvintre med vekstlys.

#dyrkepaprika

#Capsicumannuum

#vekstlystilpaprika

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: