Kystplanter

Strandplanter og kystplanter kaller vi plantene som tåler godt sol, vind og salt. I denne bloggen kan du lese om 8 kystplanter som vokser her i landet.

Norges kystlinje er egentlig mye lengre enn man skulle tro. Tar man med alle øyene langs norskekysten er lengden totalt over 80 000 km. Det er like langt som to runder rundt jordkloden.

  1. MUSEØRE Salix herbacea

Museøre. Regnes som «verdens minste tresort». Museøre-planten bli ca. 1 – 5 cm høy. Blomstrer i juni-juli. Vokser over hele fastlandet og i havområdene. De grønne bladene ser veldig ut som museører når de åpner seg.

2. TINDVED Hippophae rhamnoides

Tindved vokser naturlig i elveoser, strender og rasmarker i Sør-Norge og nordover til Troms. Mer vanlig å dyrke i våre naboland.

Tindved er små trær eller busker som kan vokse i ren sand, men liker seg best på kalkholdig grunn. Den kan formeres med stiklinger om sommeren, fra halvharde greiner. Kan dyrkes som prydvekst, men mest for sine frukter / tindvedbær som inneholder vitaminer som B-kompleks, svært mye C-vitaminer i forhold til størrelsen sin, omega-olje og andre sunne næringsstoffer. Når man dyrker tindved for å høste fruktene er det vanlig å ha mesteparten hunnplanter og noen hannplanter for de hjelper til med bestøvningen. Veden kan man bruke til å lage rivetenner, men fra gammelt av er det latinske navnet Hippophae gitt til planten fordi ordet Hippophae betyr «skinnende hest» , og kom av at denne plantens unge grener og blader (rhamnoides ) var brukt som hestefor og gjorde hestene større og sterkere.

3. GUL HORNVALMUE Glaucium Flavum

Gul Hornvalmue. Kraftig sølvfarget bladverk som står i kontrast til gule blomster. Vokser på åpne strender og grus/steinete strandkanter langs kysten, noen få steder i Sørøst-Norge, Oslofjorden, Hvaler/Sarpsborg, Asker og Kragerø.

4. FJÆRESAULØK Triglochin maritimum

Fjæresauløk. Denne kan du finne på fuktige sandstrender, kystsletter, og fuktige enger, og i ferskvann og på myr. Forekommer over hele den nordlige halvkule, men sjeldnere på den sørlige halvkule.

5. HORNSTRÅLE Carpobrutus edulis

Hornstråle. Vokser hovedsakelig i kystregioner. Planten er krypende, lavt og tett voksende (ca 20 cm høy). Kan dyrkes som prydplante. Vokser der det er mye sol og veldrenert sandjord.

6. SANKTPETERSKJERM Crithmum maritimum

Sanktpeterskjerm / Strandfennikel. Vokser naturlig på havstrender. Planten er lav til middelshøy, grenet og flerårig urt. I Norge forekommer den for det meste på Sørlandskysten, i Agder-fylkene.

7. ORMEHODE Echium vulgare

Ormehode. Denne er ikke så vanlig i Norge, men forekommer på Østlandet, ved kysten nordover til Tromsø. Opprinnelig vokste den naturlig i Middelhavslandene / Svartehavslandene. Den vokser på åpen steinjord/ grusjord. Ormehode kan lett forville seg om den dyrkes ute i hagen ved at den sår seg selv, og bør derfor dyrkes i potter. Dyrkes fra frø. Blomstrer andre året med fargesprakende sterkt blå/rosa blomster. Den tåler veldig godt tørke, men kan også vannes regelmessig. Kan dyrkes i veksttorvblanding, og klarer seg uten gjødsel.

8. TAKLØK Sempervivum

Takløk. Vokser spredt på Sør-og østlandet. I tidlig middelalder var planten ofte dyrket på hustak fordi man trodde den skulle beskytte halmtakene mot hekseri og lynnedslag (som takplante eksisterte den allerede for mer enn 2000 år siden). Vanlig takløk er en liten sukkulentplante (ca 20 cm i diameter) som er eviggrønn og flerårig. Etter noen år vil den blomstre med stjerneformete rosa blomster. Etter at den har blomstret dør den. For øvrig finnes det mange hundre varianter av artene , men antagelig kun «vanlig takløk», er brukt for sine helbredende evner.

Takløk vokser best i sol, men tåler også fint halvskygge. Den er lite krevende til jord, næring og vann. Vil ha god drenering. Ved dyrking i potte bør du unngå at den blir stående i vann. Ikke vann for mye. Den trenger ikke gjødsel. Om vinteren klarer den seg uten beskyttelse, også om den dyrkes ute i hagen.

HOS OSS I GARTNERBUTIKKEN FINNER DU OVER 300 FORSKJELLIGE FRØSORTER. SE VÅRT STORE UTVALG HER.

#strandplanter

#kystplanter

#urter

#legeplanter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: