Klivia / Clivia / Mønjelilje

Artig løkblomst i Narsiss-familien. Den kan bli opptil 0,6 m høy, og med runde, fine oransje og røde skjermblomster på toppen av blomsterstilken. Skinnende, og mørkegrønne remformete blader. Hvis du herder denne om sommeren noen timer når du setter ut planter vil den vil få en mørkere grønnfarge på bladene. Blomstene på den vil etterhvert gå over til små grønne bær. Les mer om stell av 3 Clivia arter som er lette å dyrke som potteplanter : Clivia miniata, C. nobilis, og C. gardenii...

OPPRINNELIG HABITAT: Syd-øst i Afrika

BOTANISK NAVN: CLIVIA

Blomsten er oppkalt etter Hertuginnen av Northumberland (i syd-øst i nåværende England), Lady Charlotte Clive, som var den første som kultiverte planten i England.

Clivia miniata

PLASSERING / LYSKRAV: Sol eller lett skygge. Hvis den får for lite sol eller lys vil den danne lite blomster, og i så fall bør du vurdere om det er lysere steder å plassere den, eller gi den noe tilleggslys. Vi i Gartnerbutikken anbefaler LED vekstlampe Sunlite, Nelson Garden LED lyslist eller SANSI vekstlampe for å nevne noen. Settes den ute på verandaen om sommeren vil den stå i lett skygge.

TEMPERATUR: Varmt, men ikke trekkfullt. Om sommeren gjerne 20-25 °C.

FUKTIGHET: Kan dusjes jevnlig. Den liker ikke tørr luft.

FORETRUKKET JORD: Blomsterjord med litt sand (godt drenert). Vanligvis for løkblomster i bed ute i hagen kan du blande hagejord og kompost til løkene, men jord fra hagen bør ikke brukes til innendørs dyrking.

GJØDSLING: Gjødsle 1-2 ganger i måneden når den blomstrer. Langtidsgjødsel eller kompostjord er fint å gjødsle med. Du kan også bruke Løkgjødsel fra Nelson Garden.

VANNING: Kan vannes et par ganger i uken når den blomstrer. Gule flekker på bladene kan være tegn på for mye vann, eller for kaldt vann. Om vinteren når den hviler vannes den nesten ikke, men jorda holdes såvidt fuktig. Når blomsterstilker har blitt 15 cm lange er den klar til å vannes normalt igjen.

FORMERING: Formeres med sideskuddene som danner røtter. Plantes om i små potter i minidrivhus med undervarme. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale ROOT !t Varmematter og Led Vekstlys Duo med stativ. Optimal temperatur i minidrivhuset er ca 25-30°C. Den nye planten vil nok ikke blomstre før den er 2 år gammel.

Såbrett , minidrivhus, forkultiveringslys.

OMPOTTING: Om røttene er synlige kan den pottes om til en størrelse større enn nåværende potte.

BLOMSTRING / FRUKTDANNELSE: Om våren. Blomstene går etterhvert over til å bli grønne bær.

VINTERHVILE: Plasseres lyst og kjølig, i temperaturer omkring 7°-10°C, maks 12-15°C. Bør få vinterhvilen sin i minimum 1 og en 1/2 måned rundt jul/nyttår tider. Først når den begynner å vise nye blomster-knopper kan du øke temperaturen til ca 15 °C, og begynne å gi den vann, men veldig sparsomt.

RENGJØRING / BEHANDLING: Kan settes i dypt vann i noen timer. Bladene kan tørkes av med en fuktig svamp eller klut av og til.

Klivia / Clivia som inneplante

BESKJÆRING: Etter blomstringen fjernes blomsterstilken.

SYKDOMMER / SKADEDYR: Kan angripes av rotråte om den blir stående i vann. Trips eller spinnmidd kan angripe plantene. Se etter naturlige løsninger mot skadedyr og sykdommer i vår blogg Naturlig Plantevern.

GIFTIG PLANTE: Må ikke spises! Giftig plante med giftige løker og irriterende plantesaft. Kontakt giftinformasjonen hvis du trenger råd til hva som må gjøres fordi noen har spist en slik plante eller på annen måte har vært i kontakt med noe som kan være giftig.

Clivia nobilis

#clivia

#potteplanter

#stell

2 kommentarer

    • gartnerbutikken sier:

      Hei Solfrid, har du planten stående til overvintring kjølig? Kanskje du kan få den til å blomstre igjen enten ved å gi den litt mer vann eller litte granne næring. Mvh Gartnerbutikken

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: