Stell av Sølvranke (Scindapsus)

Klatreplanten Sølvranke tilhører Myrkonglefamilien, den samme plantefamilien som Gullranke, Monstera deliciosa, og Treklatrer (Philodendron). De er tropiske planter som ikke tåler kjølig trekk. Sølvranke har sølvfargete, spettede bladtegninger, derav navnet. Bladmønstrene blir tydeligere av lys kontra skygge, men planten krever ikke sterkt lys.

Botanisk navn: Scindapsus pictus

Lyskrav/ plassering: Må ha det lyst, men ikke direkte sollys. Tåler også å stå i skyggen. Trenger mer lys om vinteren, og passer fint i en hengende ampel eller blomsterpotte i vinduet. Den kan stå hvor som helst og vokse hele året med en av våre vekstlamper, for eksempel Sun lite Vekstlampe med teleskopstativ.

Temperatur: Liker å ha det varmt (romtemperatur), gjerne om vinteren også. Minimum 15 °C.

Luftfuktighet: Gjerne høy luftfuktighet.

Vanning: Vannes ofte og lite om gangen med lunkent vann. Dess mer lys planten får dess mer vann drikker den. Bladene kan krølle seg dersom denne får for mye vann eller for lite vann. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Nelson Garden Fuktighetsmåler som viser om planten behøver vanning. Eventuelt bør du ta en test med fingeren i jorda dersom bladene krøller seg:

Kjennes jorda varm og tørr kan det være for tørt og bør vannes.

Kjennes jorda kald og sørpete kan det være for vått i potta og jorda bør få tørke lett ut.

Kjennes jorda kald og klebrig er den sannsynligvis akkurat passe.

Foretrukket substrat: Godt drenert plantejord. Du kan blande inn perlitt eller lecakuler for god drenering. Plantejord som inneholder litt sand / dyrkingstorv (sphagnum) er gunstig. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale plantejorden Tjerbo P-jord (til nyplanting, balkongkasser, drivhus og urner/krukker). LechuzaPon kan også benyttes.

Gjødsling: Er litt kresen i forhold til gjødseltyper. Potteplante gjødsel for grønne planter er bra for fargene i bladverket. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende gjødsel for potteplanter.

Ompotting: Ompottes når du ser synlige røtter på undersida, og etter hvert som planten vokser etter at du har tatt stiklinger. Du kan bruke jorda som nevnes i punktet ovenfor til ompotting. Røttene kan vokse ganske sakte og har godt av å være i fred. Nyinnkjøpte planter trenger ikke ompottes før det har gått et halvår eller mer. Deretter hvert år eller sjeldnere.

Formering: Med stiklinger av grener med 1 blad, som settes i vann et par uker for rotdannelse eller direkte i fuktig jord, når som helst på året.

Sykdommer/skadedyr: Ikke vanligvis. Kan utsettes for trips om den står veldig nærme andre planter som kan overføre dette.

Beskjæring: Bør stusses innimellom så den ikke blir lang og strantete, men mer kompakt i veksten.

Klatreplante Sølvranke med mosestokk i jorda.

Trenger du plantestøtter? Vi forventer ny levering av plantestøtter i tre og kokos til vårt lager over nyttår. Se utvalget her.

#sølvranke

#scindapsus

#stell

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: