Beskjæring av chili- og tomatplanter

6 gode grunner til å beskjære er:

  • Bygge opp tettere og bredere vekst
  • Stimulere skuddvekst
  • Regulere fruktmengden
  • Øke fruktstørrelsen
  • Fjerne syke og skadde greiner
  • Begrense veksthøyde i dyrkerom

Hvordan beskjære chiliplantene?

Woman working in garden

Tidlig i sesongen

For å få til en tettere og bredere vekst kan planten beskjæres allerede like etter planting. Du må la det være igjen minimum 3 bladpar. Bruk en steril kniv og skjær av stammen ca 0,5 cm over 3. bladpar i 45 graders vinkel for å unngå at vann blir hengende i sårflaten ved vanning.

Etter hvert som planten får flere nye skudd med blader, kan store blader skjæres av slik at hele planten får lys og vekstkraft.

Knip av de første blomstene

Knip av alle blomster, blomsterknopper, og eventuell begynnende frukt fra toppene frem til 3.- 4. uke. Minimum de første 5-7 blomstene må knipes av på storfruktete sorter for å oppnå god forgrening og masse frukter.

Rens planten  

Blader som er skadde, gulne eller som som henger så lavt at de kommer nær jorden fjernes straks gjennom hele sesongen.

Eventuelt

Når planten har blitt 30 cm høy kan alt nedenfor de 3 øverste bladparene skjæres bort.  Dette vil stimulere vegetativ vekst og motvirke generativ vekst (dannelse av blomsterknopper) i starten, men på sikt gir det mer blomster og økt avling.

Sent i sesongen (tidlig høst)

Ca 6 uker før frosten kommer kan alle blomstene skjæres vekk i tillegg til toppgreiner som ikke har blomster eller frukter, og greiner med frukter som ikke har kjangs til å modnes før sesongens slutt. Dette vil akselerere modningen av gjenværende frukter.

Etter innhøsting (flerårige planter)

Hvis planten gis vann, næring, nok lys (minst 12 t pr dag og hvile/mørke resten av døgnet),og temperatur holdes mellom 17 og 27ºC kan du holde chilien gående i flere år. Etter innhøsting når planten har sluttet å danne nye knopper kan du skjære av alle skudd og bevare stamme, hovedgreiner og noen blader.  Planten vil få nye skudd, blader, blomster og frukter.

Overvintring/dvale

Før overvintring av planten kan den beskjæres kraftig, slik som roser, for å få en god start etter vinteren. Skjær planten ned til det er igjen ca 10-15 cm på stammene, men la noen blader være igjen. Forsøk å beholde Y-formene på stammene. Vær obs på nye knopper og skjær ovenfor disse.  Vann planten godt og la den stå i 24 timer til planten får tatt opp det meste av fuktigheten. Det anbefales å plassere planten i et sydlig/vestlig vindu og bruke timer på overvintringslys mellom kl 7 og 10 og mellom kl 15 og 20 slik at planten får 13 timer lys om dagen. Temperaturen må ikke få synke under 10 ºC.  Legg noen aviser, isopor eller annet isolerende materiale under potten.  Gi den vann en gang hver 1.-3. uke, så den ikke tørker ut.

Hvordan beskjære tomatplanter? 

Worker processing the tomatoes bushes in the greenhouse

Når tomatplantene har vokst seg 30-60 cm høye kan sideskudd i bladhjørnene («tyvene») fjernes så snart du kan få tak på dem. Dette gjøres ikke på busktomater og ampeltomater. Bruk en steril kniv eller knip av med rene hender / hansker. Det beste tidspunktet er tidlig om morgenen på en tørr dag. Da vil sårflaten gro rent, med liten fare for sykdom.  Hvis du beskjærer plantene bør vanningen gjøres på nivå med substratet, ikke ovenifra, ellers kan det sprute jord på sårene som kan føre til sykdommer.

Beskjæring av tomater er ikke alltid en nødvendighet, men for mange tomatplanter vil lett beskjæring som å fjerne minimum de 4 nederste «tyvene» gi økt avling.

Tomatplanten bør få god luftsirkulasjon i de nederste 25 cm over jorda. Det anbefales derfor å skjære bort «tyvene» i denne høyden.  Blader som kan komme nær jorden bør fjernes. Planten vil da være mer motstandsdyktig mot skadeinsekter og sykdommer som sopp og mugg fra jorden. Perlitt forhindrer mugg, og kan strøs på jorden.  Perlitt flyter og vil legge seg som et beskyttende lokk på toppen av jorden.

Når plantene har blitt høye vil de nederste bladene få mindre lys og kan gulne. De gulne eller skadde bladene bør fjernes straks. Helst skal ikke mer enn maks 3 blader fjernes samtidig på en plante.

 

Tomatplantenes ulike vekstformer 

 

Determinate 

Har kompakt, buskete form. Blir ca 20-80 cm i høyde og bredde.  Slutter å vokse i høyden når det er utviklet et bestemt antall klaser. Antallet varierer hos ulike sorter, men ofte slutter høydeveksten etter at 3 klaser er utviklet.  Fruktene modner nesten samtidig over en 2 ukers periode. Senere er det bare en liten eller ingen fruktproduksjon frem til frosten.

Behøver ikke beskjæres mer enn å knipe av «tyvene» opp til første blomsterklase. Enkelte blader kan fjernes for bedre luftsirkulasjon eller blader kan fjernes helt eller delvis hvis de skygger for en blomsterklase.

Indeterminate  

Indeterminate tomatplanter har lengre vekstperiode og produserer frukt i flere omganger frem til frosten kommer. Dyrker man de kun innendørs kan de leve i flere år.

Fruktdannelsen skjer langs stammen. De kan få uendelig mange klaser så lenge de får vokse. Indeterminate tomatplanter er vanlig i drivhus.

Kan bli veldig store og høye. Verdens høyeste tomatplante var 19,8 meter høy. (Guiness rekordbok).  I Disneyworld, Florida kunne man høste mer enn 32000 frukter på et år fra en tomatplante som fikk vokse som et tre.

«Tyvene» bør fjernes for at ikke planten skal bli for stor for potten og vanskelig å binde opp.  Plantene bør bindes opp eller støttes med stativ for bedre luftsirkulasjon og for at ikke blader og frukt skal komme i kontakt med jorden. Toppene kan beskjæres så den ikke vokser seg for høy for vekstrommet, og blader kan fjernes for å gi fruktene mer lys. Ved å fjerne tupper og unødvendige blader vil sukkeret som planten produserer i fotosyntesen og næringen som taes opp fra jorda gå til modning av frukter istedet for til stilker og blader. Modningen skjer da tidligere og fruktene blir mest sannsynlig større, men færre i antall.  Ca 8 uker før frost/rydding, kan toppene beskjæres for å bedre utviklingen av fruktene som er igjen.  Beskjæring bør avsluttes 30 dager før frost/rydding.

Semideterminate 

Busktomater eller flerstammete tomater. Har færre og lengre greiner enn determinate tomater. Slutter å vokse i  høyden når de har utviklet 5 klaser. Kan behandles på samme måte som indeterminate tomater. Avlingen blir størst om de får utvikle seg til busk. Plantene blir vanligvis ca 100 cm i høyde og bredde.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: