Stell av Aloe Vera

Aloe Vera ligner mye på kaktus, men er nærmere beslektet med liljefamilien. Aloeslekten tilhører plantefamilien Aloe med rundt 500 sukkulente arter.

Botanisk navn: Aloe Vera. Ordet Aloe betyr sannsynligvis det samme som «skinnende, bittert stoff».

Opprinnelig habitat: Viltvoksende i tropiske og subtropiske områder i Afrika, syd for Sahara-ørkenen, og i Arabia. Aloe Vera er er nevnt flere ganger i papyrusruller fra tidlige arkeologiske funn, som forteller at planten har vært brukt som legeplante helt siden år 1500 f. Kr.

Den italienske oppdagelsesreisende Kristoffer Colombus (1451-1506) mente at det fantes 4 uunnværlige grønnsaker for menneskets velvære:

  1. korn, som gir oss næring.
  2. druer, som styrker vår åndelighet.
  3. oliven, som skaper harmoni.
  4. Aloe vera, som virker kurerende. Varianten av Aloe som heter Aloe barbadensis er den arten som er helbredende. Har du en slik plante hjemme kan du benytte oljen som er i bladene til bruk utvortes som støttetiltak mot forbrenningssår, rift, sår og andre hudlidelser. Aloe Barbadensis har mange helbredende funksjoner og er mye brukt i kosmetikkindustri. Oljen fra bladene kan kokes inn i fett sånn at man kan smøre den på huden som salve på hovne ledd fra forstuelse eller leddgikt, og det vil fremskynde helbredelsesprosessen.

Les videre om stell av Aloe Vera som husplante.

Plassering/lyskrav: Så solrikt som det går an. Gjerne direkte sol. Om sommeren kan den plasseres utendørs under tak om du vil gi den bedre tilgang på lys. Innendørs kan du bruke tilleggslys for planter, som for eksempel Sunlite LED vekstlampe.

Temperatur: Trives varmt og må ha minst vanlig romtemperatur i veksttiden, og kjøligere om vinteren, men minimum 5 grader.

Luftfuktighet: Klarer seg fint uten å dusjes eller lignende. Den er opprinnelig fra ørkenaktig klima.

Jord: Bør helst ha litt sandholdig jord med et dreneringslag av lecakuler i bunnen. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Så- og kaktusjord som inneholder sand og har god drenering.

Ompotting: Etter ca. 10 måneder kan den få en større potte, 3 L , og neste gang den ompottes ( ca. 2 til tre år mellom hver gang) kan du gi den en større potte, for eksempel 5 L eller 7 L. Sjekk ut våre Air-pots, som gir plantene kraftig rotvekst uten rotsnurr.

Vanning: La den tørke helt ut mellom hver vanning. Vannes sparsomt, ca. 1 gang hver 14. dag fra vår til sommer. Om vinteren behøver den kun vannes 1 gang hver måned, eller holdes nesten tørr.

Gjødsling: Kan gjødsles forsiktig med flytende gjødsel for potteplanter i veksttiden, ca. fra mars til oktober/november. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende plantenæring. Klarer seg uten gjødsel om vinteren.

Blomstring: Blomstrer om vinteren eller tidlig om våren. Blomsterstanden kan bli opptil ca 1 m.

Beskjæring: Hvis planten har minst 12 blader og som er store nok kan et av de nederste bladene klippes bort. Når et nytt blad har vokst ut (etter ca 4 måneder) kan du kutte av enda et blad og bruke det.

Formering: Enkelt å dele med avleggere fra morplantens sideskudd om våren. Gjerne i en Air-pot, som er spesialpotte med luftehull til røttene. Vil du se en liten Air-pots demovideo? Klikk her . Du kan bruke 1 L potte til å begynne med og øke størrelsen etter hvert som planten vokser seg større.

Overvintring: Kan stå kjøligere i vinterhvilen, men tåler ikke temperaturer under 5 grader.

Skadedyr/sykdommer: Kan angripes av bladlus og spinnmidd. Se vår blogg Naturlige plantevernmidler.

LYKKE TIL!

#aloevera

#stell

#legeplante

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: