Sopp og soppsykdommer på planter

Hvis plantene blir stående i mye fuktighet kan det lettere oppstå soppangrep og soppsykdommer. Les gjerne videre hvis du vil lære litt om typiske soppangrep på planter og hva man kan gjøre for å hindre dette.

I skogen finnes mye nedbrytbart plantemateriale som er grobunn for bakterier og sopp, som løvblader, barnåler, bark, kongler, nøtter, bær, kvister og greiner. Bakterier og sopp lever ofte i balanse og kan bryte ned organisk materiale og døde dyr. Nedbrytningen bidrar også til resirkulering av mikro- og makronæringsstoffer, binding av karbon og tilgjengeliggjøring av nitrogen i jorda. Noen sopparter kan leve på levende trær. I skogbruket er det en god del trær som blir rammet av soppsykdommer hvert år.

Soppsporer kan lett spre seg med vinden og pollinerende insekter, over lange avstander. Når soppsporer havner på kulturvekster og avlinger kan sporene spire på planten og soppen kan vokse der. Soppen skiller ut enzymer som kan kan gjøre skader på planter og trær (soppsykdommer). Giftstoffer som kommer fra sopp kalles for mycotoksiner. Noen ganger er det beste tiltaket mot soppsykdommer å kutte planten helt ned til frisk ved, og fjerne helt de syke plantedelene. Her finner du noen av de vanligste soppsykdommene vi finner blant avlinger av frukt og grønnsaker i norge, og noen forslag til hva du kan gjøre hvis du finner sopp blant dine planter.

MELDUGG:

Meldugg er soppangrep som ser ut som gråhvitt pulver som ligger på bladene. Den er et ganske vanlig problem på jordbærplanter. Meldugg er artsspesifikk og forekommer i ulike raser på blant annet jordbær, stikkelsbær, agurk og roser. Det betyr at hvis en plante som har fått meldugg har frisk naboplante er av en annen art så vil ikke nødvendigvis denne naboplanten bli smittet med meldugg. Meldugg vokser i høy fuktighet og sprer seg i tørt vær.

Hvordan bli kvitt meldugg:

Ultrafiolett lys: Lamper med ultraviolett lys kan bekjempe meldugg.

Vanning: skylle vekk soppsporene hindrer den i å spire. Vann planten i tørt vær på plantedeler utenom bladene.

Plantebadstue: Temperaturer høyere enn 20 grader kan fjerne meldugg, for eksempel på jordbærplanter.

Annet: Dusj ofte med såpeblanding. Gjødsle sparsomt, og forsiktig med nitrogenrik næring.

POTET TØRRÅTE:

Sopp som angriper riset (den grønne plantedelen) i fuktig og varmt vær. Soppangrepet fører til en rustenbrun, tørr råte i potetene.

Hvordan unngå potettørråte:

Bruke kun sertifiserte, friske settepoteter, og kontrollere at jorda som du dyrker ikke er kontaminert fra før.

SKURV:

En sopp som kan følge med settepoteter. Poteter som har fått skurv i skallet, er fortsatt brukelige. Skurv kan ramme all slags frukt.

Hvordan unngå skurvsopp:

Tørr jord og for høy pH kan lede til skurvangrep. Du kan også forebygge mot skurv ved å tynne ut trær for uhøstete frukter og sår fra skurv. God beskjæring gjør at treet blir mer luftig og tørker raskere opp etter regnvær, dermed trives skurvsoppen dårlig.

TOMATRÅTE:

Tomater som plantes tett ved poteter kan lett bli smittet av potettørråte.

Hvordan bli kvitt tomatråte:

Du burde straks fjerne alle syke plantedeler. Høy renslighet i dyrkerommet er viktig både før og etter dyrking. Tomattørråte overvintrer ikke.

GRÅSKIMMEL :

Gråskimmel angriper grønnsaker og frukt, spesielt når det er mye regn om sommeren. Områder som er angrepne har fått et belegg av gråhvite «hår» (skimmel). Kan ligne på mugg. Gråskimmel er den vanligste soppsykdommen i drivhus.

Hvordan unngå Gråskimmel: Kontrollere fuktighetsnivået i dyrkerommet. Soppen vokser aller best ved høy luftfuktighet, RH 90 % i mer enn 12 timer. Bruke undervarme for å hindre fuktighetsnedslag. Bytte på med planteslagene om du dyrker på det samme arealet fra år til år (vekstskifte/vekselbruk). God lufting etter overvanning.

RUSTSOPP:

Rust er en gruppe sopper som kan vokse på levende planteceller. Her i landet er det ca 275 arter av rustsopp, mens ellers i verden finnes det nærmere 7000 arter av rust sopper. Svartrust og gulrust er de to mest truende artene for særlig hvetedyrking, og rustsopper på korn er årsaken til en av de viktigste plantesykdommene i verden. Etter 1990 tallet har man klart å krysse frem sorter av høsthvete som er resistente mot gulrust, og således har ikke gulrust vært noe problem her i landet etter det.

Hvordan unngå rustsopp: Dyrke resistente sorter. Unntaksvis bruke soppdrepermiddel.

MUGG:

Samlebetegnelse for mikroskopiske sporedannende sopper som vokser ved høy fuktighet på alt slags dødt, organisk substrat, grønnsaker, frukt, bær, brød osv. og tekstiler (såkalt jordslag).

Hvordan unngå mugg: Fjerne døde planterester. Lamper med ultrafiolett lys kan bekjempe mugg. Kontroll på fuktighet. Dyrker du innendørs eller i drivhus er god sirkulasjon i luften en viktig faktor for å motvirke soppdannelse på planter. Hos Gartnerbutikken finner du et bredt utvalg av sirkulasjonsvifter som skaper jevn temperatur i dyrkerom og dyrketelt og hindrer at fuktighet blir hengende som dråper på bladene. Se vårt utvalg av sirkulasjonsvifter HER.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: