Stell av Skilpadderanke (String of turtles)

Botanisk navn: Peperomia Prostrata

Opprinnelig habitat: Tropiske og fuktige skoger i Sør-Amerika.

Lekre husplanter som er lettstelte og svært lite næringskrevende. Bladene ser ut som små skilpaddeskall og derfor heter planten String of Turtles.

Lyskrav/ plassering: Solrikt (indirekte sol) og varmt. For sterkt sollys fører til matte farger og at den mister blader. Kan gjerne plasseres høyt og henge fallende i luften, men helst innenfor vindusglasset, og ikke over eller ved siden av karmen, der det vil være for lite lys. Baderom går fint. Hvis du vil plassere den et sted der det er lite indirekte lys, kan du supplere med et vekstlys. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Sun lite Vekstlampe med teleskopstativ. Mangelen på lys fører til at skuddene blir for lange og at planten mister blader. Sydlige vinduer passer best for denne plantetypen, men den liker kjøligere plasser om vinteren.

Temperatur: Den vokser bra med vanlig romtemperatur om sommeren, og vil ha det litt kjøligere om vinteren (ca 15-18 °C).

Luftfuktighet: Burde ha god luftsirkulasjon rundt bladene for at de skal holde seg tørre når du vanner fra toppen. Uten luftsirkulasjon burde du vanne fra skålen under potten. De vil ikke dusjes.

Vanning: Plantene trives best når de får tørke lett ut mellom hver vanning om sommeren, men ikke særlig lenge tørr. Ca. 1 vanning i uka om sommeren. Om vinteren, når den plasseres kjøligere må den vannes mer sparsomt. Hvis du ikke har luftsirkulasjon rundt bladene, bør den vannes fra bunnskålen. Plantene lagrer vann i bladene og med overflødig vann i jorden kan den lett råtne.

Foretrukket substrat: Godt drenert plantejord. Det vil si helst en porøs jordtype. Du kan blande inn perlitt, eller lecakuler for å skape bedre drenering. Plantejord som inneholder litt sand er det ofte fint for sukkulenter. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Kaktus- og sukkulentjord (Såjord) fra Nelson Garden, eller Lechuza Pon, som er et mineralbasert substrat du kan bruke i flere år.

Gjødsling: Sukkulenter er lite krevende når det gjelder næring. Det beste er til og med å tynne ut plantenæringen i vann som du kan tilføre etter vanning med rent vann. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Hornum flytende plantenæring for sukkulenter og kaktus.

Blomstring: Kan blomstre med små blomster i årstiden med mye lys.

Ompotting: Planter som denne type sukkulenter har grunt rostsystem, og behøver ikke dype potter eller krukker. Da vil røttene bare strekke seg unødvendig mye når de får mye plass til å søke etter vann. Alle potter må være helt rene før bruk.

Formering: Formeres lett med stiklinger fra de nederste bladene, gjerne i februar – mars. Danner røtter raskest ved 23-25 °C. Bruk samme jord som du ellers har til denne potteplanten, det vil si kaktus og sukkulentjord (såjord). Stiklingene kan stikkes rett i jorda.

Beskjæring: Bør stusses iblant så ikke vekstformen blir lang og strantete, men mer kompakt.

Overvintring: Liker lavere temperaturer om vinteren (15-18°C) uten å gjødsles. Fra september til og med februar.

#stell

#peperomia prostrata

#skilpadderanke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: