Dyrking av chilipepper

Visste du at chilipepper er blant de letteste grønnsakene å dyrke innendørs?

Les om hvordan du kan dyrke dine egne chiliplanter med blant annet dyrketelt og vekstlys…

Botanisk navn: Capsicum familien (gjelder alle chilier og paprikaer). Mest vanlig chilisort er Capsicum anuum. Rundt om i verden finnes hundrevis av chilisorter.

Andre navn: Spansk pepper, chilipepper.

Scouville-skalaen: Angir smaksstyrken ifra 0 (Paprika) til sterkest 2200 000 (Carolina Reaper) på scouville skalaen. Som en tommelfingerregel sies det at jo mindre chilien er, desto sterkere. Jalapeno, grønn og rød chili er middels sterke. Habanero, og peri-peri er sterke varianter.

Gode smakspartnere: Hvitløk, Nam Pla (thailands fiskesaus), sjalottløk, lime, svarte bønner, kokosmelk, sitrongress, yogurt, ingefær.

Egentlig er chilifruktene bær, men brukes som grønnsak. De kan være veldig sterke på grunn av stoffet capsaicin, som man finner mest av i frøene og membranen (i større grad enn i selve fruktkjøttet). Chili er rik på C-vitamin, antioksidanter, og kan gi et sterkt innslag i mange matretter. Tørket chili har lengst holdbarhet. Den kan konserveres i olje, syltes i eddikvann, eller legges i saltlake.

Pottestørrelse/ areal: Vi i Gartnerbutikken anbefaler 7,518 L potte pr plante etter ompottingen. Man behøver ikke så mye plass. Plantene blir gjerne ca. 0,5 – 1 m høye. Likevel er pottene for store til vinduskarmen, og chili krever mer lys.

Lyskrav : Etter spiring kan plantene plasseres under vekstlys. Lyskravet sier man er rundt 20-30 mol (DLI). 25 mol er tilnærmet det samme som 347 mikromol pr m pr sek (PPFD). Se omregning fra mol til mikromol (µmol m²s¹) i bloggen vår her. Bruker du vekstlys med høy intensitet er det sannsynligvis nok med 12-14 timer dagslengde. Vekstlamper med lavere intensitet kan gjerne stå på lenger per dag, ca. 14-20 t. Det er best å prøve seg fram litt. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale LED vekstlys : For eksempel Lumatek Attis 200 W PRO LED Fullspektrum.

Såjord: Frøene kan ha sådybde på en drøy halvcentimeter. Jorda bør være fuktig (ikke våt) og varm. Mange bruker varmematte med termostat. Optimalt jordtemperaturnivå for spiringen er rundt 25 ºC. Trenger du såjord, se her.

Luftfuktighet: Liker å dusjes med sprayeflaske fra de er små. Trenger du dusjeflaske, se her. Dusj plantene i tørt vær for å øke fruktproduksjonen.

Plantejord til ompotting: Vi i Gartnerbutikken anbefaler løs jord, med høyt innhold av organisk materiale. For eksempel denne; Canna Terra Professional. Bruk gjerne en plantepinne for å støtte opp planten.

Temperatur: Plantenes trivseltemperatur er ca 24-26 ºC, men de tåler godt å ha opptil ca 30 grader eller mer. Når lyset er på vil også temperaturen øke. Det kan derfor være en fordel å bruke sirkulasjonsvifte og Timer slik at viften synkroniseres med lyset.

Vanning: Vannes regelmessig etter såing, når jorda ser litt tørr ut. Tåler dårlig overvanning eller for kald jord.

Gjødsling: Kan gjerne gjødsles etter ompottingen og deretter jevnlig hele vekstsesongen. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Nelson Garden flytende Chilinæring eller Chiligjødsel fra Hornum.

Blomstring: Når plantene har blomster kan du bidra til pollineringen. Du kan bruke en liten myk pensel og flytte den fra blomst til blomst, eller berøre planten med hånden og riste litt på den, av og til.

Høsting: Skjær av fruktene når de er store nok. Fruktene kan spises ferske, konserveres eller fryses. Ferske chilier er holdbare i kjøleskapet i flere uker.

Beskjæring: Plantene kan knipes på vekstpunktet når de er 15 cm høye, for sterkere greiner og mer frukter. Du kan trimme plantene for å skape kompakt vekst. Les mer i vår blogg om beskjæring av chili og tomatplanter her.

Formering: Kan formeres med stiklinger eller poding.

Skadeinsekter: Spinnmidd og andre insekter kan forekomme. For videre lesning om naturlige plantevernmidler, les vår blogg her.

Hvordan dempe virkningen av sterk chili: Brød, yogurt, søt drikke, eller melk anbefales for å dempe effekten. Aldri drikk vann for å lindre smerte etter inntak av for sterk chili.

Noen forskjellige sorter som du finner hos Gartnerbutikken.no:

Capsicum Anuum (Bell, Jalapeno, Poblano, New Mexico Group, Kayenne)

Capsicum Chinense (Habanero, Peri-peri, Tabasco, Scotch Bonnet)

Capsicum Baccatum (Amarillo, Piquante, med flere).

Capsicum Annuum x Capsicum Frutescens (Kayenne)

#chilipepper

#dyrke

#vekstlys

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: