Stell av Yucca palmer

Yucca elephantipes

Opprinnelig habitat: Nord- , – Mellom-Amerika og Syd-Amerika.

Yucca-slekten består av omkring 40 arter. Bladene er ofte smale og spisse, men ikke farlige. Når du skal kjøpe deg en slik palme bør du sjekke at bladene ikke har merker som er helt svarte (det kan være tegn på noen dårlige sykdommer).

Tre kjente arter er: Yucca elephantipes, Yucca gigantea , og Yucca aloifolia (annet navn: spansk bajonett). Disse tre er blant de vanligste husplante-Yuccapalmene. Les videre i denne bloggen om stell av Yucca.

Lyskrav: Yucca palmer må ha godt med lys for å trives. De vil ha mye lys om sommeren og tåler og stå ute i sommersesongen. Om du vil plassere den et sted inne hvor det kan være lite lys, vil vi anbefale tilleggslys som Sansi LED vekstpære med SAGA vekstlysarmatur eller Sunlite vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, eller Kontrollenhet for Sunlite LED som sørger for like mange timer lys hver dag.

Plassering: Stuegulv, eller terassegulv om sommeren. Trenger du krukke- eller potteunderlag med hjul? Ta en kikk her. Yucca elefantipes tåler å stå samplantet med andre vekster. Yucca aloifolia vil trives best som solitærplante, altså for seg selv.

Luftfuktighet: Trives godt med en vanndusj hver dag om sommeren, i hvertfall sålenge den står utendørs. Ellers trives den med litt fuktig luft.

Temperatur: Trives i stuetemperaturer , ca. 17-24°C. Den tåler også kjøligere temperaturer, men ikke under 12°C. Om vinteren må den plasseres luftig og ikke for varmt for å kunne leve i mange år.

Vanning: Jorda bør helst holdes lett fuktig, men kan tørke lett opp i de øverste centimeterene mellom hver vanning. Kan vannes 2- 3 ganger i uken om sommeren. Sjeldnere om vinteren, ca 1 gang hver 10. dag. Du kan bruke en spesialpotte med selvvanning, eller gjerne vanne mellom ytre og indre potte slik at palmen kan suge opp vannet fra bunnen. Romtemperert vann er det beste. Se vårt utvalg av potter her.

Jord: Leirholdige jordtyper som drenerer godt. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Gartnerjord med leire til krukker og beholdere, eller LechuzaPon (ferdiggjødslet vekstmedium) til Lechuza selvvanning plantekasser og lignende, se Lechuza Premium potter.

Gjødsling: Kan gjødsles med halv dose av flytende næring , og kun i sommersesongen. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende plantenæring som er uten kalk og har lav pH.

HVOR STORE KAN YUCCA PALMENE BLI?

Hvor stor blir Yucca elephantipes?

  • Yucca elephantipes kan bli ca. 3 meter høye. Diameteren på bladdusken blir opptil 25 cm. Se bilde øverst på siden.

Hvor stor blir Yucca gigantea?

  • Yucca gigantea kan bli opptil 5 m høy.

Hvor stor blir Yucca aloifolia?

  • Yucca aloipholia kan ca. 2 m. høye i en potte.

Ompotting av Yucca-palme: Unge planter bør pottes om 1 pr år. Normalt vokser den ca. 20-30 cm i året. Deretter kan den ompottes hvert 2-3. år. Ha gjerne litt leca under den innerste potten slik at palmen løftes litt opp fra bunnen og røttene ikke blir stående i vann. Anbefalt pottestørrelse: Øk med én størrelse større potte – hver gang når du potter om. OBS! Pass på at du er forsiktig når du rører med røttene så de ikke blir skadet, fordi det kan gjøre plantens levetid kortere. Trenger du potter eller plantekasser? Se her.

Formering: Du kan formere Yucca med rotdeling, stiklinger, avleggere, eller med deling av biter fra stammen (stammedeling krever minst 27 grader celcius). Formeringsjobben gjøres helst om våren. Hver del bør inneholde minst 3-4 skudd.

Beskjæring av Yucca: Tåler lett beskjæring.

Brune bladtupper: Det er ikke uvanlig at noen av bladene får brune tupper. Hvis de brune tuppene klippes av risikerer du at du stanser veksten av bladene så de kan du godt la være. Blader som er helt brune bør skjæres vekk.

Døde skudd/greiner: Disse er bare å trekke opp. Planten vil ha godt av å kvitte seg med dødt materiale.

Blomster/ frukter: I drivhusbed kan yucca få den høye blomststanden som er typisk for Yuccapalmene. Blomstene har ingen duft.

Hvordan bli kvitt sykdommer/skadedyr: Planten kan angripes av spinnmidd. Enten kan du kaste de angrepne plantedelene eller forsøke å bekjempe spinnmidden med for eksempel naturlige plantevernmidler. Les mer i vår blogg her; Naturlige plantevernmidler. Yucca tåler ikke bladglans.

Ønsker du å lese om lignende grønne husplanter som er bra for inneklimaet? Les vår blogg: Luftrensende inneplanter .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: