Hva er biokull?

Biokull er treaktige plantedeler som omdannes ved brenning til kull for å forbedre jorda. Biokull er en stabil form for karbonlagring og kan lades med gjødsel for å virke over lang tid som jordforbedrer slik at du får en sunnere plantejord, med rikere mikrobeliv.

Les mer om hvordan du bruker biokull og fordelene med å bruke biokull for jorda og for planteveksten.

Når karbonholdige (treaktige) plantedeler blir brent til kull ved svært høye temperaturer (ved flere hundre grader Celcius) er det brente materialet – nemlig kullet, velegnet som jordforbedrer, men ikke før det aktiveres med levende mikrober, kompostjord , kompost-te / bokashivann eller annen vannløselig gjødsel i forholdet 1:10. Fra 24 timer til en uke er minimum av tid det tar før metningen er 100%. Hvis du vil legge uaktivert kull i jorda, kan du regne med at det vil selvaktiveres naturlig i løpet av 2-3 måneder. Aktivert biokull ( med mikrober) vil øke mengden av det sunne mikrobelivet jorda i lang tid, og bedre plantenes næringsopptak, pluss at forekomster av de usunne mikrobene i rotsonen redusereres takket være de sunne mikrobene. Biokullet kan holde på ca. 10 ganger sin egen vekt i vann i de små porene som fins i kullets struktur. Biokull tilfører karbon til jorda.

Hva kan jeg bruke biokull til?

  1. Pallekarmer (biokull gjør at du kan la jorda bli liggende i pallekarmen til neste sesong og du kan dyrke i den samme jorda om igjen).
  2. Kjøkkenhage
  3. Drivhus
  4. Gressplen, blomster

Hva er hovedfordelene med biokull ?

  1. Skaper bedre struktur i jorden.
  2. Gjør jorda luftigere og pga porestrukturen kan kullet holde opptil10 ganger sin egen vekt i vann.
  3. Bevarer næringsstoffer i porer istedet for at næringsstoffene blir skylt vekk ved mye regn/nedbør.
  4. Porene er som oaser for de gode mikroorganismene som hjelper plantene med å holde et rikere mikrobeliv i rotsonen og bedre næringsopptak.
  5. Den mørke fargen gjør at sola raskere varmer opp jorda. Da kan såing og utplanting gjøres tidligere.
  6. Sparer miljøet for karbonutslipp i atmosfæren. Brenningen av biomassen slipper ut mindre CO2 enn det naturlige CO2 kretsløpet ville gjort. Omtrent 50 prosent av CO2 i biomassen vil bindes i biokull. Ferdig biokull inneholder ca dobbelt så mye karbon som biomasse. Biokullet kan bli liggende i jorda i hundrevis av år. Potensielt kan biokull fange opp CO2 tilsvarende hele det globale landbrukets CO2-utslipp. Bare i Norge kunne det totale norske landbrukets CO2 utslipp vært halvert dersom 4000 tusen gårder hadde Biokull produksjon. Energien (varmen) fra brenningen kan brukes til oppvarming av vann o.l. som kan erstatte bruk av fossile brennstoff til oppvarming.

Hvordan bruker jeg biokull ?

Kullet i seg selv er ikke særlig næringsnyttig før det blir aktivert. For å aktivere biokullet må det tilføres levende mikroorganismer i form av for eksempel hagekompost, husholdningskompost , kompost-te , bokashivann eller annen flytende gjødsel i minimum 1-7 døgn.

Hvor mye biokull skal jeg bruke?

Når biokullet er aktivert er det klart til å blandes i jorda. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale å bruke ca. 1-2 prosent biokull og resten jord – sålenge jorda er løs. I hardpakket jord og /eller leirholdig jord suges næringsstoffene veldig sakte, og da bør det brukes mer kull , 10- 20 prosent biokull og resten jord.

For eksempel kan du gjerne bruke ca. 1 liter biokull til hver pallekarm. Det går an å bruke så mye som 20 % biokull av den jorda du skal dyrke i og det vil antagelig gi maks effekt fra biokullet med denne mengden. Bruker du mer enn 20 % vil det bare være bortkastede penger, men det vil ikke gjøre noe skade på jorden.

Era Garden Croptimist Premium Biokull er tilgjengelig i vår butikk både i 3L og 8,5 L.

LYKKE TIL!

#biokull

#jordforbedrer

#karbonlagring

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: