Stell av Praktspragle (Coleus)

Praktspraglen trives godt innendørs, og ute når sommertemperaturen er god nok. Den er lettstelt og fargesterk. Praktspragler finnes i mange titalls varianter. Les mer for tips til stell.

Botanisk navn: Plectranthus scutellarioides (tidligere Coleus blumei)

Opprinnelse: Asia, Australia.

Lyskrav/plassering: Tåler ikke sterkt sollys, men vil helst ha mye indirekte lys. Mer lys gir sterkere fargemønster. Planten vil stå lunt og ikke på mørke plasser. Trenger du en vekstlampe til stue eller annet oppholdsrom kan vi anbefale SANSI LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere som sørger for like mange timer lys hver dag.

Temperatur: Helst ikke for varmt. Kan stå ute om sommeren når døgntemperaturen er over 10 °C. Tåler ikke frost. Taes inn igjen tidlig høst. Tiltrekker sommerfugler.

Luftfuktighet: Trenger ikke spesielt høy luftfuktighet.

Jord: Vanlig blomsterjord, gjerne blandet med litt lecakuler, perlitt , og eventuelt krukkesand for god drenering. Ønsker du å dyrke planten i Lechuza selvvanningspotter, ampler, eller plantekasser anbefaler vi å bruke Lechuza´s eget vekstmedium LechuzaPon, som er mineralsk (allergivennlig) og langtidsgjødslet for 6 måneders dyrking.

Ompotting: Vokser den fritt kan den bli opptil 1m. Gi planten potte med god plass til røttene og pott om til større potte 1 gang om året eller annethvert år (om våren).

Vanning: Liker litt mer vann enn andre grønne planter. Vannes gjerne i skålen. Når planten er tørst henger den med bladene.

Gjødsel: I blomsterjord uten tilsatt næring, kan vi anbefale Nelson Garden Langtidsgjødsel (næringspinner) for grønne planter (varighet inntil 3 måneder) i vekstperioden, eller Nelson Garden flytende næring for potteplanter (litt svakere dose enn ellers, fordi den er tørst) ca, hver 14. dag om sommeren, og 1 gang i måneden om vinteren hvis planten ikke er i hvile. Plantejorden LechuzaPon er tilsatt nok næring til 6 måneders vekst.

Blomstring: Blomstrer flere ganger gjennom sommeren. Kniper man av blomstene, vil bladene få mer næring.

Beskjæring: Tåler godt å klippes ned, og det gir mer kompakt og buskete plantevekst.

Formering: Med stiklinger. 7-10 cm lange stiklinger kan først settes i vann for å danne røtter, før de plantes i jord. Når du kutter stiklingene er det viktig å bruke en ren og skarp kniv. Skjær like under bladfestet og rens vekk de nederste bladene.

Overvintring: Kan overvintre inne i stue/oppholdsrom hvis ikke temperaturovergangen blir for stor når du tar den inn. Overvintrer lyst. Se forslag til vekstlyslamper øverst på siden, eller i denne bloggen: Ekstralys om vinteren.

Skadedyr/sykdommer: Kan angripes av spinnmidd. Les om tiltak i vår blogg Naturlige plantevernmidler.

LYKKE TIL!

#praktspragle

#coleus

#stell

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: