Dette er noen gode «kjerringråd»mot skadedyr, og tips til hvilke nytteorganismer som bekjemper skadegjørere som kan forekomme i vekstrommet.
Importører og forhandlere av godkjente nytteorganismer er LOG AS, Norgro AS, og VekstMiljø AS. For å handle hos LOG AS og Norgro AS må du være registrert bedriftskunde med organisasjonsnr innen hagebruknæringen. Vekstmiljø AS har nettbutikk for både bedrift og privatkunder; se http://www.nyttedyr.no
Husk at renslighet i vekstrommet er meget viktig for at plantene kan holde seg sunne og friske, og begrenser utviklingvilkårene for soppsporer og skadedyregg.
For å unngå spinnmidd bør du passe på at plantene ikke får for mye nitrogen i gjødselen da dette fremmer utviklingen av midden, som elsker sukker og nitrogen.
Siden spinnmidd trenger varme og tørr luft for å formere seg, hjelper det å dusje undersiden av bladene med kaldt vann eller salmiakk-vann ( 1 kork salmiakk pr liter vann).
Her er en oppskrift på olje/såpe som kan ta knekken på spinnmidden:
1 L vann
1 kork Matolje
1 kork Rødsprit
1 kork Grønnsåpe
Planter som er angrepet bør renses raskt, ved å ta vekk skadete blader som umiddelbart kastes i søpla i forseglet pose, eller brennes. Planten bør deretter kun vannes ovenifra.
Bladglans har kvelende effekt på spinnmidd. Bladglans brukes vanligvis til grønne bladvekster for å gjøre bladene blanke og flotte. Den beskytter også mot smuss og støv. Noen planter tåler ikke å bli sprayet med dette, så prøv først på et blad og vent en ukes tid og se. Bladglans er ikke giftig, men anbefales ikke på spiselige plantedeler.
Nyttedyr mot spinnmidd: Når spinnmidd har etablert seg kan man sette ut rovmidder, og/eller rovteger, gjerne samtidig. Disse lever av spinnmidder og gjør ingen skade på plantene.
For eksempel spinn-rovmidder. Selges på flaske hos Vekstmiljø AS, http://www.nyttedyr.no
Flasken åpnes ved de angrepne plantene.
Gulløyelarve er et annet nyttedyr som angriper spinnmidd. Den kan og ete bladlus, trips og ull-lus. Gulløyelarver (Chrysoperla carnea) selges vanligvis i bølgepapp. Pappen åpnes ved de angrepne plantene, forseglingsnettet trekkes til side og man slår lett på pappen.
Gulløyelarvene kan ha dårlig egenspredning og bør spres jevnt ut og i flere omganger da de lett kan falle av høye planter og har en tendens til å søke ut av vekstrommet.
Et effektivt middel mot grønne lus er denne miksen (se oppskrift nedenfor) som er oppfunnet i programmet » Grønn glede» på NRK . Ha blandingen på en dusjeflaske og dusj på. La det virke til neste dag, og gjenta. Middelet kan også virke mot svarte lus, men da noe mindre sikkert.
10 l vann
2 dl grønnsåpe
3 dl rapsolje
1 ss bakepulver
2 dråper oppvaskmiddel (zalo)
Nyttedyr: Gulløyelarve, Bladlus-gallmygg eller snylteveps kan anbefales i kulturene tomat, agurk, paprika, chili, salat, kryddervekster, jordbær, prydplanter, og utplantingsplanter i vekstrom. (Bladlus-gallmygg og snylteveps kan settes ut samtidig)
Mellus kan man bekjempe ved å henge opp lim-feller og riste litt i plantene av og til. Store mellus kan støvsuges bort, eller man kan prøve med rovteger (Macrolophus Pygmaeus), eller mellus-snylteveps (Encarsia Formosa), helst etter dusjing med insektsåpe slik som denne:
1 L vann
2 ss grønnsåpe
1/2 kork rødsprit
- Lusene kan kveles ved å pensle dem med matolje
- De kan vaskes av plantene med rødsprit, eller børstes av med en stiv børste (for eksempel tannbørste), og deretter spyles planten.
- I mildt vær kan planten med lus på settes ute og noen av lusene knuses. Det vil tiltrekke maur som spiser lusene.
- Plantedeler som har lus på kan klippes vekk og deretter kan planten dyppes i vann slik at larver kveles.
Litt rødsprit på en bomullspinne eller tannbørste kan brukes til å børste vekk ull-lus. Men man bør være forsiktig med rødspriten, da plantene ikke tåler det godt. Man kan pensle med matolje på eggene som blir igjen, eller dusje forsiktig med denne blandingen:
0,5 dl vann
1 dråpe oppvaskmiddel (zalo)
1 dråpe matolje
1 dråpe rødsprit/alkohol
1 dråpe vademecum
Nyttedyr: Gulløyelarver kan settes ut mot ull-lus.
Antagonistiske sopper som Trichoderma kan ta kontroll over gråskimmel. God luftsirkulasjon hjelper, og rask fjerning av råtne og angrepne plantedeler (kastes i søpla). Beskjæring av tett vekst på og rundt planten vil bedre luftsirkulasjonen. For å begrense skaden kan man dusje plantene en gang hver 7-10. dag under vekstfasen med en blanding som denne: (den kan gi noe bismak på spiselige deler).
1 dl bakepulver
0,5 dl vegetabilsk olje
10 dl vann
Samme middel som brukes mot gråskimmel virker også mot meldugg. Eller man kan dusje plantene med skummet melk.
Det rådes også til å holde så konstant klima som mulig i vekstrommet.
Det hjelper å stikke hvitløk i jorda.
Gift fra nikotin; enten aske fra sigaretter eller å stumpe sigaretter i jorda.
La planten tørke opp.
Tiltak mot hærmygg er god hygiene, fjerning av planterester og annet organisk materiale, sørge for god luftsirkulasjon over toppen av jorden, og riktig vanning – ikke mer enn nødvendig. Rask opptørking av dyrkemediet reduserer angrep. Limfeller kan legges horisontalt over jorden, og man bør raskt fjerne mygg fra fellene så de ikke får lagt egg.
Rovmidder mot hærmygg fåes kjøpt i pakker a 2500 stk som holder til 10 m².
På stueplanter (ikke spiselige) kan man bruke nyttenematoder (Steinernema feltiae) som blandes ut i vann og vannes på jorda i pottene. Jorda må holdes fuktig og må ikke utsettes for ultrafiolett lys. Nematodene ødelegger mygglarvene som lever i det øverste jordlaget, og stopper neste generasjon av mygg.
Nyttenematoder selges på hagesentre og i enkelte blomsterbutikker.
Rovmidd og nematoder samtidig er effektivt. (Rovmidd selges i nettbutikk, Vekstmiljø AS: http://www.nyttedyr.no)
Nyttedyr: Tripsrovmidd, Tripsrovteger eller Gulløyelarve kan anbefales for kulturene agurk, paprika, chili, kryddervekster, jordbær og prydplanter. Tripsrovmidd foretrekker klekkende egg og larver. Det kan gjerne brukes litt ekstra lys i perioden da de lett kan gå i dvale ved kort dag. Tripsrovtege angriper larver og voksne trips.
Tripsrovmidd (Handelsnavn: Tripsrovmidd/ THRIPEX/Amblyseius cucumeris):
Fåes kjøpt på pose og på flaske. Pose anbefales.
For de fleste av kulturer: 1 pose a 250 rovmidd pr. 5 m².
For agurk: 1 pose a 250 stk på hver 4. plante. Posene skiftes ut hver 4. uke.
Tripsrovtege. Handelsnavn: Rovtege mot trips/ Orius laevigatus, Orius majusculus /Orius- system laevigatus, Orius-system majuculus,/ Ori-line m.
Forebyggende bekjempelser: 0,5 rovteger pr. m²
Ved begynnende angrep: 1-2 rovteger pr m² hver uke til angrepet er under kontroll.
Fåes kjøpt i nettbutikk, Vekstmiljø AS : http://www.nyttedyr.no
Gulløyelarver kan brukes mot trips (men mest effektivt er rovmidd og rovteger samtidig).

#Ull-lus
#hærmygg
#trips
#meldugg
#mellus
#hvitfly
#gråskimmel
#skjoldlus
#blomsterfluer
#spinnmidd
#grønne lus
#bladlus
Hei. Det ville vært mye bedre om man satte enn et bilde av hvert skadedyr og skrev en liten karakteristikk av dyret
LikerLiker
Hei Jeanette. Det var et godt tips. Vi skal se nærmere på saken. Ha en fin dag. Mvh Mathis
LikerLiker
Hei, sliter med brune tupper på bladene på oliven treet. Hva kan jeg gjøre? Mvh Pia
LikerLiker