Ekstralys om vinteren

Nordover i landet fra den nordlige polarsirkelen, som går gjennom Nordland fylke, er det mange plante-slag, trær og busker som klarer seg helt fint. Når man skal dyrke utendørs i denne landsdelen kan det være lurt å dyrke planter som er hardføre fra H5/H6 omkring Bodø kommune (Nordland), og H8-H9 videre nordover, men er du flink til å bygge opp skjerming ute med for eksempel fiberduk, glassrammer/gamle vinduer, eller drivbenk, slik at plantene får et lunere mikroklima kan du dyrke planter som er mindre hardføre enn det klimasonen du bor i antyder. Således kan H4 planter klare seg i Bodø. Grønnsaker som har kort utviklingstid for eksempel reddik, bønner og erter egner seg til direktesåing. Lurer du på om plantesortene vil klare seg i klimasonen du bor i, kan det lønne seg å forsøke med få vekster om gangen og se an klimaet som jo har blitt mer lumsk og varierende fra år til år.

Supplerende vekstlys

I Norge har mange planter behov for drahjelp gjennom den mørke vinteren. Til og med i Innlandet fylke (tidligere kalt Hedmark og Oppland, der 20% av landets jordbruksproduksjon foregår) er det maksimalt 6-7 timer med dagslys om vinteren. Les videre om du er interessert i ekstralys til kjøkken, stue, oppholdsrom, arbeidsrom og lignende.

Ekstralys til vinduskarm/hylle

Vi i Gartnerbutikken kan anbefale LED lyslist vekstlys som kan festes i hyller eller i vinduet og på glatte fliser, se lyslist sugekoppstativ eller stativ til LED-skinner 60 og 80 cm. Ved å koble lysene til timere, får plantene like mye lys hver dag.

Vekstlampe til kjøkken/oppholdsrom/stue

Andre fine vekstslyslamper med duse lampeskjermfarger Sunlite LED vekstlampe med teleskopstativ, liten 7 W / stor 10 W / XL 25 W. Sunlite gir «naturlig hvitt» lys.

Sunlite er tilgjengelig i fargene: kobber, petrolblå, rød, hvit, grafittgrå, eller limegrønn.

Vekstlamper til stue/oppholdsrom

SANSI LED vekstpærer gir også «naturlig hvitt» lys og fins med forskjellig intensitet; 15 W / 24 W / 36 W. Sokkelen på vekstpærene er E27-sokkel som er den vanligste størrelsen. Trenger du et armatur som passer til SANSI LED vekstpærer kan vi anbefale SAGA Armatur i en av fargene hvit, grå, svart eller rust.

Vekstlysstativ til benk/hylle/arbeidsrom/andre rom

Et annet populært plantelys til urter og salater er LED vekstlys DUO 20 W med stativ. Denne lyslisten har dimmer og kan brukes med fullt lys til vekst, eller noe dimmet til forkultivering eller overvintring.

#overvintring

#plantelys

#overvintringslys

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: