Stell av Azalea

Stueazalea er en populær og lettstelt plante med velduftende blomster. Den kan man få kjøpt før jul og utover vinteren. Med litt jobb kan man få den til å blomstre på nytt etter en hvileperiode. Azalea er beslektet med Rhododendron, men er løvfellende. Den kan plantes ute i hagen i sur jord (Rhododendronjord) og gjødsles godt med Rhododendrongjødsel om våren og sommeren. I september kan den graves opp, og med litt hell vil den blomstre på nytt og vokse seg mer buskaktig hvert år. Potteplanten dvergazalea kan også dyrkes utendørs i de mildeste delene av landet, men må dekkes til om vinteren. I vår blogg: Ta vare på juleblomstene finner du et avsnitt om stell av Juleasalia (og formering).

Botanisk navn: Rhododendron simsii

Opprinnelig habitat: Kina, Øst-Asia.

Lyskrav/plassering: Lyst, men ikke full sol. Om sommeren (fra slutten av mai eller mot slutten av blomstringen) kan den plasseres på et skyggefullt sted utendørs (hvor det ikke er for mørkt), eller indirekte lyst inne (ikke i direkte sol, men lenger inne i rommet). Trives best lyst og kjølig etter blomstring. Når den taes innendørs igjen fra september (senest), må den ikke plasseres i et varmt rom før den har begynt å blomstre igjen. Da kan den settes i stuen, og gjerne nærme et vindu hvor det er litte granne kjøligere.

Om vinteren, i mørke rom, eller dersom planten har mye knopper, kan vi i Gartnerbutikken anbefale ekstralys som Sunlite Vekstlys med teleskopstativ, eller Sansi LED Vekstlyspære med Saga armatur (E27 sokkel), og en kontrollenhet (for Sunlite) eller vanlig timer, som sørger for like mange timer lys per dag.

Temperatur: Liker best å stå i litt kjølige rom. Må ikke stå nærme ovn eller varmepumpe.

Luftfuktighet: Kan gjerne dusjes én gang per dag. Liker middels høy luftfuktighet. Trenger du dusjeflaske? Se her.

Jord: Jord som holder godt på fuktighet. Azalea er en surjordsplante og trenger jord med lav pH (kalkfri jord). For å lage sur jord i bakken kan du blande i jord som du finner i furuskog (kan godt inneholde furunåler). Eller kjøpe spesialjord for Rhododendronplanter.

Gjødsling: Kan gjødsles når den begynner å vokse igjen etter blomstringen. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden Rhododendrongjødsel.

Vanning: Må ha regelmessig vanning og vil gjerne dusjes. Tåler ikke å tørke på varme sommerdager. Vannes mye i blomstringstiden, og potten kan gjerne senkes i romtemperert vann til det sluttter å boble. Juleasalea er også veldig tørst (også i mørketiden) og tåler heller ikke å tørke ut. Trenger du selvvanningspotter kan vi i Gartnerbutikken anbefale Lechuza Design til hjem, hytte eller på arbeidsplassen.

Blomstring: Mange ulike sorter i kraftige farger (mange også velduftende): hvite, røde, rosa, eller dyp lilla blomster, også i tofarget, med enkle eller fylte blomster. Noen er oppstammete, søyleformete eller lave buskete planter. Fins også som Bonsaitre. Asalea begynner dannelsen av blomster om sommeren, men blomstene utvikler seg ikke fullt uten en kjølig periode. Bør stå lyst og kjølig. For eksempel ved et vindu, eventuelt med ekstralys (sjekk utvalget i vår blogg: Ekstralys om vinteren).

Formering: Det er mulig å formere den med å ta stiklinger, men det kan ta veldig lang tid før den danner røtter. Noen av sortene kan såes. Det er mest vanlig å kjøpe ferdige Azalea-planter.

Beskjæring: Nye skudd fjernes unntatt de som kommer etter midten av april. Blomstene er egnet til snittblomster og dvergvariantene er fine å ha i potter.

Ompotting: Vokser relativt sakte og kan pottes om etter 2-3 år (til potte som er 1 størrelse større).

Skadedyr/sykdommer: Kan angripes av spinnmidd. Les om mot-tiltak i vår blogg: Naturlige plantevernmidler.

OBS! Giftige planter, som kan forgifte honning! Giftstoffet Grayanotoxin finnes i Azalea og Rhododendron (og andre planter i Lyngfamilien). Dette stoffet kan forårsake forgiftning av honning hvis biene samler masse nektar fra disse plantene. Symptomer på forgiftning kan vare fra 3 minutter til 3 timer. Noen ganger brukes medisiner for å bli kvitt forgiftningen, men er ikke alltid nødvendig. Typiske symptomer begynner med overdreven spyttproduksjon, svette, oppkast, svimmelhet, svakhet, og prikninger i huden spesielt i lemmer og rundt munnen. Noen ganger rask puls.

Kontakt Giftinformasjonen dersom du er uheldig. Telefon: 22 59 13 00 (døgnåpen)

#asalia

#stell

#azalea

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: