Stell av Syngonium / Pilblad

Syngonium er enda en planteslekt (med ca. 35 arter) i Myrkonglefamilien, også kjent som Araceae. Artene er klatrende eller krypende planter. Bladene endrer seg med plantens alder. Unge planter har mer avrundete blader som etter hvert blir mer pilformete eller flikete. Typisk for Syngonium er også fremtredende bladnerver eller vakkert marmorert bladverk i forskjellige fargenyanser. Syngonium Podophyllum er den mest kjente av de kultiverte artene.

På bildet over er Syngonium Podophyllum ´Arrowhead´. Nederst i denne bloggen finner du flere andre varieteter.

Opprinnelig habitat: Tropisk Mellom- og Sør-Amerika.

Lyskrav/plassering: Liker både lys og halvskygge. Ikke direkte sol. Tåler å stå i nordvendt vindu (som betyr lite tilgjengelig lys) eller ande plasser i halvskygge, men ikke for mørkt. Liker fuktighet og varme, og passer derfor fint til baderom. Tåler ikke kulde eller frost. I gode vekstforhold endres vekstformen fra å være kompakte og buskete til mer klatrende. Da kan de med fordel få klatre langs en plantestøtte, for eksempel en tre/kokospinne. Om sommeren kan Syngonium settes ute på en balkong eller veranda, men ikke i direkte sollys.

Trenger du en vekstlampe som tilleggslys om vinteren kan vi anbefale SANSI LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av timere, som gjør det enkelt å gi plantene like mange timer lys per dag.

Temperatur: Vil ha det varmt, minst 15 ºC om vinteren. Gjerne rundt 18 til 21 ºC om sommeren, maks. 24 ºC .

Luftfuktighet: Vil ha nokså høy luftfuktighet. Trives med å dusjes på bladene jevnlig, og på stammen hvis luften er tørr.

Jord: Vil ha litt sur jord (pH under 7), som er godt drenert. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Veksttorv, gjerne blandet med litt orkidéjord og perlitt (ca 10 %). Leirholdig torvjord kan også brukes, for eksempel Tjerbo Gartnerjord. Ønsker du å dyrke planten i Lechuza selvvanning-blomsterpotter, –ampelpotter eller -plantepotter (store), anbefaler vi å bruke Lechuza´s spesiallagde plantejord LechuzaPon, som er langtidsgjødslet for 6 måneders dyrking.

Ompotting: Kan ompottes om til større potte i næringsrik jord ca. én gang i året (om våren) eller hvis røttene begynner å stikke ut gjennom bunnen av potten, eller ut fra toppen av potten.

Vanning: Vannes regelmessig med lunkent vann. Liker å bli vannet fra skålen. Vannes mer sparsomt om vinteren. Tåler å tørke lett opp mellom vanninger.

Gjødsel: I blomsterjord uten tilsatt næring, kan vi anbefale Nelson Garden Langtidsgjødsel (næringspinner) for grønne planter (varighet inntil 3 måneder) i vekstperioden, eller Nelson Garden flytende næring for potteplanter (litt svak dose) hver 14. dag om sommeren, og 1 gang i måneden om vinteren hvis planten ikke hviler og det er tegn til vekst. Plantejorden LechuzaPon er tilsatt nok næring til 6 måneders dyrking.

Blomstring: Blomstrer sjelden som husplante.

Beskjæring: Tåler kraftig beskjæring. Som husplante kan den bli ca. 2 m høy.

Formering: Med stiklinger. Toppstiklinger (fra toppen av et skudd) roter seg lettest. 7-10 cm lange stiklinger fra årets vekst kan først settes i vann for å danne røtter, eller plantes direkte i jord. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Rootit rotgele som påføres på enden av stiklingene like før stiklingene plantes i jord. Når du kutter stiklingene er det viktig å bruke en ren og skarp kniv. Skjær like under bladfestet og rens vekk de nederste bladene.

Skadedyr/sykdommer: Kan angripes av skjoldlus eller spinnmidd (kan forebygges med jevnlig dusjing av bladene). Se også bekjempelse av skjoldlus og spinnmidd i vår blogg Naturlige plantevernmidler.

Obs! Syngonium-arter kan gi irritasjoner og mildere symptomer, men er ikke farlige. Svelging av plantedeler gir kvalme, og plantesaften kan irritere huden.

FLERE SYNGONIUM PODOPHYLLUM SORTER:

S. p. ´White Butterfly´

S.p. ´Arrow´

S.p. ´Variegata´
S.p. ´Neon Robusta´

#stellavsyngonium

#pilblad

#syngonium

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: