Stell av Caladium / Droplerot

Caladium kalles denne spektakulære tropiske knollplanten i Myrkonglefamilien (Araceae). Ordet Caladium stammer fra indiansk (amerikansk urbefolkning): «Kelady», som betyr «ukjent». Den dyrkes, som mange andre planter i denne familien, som husplante for de vakre bladenes skyld. Bladene er store, spissformete, papirtynne, og med spesielle forskjellige sterke farger som rødt, hvitt, rosa, og grønt. Ofte er bladnervene fremtredende. Noen sorter er også fregne-mønstrete, slik som Caladium Miss Muffet (bildet lengst til høyre).

Botanisk navn: Caladium. Den vanligste arten er Caladium Bicolor (bicolor=tofarget) med over 1000 kultivarer. De kalles også Caladium Droplerot. Bildene over viser kultivarer av denne arten.

Opprinnelig habitat: Tropiske skoger i Sør-Amerika.

Lyskrav/plassering: Lett skygge. For å bevare de sterke fargene trenger den mye lys, men bør ikke plasseres i sterk sol/direkte sollys for da svies de tynne bladene. Bør stå lunt (trekkfritt).

Utplanting: Planten er også fin som hageplante, men tåler ikke frost og må graves opp og lagres inne om vinteren.

Temperatur: Minimum 15 ºC . Om sommeren tåler den opptil 24 ºC (i høy luftfuktighet).

Luftfuktighet: Liker nokså høy luftfuktighet. Tåler ikke tørr luft. Dersom luften blir tørr, bør luftfuktigheten økes, for eksempel med vannskål og lecakuler under planten (ikke la potten stå nedi vannet), eller med en luftfukter. Planten bør ikke settes nærme radiatorer eller varmepumper da det ofte medfører tørr luft. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Ventilution Hygrometer (måler også temperatur), som gjør det enkelt å måle luftfuktigheten inne.

Jord: Godt drenert jord. Gjerne leirholdig jord med torv. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Gartnerjord.

Gjødsling: Kan gjødsles med halvparten av anbefalt dose flytende plantenæring ca 1 gang hver 3. uke i vekstperioden (vår og sommer). Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden Plantenæring for potteplanter.

Vanning: Den tåler ikke å tørke og bør vannes gjerne 2-3 ganger i uken om våren og sommeren, og mye mindre vann høst og vinter, men hold jorden fuktig. Den foretrekker å vannes med litt lunkent vann fra skålen istedenfor å vannes ovenifra. Planten må heller ikke bli stående i vann, for da vil knollene råtne.

Blomstring: Blomstrer sent på sommeren med uanselige blomstring.

Beskjæring: Ikke nødvendig.

Formering: Det går an å formere Caladium med frø, men det letteste er rotdeling. Ta ut planten av potten. Del av grupper betående av noen stilker med røtter og løsne jorden rundt røttene. Fyll potter med ny jord. Plant minst 1 stilk med røtter i hver potte. Knoller som du finner blant røttene kan legges på toppen av potter med jord, med den spisse enden vendt oppover. Press knollen ca halvveis nedi jorda. Husk å vanne når alt er på plass. Etter noen uker vil nye blader vokse ut.

Overvintring: Plantene mister bladene om høsten, når det blir mindre lys. Den kan overvintres mørkt, i jord som holdes fuktig (vannes annenhver uke). Temperaturen må være minst 13 ºC . Den vil få nye og større blader til våren.

Ompotting: Kan ompottes etter vinterhvilen, i februar. Gjødslingen kan begynne i mai. Hos Gartnerbutikken.no finner du et stort utvalg av stilige selvvanningsblomsterpotter, –ampelpotter og -plantepotter (store) fra Lechuza.

Skadedyr/sykdommer: Kan angripes av bladlus og spinnmidd. Les om naturlige plantevernmidler her.

#stellavcaladium

#droplerot

#caladium

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: