Stell av Paraplytre

Denne planten kalles Paraplytre eller Paraplyplante fordi bladene sitter som en paraplyskjerm. I hver skjerm sitter 6-14 ovale småblader, på en stilk som er ca 10-15 cm lang. Planten er lettstelt og nøysom. Vanligvis har den kraftig vekst, ca. 25 cm i årlig tilvekst med riktig stell. Schefflera kan ha én stamme, men som oftest har den flere sammenflettete stammer. Som stueplante kan du ha den i mange år. To arter er vanlige som stueplanter; Skogparaplytre (Schefflera arboricola) med små blader (se bildet) og Stråleparaplytre (Schefflera actinophylla) med store blader. Schefflera tåler godt å klippes ned, og passer veldig bra til innendørs bonsai.

Botanisk navn: Schefflera

Naturlig habitat: Taiwan, hvor den kan bli 8-10 meter høy.

Lyskrav/plassering: Liker mye lys hele året, men ikke direkte sollys. Hvis plantene har det for mørkt kan veksten bli lang og strantete. Ved lavere lysnivåer om vinteren kan den miste blader. Som tilleggslys om vinteren og vekstlys på plasser med lite lys kan vi i Gartnerbutikken anbefale Sansi LED vekstpære med Saga armatur, eller Sunlite vekstlys med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer lys per dag.

Luftfuktighet: Liker å bli sprayet med romtemperert vann et par ganger i uka. Særlig på varme sommerdager og om vinteren. Planten må ikke plasseres nærme varmeovner eller varmepumper.

Temperatur: Trives best med temperaturer som ikke er for høye, om sommeren ca. 17 º- 20 ºC og om vinteren ca 12 º- 18 ºC.

Vanning: Planten liker god gjennomvanning hver gang den vannes. Gjerne 1-2 ganger per uke i sommerhalvåret og hver 14. dag om vinteren. La jorda tørke lett ut mellom hver vanning. Den liker ikke å bli stående med vann på skålen.

Jord: Trives i godt drenert plantejord, gjerne iblandet lecakuler og/eller med et par cm lag av lecakuler i bunnen av potten.

Gjødsling: Kan gjødsles med litt flytende næring hver 14. dag om våren og sommeren. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden plantenæring for planter i vekst og blomstring.

Blomstring: Blomstrer vanligvis ikke innendørs. Gamle planter kan blomstre med kompakte blomster på små blomsterstander. De grønnaktige blomsterstandene vokser i klaser og utvikler seg etter hvert til lyseoransje bær som ikke er spiselige.

Ompotting: Kan pottes om hvert år, hvis planten er i god vekst, til potter som er et par cm større enn den forrige. Hos Gartnerbutikken.no har vi et stort utvalg av plastpotter med dreneringshull. Se også luftrensende potte Ø21,6 cm.

Airy luftrensende potte. Passer fint til gulvstående planter.

Formering: Kan formeres med stiklinger (ved å klippe av en gren noen cm under bladene) som settes i vann for å danne røtter, eller direkte i Såjord. De vil danne røtter i løpet av 1-2 måneder, enten de settes i vann eller jord. Stiklinger som settes i vann er dekorative i vase og holder seg godt lenge.

Bekjæring: Planten tåler godt beskjæring. Når den klippes kan det gjerne kombineres med å ta stiklinger. Blader vil falle av om vinteren, men nye vil dannes om våren.

Sykdommer/skadedyr: Planten kan angripes av spinnmidd. Det kan forebygges ved å spraye den regelmessig med lunkent vann. For videre lesning om bekjempelse av spinnmidd se vår blogg Naturlige plantevernmidler.

Planten er svakt giftig og bør plasseres utilgjengelig for små barn og kjæledyr. Det forventes ikke symptomer ved spise en liten bit av en plante. Litt drikke vil skylle vekk rester og den ubehagelige smaken. Ved uhell kontakt Giftinformasjonen på døgnåpen telefon: 22 59 13 00, eller ved alvorlige symptomer ring 113.

#stellavparaplytre

#scheffleraactinophylla

#paraplyskjerm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: