Stell av Hoya (Porselensblomst / Voksblomst)

Botanisk navn: Hoya spp.

Opprinnelig habitat: Sør-øst Asia og Australia.

Plantefamilie: Gravmyrtfamilien

Den første, og fremdeles mest brukte porselensblomsten kalles Vanlig Porselensblomst / Voksblomst, Hoya Carnosa, med mange kultivarer (på bildet over).

De fleste plantene i slekten Hoya er epifyttiske slyngplanter. Det finnes mer enn 200 arter av Hoya, med stor variasjon i blomstenes og bladenes farge og form. Noe artene ofte har til felles er store læraktige, sukkulentblader med skinnende overflate og klaser med porselenslignende, velduftende blomster.

Porselensblomst som husplante selges ofte med stenglene festet rundt en ståltrådbøyle. Når den blir større kan man la den klatre oppetter et espalier eller annen plantestøtte, eller den kan dyrkes som hengeplante i en ampelpotte.

Her kan du lese om stell av Porselensblomst og du kan se bilder av andre voksblomster i Hoya-slekten.

Slik får du din Porselensblomst til å trives:

Lyskrav/plassering: Trenger medium til mye indirekte lys. Spesielt viktig om vinteren når lysnivået er lavere. Planten mistrives i mørke hjørner , i direkte sollys og i trekk. Trenger du en vekstlampe til stue eller annet oppholdsrom kan vi anbefale SANSI LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer lys per dag.

Temperatur: Foretrekker konstant varme i vekstsesongen og en kjøligere vinterhvile. Planten går i dvale ved ca 11 grader. Hvis den ikke gis en vinterhvile vil den lettere kunne bli angrepet av bladlus.

Fuktighet: Liker konstant fuktighet i vekstperioden. Den trenger ikke å dusjes hvis den settes på et brett med stein eller lecakuler som fylles halvfullt med vann. Fuktighet er ikke viktig i hvileperioden.

Vanning: Vannes godt med lunkent vann mens den er i vekst, men jorda kan få tørke lett ut mellom hver vanning. Vannes svært forsiktig om vinteren.

Gjødsling: Gjødsles med flytende blomstergjødsel hver 14. dag i vekstperioden og hver 4. uke om vinteren hvis den står i et rom som er ganske varmt. Hvis planten er i hvile trenger den ikke gjødsel.

Foretrukket substrat: Tåler fint blomsterjord, men det er viktig at den er godt drenert. Bland dreneringsmaterale i jorden, for eksempel lecakuler, grov sand eller perlitt.

Ompotting: Hoya blomster best når den har det litt trangt i potten, og kan derfor tåle å stå i den samme potten i flere år, sålenge den gjødsles litt om våren og sommeren. Den kan ompottes i godt drenert blomsterjord. Hos Gartnerbutikken finner du et stort utvalg av firkantete potter , runde potter. eller spesialpotter (blant annet ampler).

Blomstring: Velduftende blomster fra vår til tidlig høst (dufter mest om natten).

Formering: Med stiklinger av toppskudd (5-10 cm) som får danne røtter i vann eller fuktig stiklingsjord, eller med jordavleggere (skudd som fremdeles sitter på planten bøyes ned i jord).

Sykdommer/skadedyr: Er som regel problemfrie, men kan angripes av ull-lus. For bekjempelse, se bloggen vår Naturlige plantevernmidler.

Beskjæring: Planten blomstrer på gamle skudd, så ikke klipp dem av. Det er ikke uvanlig at den får lange og tynne skudd først uten blader, men så utvikles bladene senere.

Rengjøring av blader: Arter som har blanke blader blir ofte rene av litt dusjing med lunkent vann, eller av å settes ute en stund i regn. Eller man kan bruke en fuktig klut og tørke støv av bladenes over- og underside.

NOEN FLERE PLANTER I HOYA-SLEKTEN:

Dvergvoksblomst, Hoya bella.
Vokser hengende.
Flekkvoksblomst, Hoya pubicalyx.
Dyrkes i mange varianter. Ofte med veldig flekkete blader.
Pilvoksblomst, Hoya multiflora.
Buskaktig vekst og får mange klaser av hvite blomster med gule spisser.
Keiservoksblomst , Hoya imperialis.
Slyngplante med tykk stamme. Bladene er harde, med bølgende kant.

#stellavporselensblomst

#hoyacarnosa

#lystilporselensblomst

5 kommentarer

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Torunn.
   Beklager sent svar. Her har vi visst oversett noen meldinger. MEN. Porselensblomsten blomstrer normalt gjennom sommeren fra juni måned med en ny blomstring i september, såfremt du ikke flytter på den for da vil ofte knoppene falle av. Et annet tips er å fjerne alle døde blomster for at nye blomster skal komme frem på de samme festene. Lykke til!

   Liker

 1. Angela Amoroso sier:

  Hei, Jeg har en veldig, veldig gammel porselensplante som ser ikke ut, men blomstrer stadig vekk! Jeg har så dårlig samvitenhet fordi planter henger og slenger med lange tyne stenger og delvis visne blad, men gir meg så mange flotte blomster. Nå lurer jeg på om jeg har vannet planten for mye nå i vinteren. PS Jeg har klart å få en stikling til å vokse og vurderer å klippe ned hovedplanten for å starte forfra på en måte. Sitter heller ikke bra i potten. Om jeg kunne sende et bilde, så kunne du kanskje gi meg en tilbakemelding på hva jeg burde gjøre. På forhånd takk!

  Liker

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Aud Kristin, Hoya Sunrise er trolig nokså lik hoya obscura, som elsker sol. Prøve å sette den i så mye sol som mulig vil nok forsterke den brunrøde fargen. Lykke til. Mvh Gartnerbutikkken.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: