Stell av Hoya (Porselensblomst / Voksblomst)

De fleste plantene i slekten Hoya (tilhørende Gravmyrtfamilien) er epifyttiske slyngplanter. Det finnes mer enn 200 arter av Hoya, med stor variasjon i blomstenes og bladenes farge og form. Noe artene ofte har til felles er store læraktige, sukkulentblader med skinnende overflate og klaser med porselenslignende, velduftende blomster. Porselensblomst som husplante selges ofte med stenglene festet rundt en ståltrådbøyle. Når den blir større kan man la den klatre oppetter et espalier eller annen plantestøtte, eller den kan dyrkes som hengeplante i en ampelpotte. Den første, og fremdeles mest brukte porselensblomsten er Vanlig Porselensblomst/Voksblomst, Hoya Carnosa, med mange kultivarer. Se bildet over. Til slutt i denne bloggen finner du eksempler på flere planter i Hoya-slekten.

Botanisk navn: Hoya spp.

Opprinnelig habitat: Sør-øst Asia og Australia.

STELL AV HOYA:

Lyskrav/plassering: Trenger medium til mye indirekte lys. Spesielt viktig om vinteren når lysnivået er lavere. Planten mistrives i mørke hjørner , i direkte sollys og i trekk. Trenger du en vekstlampe til stue eller annet oppholdsrom kan vi anbefale SANSI LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer lys per dag.

Temperatur: Foretrekker konstant varme i vekstsesongen og en kjøligere vinterhvile. Planten går i dvale ved ca 11 grader. Hvis den ikke gis en vinterhvile vil den lettere kunne bli angrepet av bladlus.

Fuktighet: Liker konstant fuktighet i vekstperioden. Den trenger ikke å dusjes hvis den settes på et brett med stein eller lecakuler som fylles halvfullt med vann. Fuktighet er ikke viktig i hvileperioden.

Vanning: Vannes godt med lunkent vann mens den er i vekst, men jorda kan få tørke lett ut mellom hver vanning. Vannes svært forsiktig om vinteren.

Gjødsling: Gjødsles med flytende blomstergjødsel hver 14. dag i vekstperioden og hver 4. uke om vinteren hvis den står i et rom som er ganske varmt. Hvis planten er i hvile trenger den ikke gjødsel.

Foretrukket substrat: Tåler fint blomsterjord, men det er viktig at den er godt drenert. Bland dreneringsmaterale i jorden, for eksempel lecakuler, grov sand eller perlitt.

Ompotting: Hoya blomster best når den har det litt trangt i potten, og kan derfor tåle å stå i den samme potten i flere år, sålenge den gjødsles litt om våren og sommeren. Den kan ompottes i godt drenert blomsterjord. Hos Gartnerbutikken finner du et stort utvalg av firkantete potter , runde potter. eller spesialpotter (blant annet ampler).

Blomstring: Velduftende blomster fra vår til tidlig høst (dufter mest om natten).

Formering: Med stiklinger av toppskudd (5-10 cm) som får danne røtter i vann eller fuktig stiklingsjord, eller med jordavleggere (skudd som fremdeles sitter på planten bøyes ned i jord).

Sykdommer/skadedyr: Er som regel problemfrie, men kan angripes av ull-lus. For bekjempelse, se bloggen vår Naturlig plantevern.

Beskjæring: Planten blomstrer på gamle skudd, så ikke klipp dem av. Det er ikke uvanlig at den får lange og tynne skudd først uten blader, men så utvikles bladene senere.

Rengjøring av blader: Arter som har blanke blader blir ofte rene av litt dusjing med lunkent vann, eller av å settes ute en stund i regn. Eller man kan bruke en fuktig klut og tørke støv av bladenes over- og underside.

NOEN FLERE PLANTER I HOYA-SLEKTEN:

Dvergvoksblomst, Hoya bella.
Vokser hengende.
Flekkvoksblomst, Hoya pubicalyx.
Dyrkes i mange varianter. Ofte med veldig flekkete blader.
Pilvoksblomst, Hoya multiflora.
Buskaktig vekst og får mange klaser av hvite blomster med gule spisser.
Keiservoksblomst , Hoya imperialis.
Slyngplante med tykk stamme. Bladene er harde, med bølgende kant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: