Stell av Elefantøre (Alocasia)

Denne tropiske planten er en av Alocasias underarter (på engelsk: Subspecies, forkortet ssp.) Elefantøre, eller Alocasia x amazonica (på bildet) er dekorative husplanter, men plantens saft inneholder kalsiumoksalatkrystaller som kan være irriterende for huden, munn, svelg og mage. Planten bør derfor plasseres utilgjengelig for barn og dyr. I noen land, blant annet på Hawaii, USA er likevel plantens røtter og blader brukt i matlaging, men kokes først slik at giften blir borte.

Botanisk navn: Alocasia ssp. (Andre navn på planten ovenfor er Afrikansk maske ( Alocasia Amazonica er en hybrid mellom artene A. lowii og A. sanderiana).

Opprinnelse: Sydøst-Asia

Lys: Trives med mye lys, den vil heller ha indirekte lys enn direkte sollys. Om planten utsettes for mye direkte sol kan bladene bli lyse. Plasseres gjerne i øst- eller nordvendte vinduer. Om høsten og vinteren kan den gjerne plasseres i sydvendt vindu for å få mer lys. Vi i gartnerbutikken kan anbefale vekstlys i vintermånedene, for eksempel Sunlite vekstlampe med teleskopstativ, Sansi LED vekstpære med SAGA vekstlysarmatur eller en LED lyslist. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer lys per dag.

Temperatur: Kan vokse hele året med vanlig stuetemperatur over 15 ºC. Helst mellom 19,5 º og 25 °C. Er det for kaldt kan også bladene bli lyse og planten kan gå i dvale, og lukke sammen bladene sine. Vannes da sparsomt til den våkner.

Fuktighet: Luftfuktighet hjelper planten med å trives. Den kan gjerne plasseres ved en luftfukter.

Vanning: Liker konstant lett fuktighet, men ikke vått. Elefantøre liker ikke å tørke opp i rotsonen. Hvis planten får brune blader er det tegn på for mye vanning.

Næring: Gjødsle 1 gang per uke eller som angitt på plantenæringen. Vi i gartnerbutikken anbefaler Nelson Garden flytende plantenæring. Dosen halveres om vinteren.

Ompotting: Trenger kun å pottes om med et par års mellomrom – når røttene stikker ut, eller du når du vil fornye jorden med mer næringsrik jord. Hvis du vil få en større plante kan du skifte til en potte med 5 cm større diameter. Bruk gjerne litt leca kuler i bunn av pyntepotten slik at den innerste potten holder seg litt over bunnen.

Jord: Næringsrik, godt drenert, torvrik jord. Vi i gartnerbutikken kan anbefale Gold Label Special Mix Gold.

Formering: Ved deling. Stikk forsiktig fingrene ned i jorden og løsne sideskudd med røtter. Plant i egen potte.

Rengjøring av bladene: Bladene bør støvtørkes med klut og dusjes jevnlig.

Sykdommer/skadedyr: Planten kan angripes av ull-lus, spinnmidd og trips. Les om bekjempelse i vår blogg Naturlige Plantevernmidler.

  • Ull-lus kan kjennes på at de er dekket av et ullaktig skjold. Det kan se dunaktig ut, være brunt, eller gult.
  • Spinnmidd er synlige ved at oversiden av angrepne blad er gulprikket. Selve spinnmiddene sitter på undersiden av bladene, er ca 0,5 mm lang og er samme farge som saften til vertsplanten. Sees best med lupe.
  • Trips er sorte, brune eller gule insekter som er 1-2 mm lange. Larvene er gulhvite eller røde. Trips angriper undersiden av blader og blomster.

Andre kjente Alocasia-sorter:

Alocasia Stingray. Stingray er det engelske ordet for Rokke, som er en fisketype med lik form som denne plantens blader.
Alocasia Macrorrhiza. En blomstrende sort. Den får gule fredslilje-lignende blomster, men dyrkes for bladverkets skyld.
Alocasia Zebrina (kalles også for Sebraplante). Alocasia Zebrina og A. Amazonica (på bilde øverst i denne bloggen) er de to mest vanlige Alocasia-sortene.
Forskjellige plante-produsenter kan krysse frem lignende planter fra forskjellige morplanter, og av og til heter de nye plantevarietene det samme, som for eksempel «Sebra-plante». Denne planten (på bildet) kalles Sebra-plante, men , tilhører Akantus-familien (Aacanthaceae) og har det botaniske navnet Aphelandra squarrosa. Denne er lett å forveksle med andre såkalte «sebra-planter».


#stellavelefantøre

#afrikanskmaske

#alocasia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: