Oppbevaring og tørking av urter

Dry Mint

Urter som tørkes raskt bevarer de aromatiske oljene, den gode smaken, og hvis de oppbevares riktig har de ca 1 års holdbarhet. Særlig vedaktige urter med små, tynne blader bevarer godt sin smak og farge. Plukk helst plantene på en solrik eller varm formiddag, da har de har fått tørket litt etter natten, men fortsatt er saftspente. Noen urter tåler ikke så godt å tørkes, men kan fryses. 

Frysing av ferske urter

Noen urter har mer flyktig aroma og er ikke så lette å tørke, men bevarer sin smak ved frysing, som fennikelblader, dill, basilikum, persille og gressløk. Urter av alle slag kan hakkes og fryses og er holdbare i ca 1 år.

freezing the dill for winter

Isterninger: Stilkene fjernes og bladene hakkes og fordeles i isterningformer, ca 1 ss urter og  1 ss olivenolje eller vann i hver isterning. Når terningene har frosset kan de legges over i en merket frysepose, så de lett kan taes ut og slippes rett i saus, stuing eller gryte, helt på slutten av koketiden.

Hele blader: kan fryses i en frysepose.

Hele bunter: Persille og småbladete urter kan fryses hele i frysepose,  hver for seg eller i en bukett.  Vær obs på at sterkt aromatiske urter eller suppebunter av persille, løk, selleri, purre, og løpstikke kan sette uønsket smak på andre frysevarer som ikke er pakket godt inn.

SLIK TØRKER DU KULINARISKE URTER:

Løpstikke, bladpersille, merian, estragon, timian, rosmarin, salvie, oregano, laurbær, mynte og sitronmelisse.

Det er flere måter å tørke urter på, men da må det være tørt, mørkt, luftig og varmt. Lufttilgangen er viktig for å påskynde tørkeprosessen og hindrer at urtene mugner. De må ikke tørkes i direkte sollys, da det vil føre til tap av smak og farge.

I dehydrator : Urter med små blader kan tørkes med stilk. Fjerner man stilker fra store blader tørker de fortere. Tørkeprosessen tar ca 10-12 timer, eller helt til bladene smuldrer i hånden.

I tørkenett : Tørkenettet kan plasseres i et mørkt, varmt tørketelt eller rom med god ventilering / åpen dør. Temperaturen bør være over 21 º, og maks 35 ºC.

Urtetørker: Elektrisk urtetørker med kullfilter og vifte hindrer muggdannelse.

Lufttørking i bunter: Fest buntene med en gummistrikk, som ikke løsner når urtene blir mindre. Heng buntene til tørk på et tørt, mørkt, luftig og varmt sted.  Ta buntene ned når de er helt tørre og dra av bladene.

I varmluftsovn: lav temperatur, maks. 35 ºC.  Småbladete urter som timian, mynte, oregano og rosmarin kan tørkes med stilk . De legges på et perforert bakepapir på en bakerist. Bladene kan lett dras av etterpå.  På andre urter kan bladene taes av stilkene og spres utover bakepapiret. Pass på at bladene ikke dekker hverandre. Flere bakerister kan brukes samtidig, men ulike urter bør tørkes adskilt fra hverandre.  Ha ovnsdøren på gløtt. Sjekk på urtene med jevne mellomrom. Noen trenger mer tid enn andre avhengig av bladstørrelse, saftspenthet, osv.

Oppbevaring av tørkete urter:

Oppbevares mørkt i en lufttett boks, eller mørkt glass. Hele blader holder best på aromaen. Sjekk først at de er helt tørre, ellers kan de mugne. Urtene bør ikke stappes for hardt sammen, men lett nok til at de kan «puste» litt i boksen.  Vi anbefaler Tichtvac, Infinity Jars og CVault oppbevaringsbokser i ulike størrelser. Boksene hindrer at urtene blir utsatt for lys og fuktig luft utenifra.

Tips!  Boveda fuktighetsposer.  Posene bidrar sikrer stabil luftfuktighet (58 % og 62 % RH, Relative Humidity) ved å trekke ut eller tilføre fuktighet. Da blir det hverken for tørt så urtene mister smak, eller for fuktig så de blir klebrige og vanskelige å bruke.

Tørkete urter gir mest smak om de tilsettes under matlagingen – ikke helt på slutten. Jo tidligere jo bedre.  Hvis urtene gnis litt mellom hendene før de tilsettes vil de eteriske oljene frigjøres og gi sterkere duft og smak.

#tørketeurter

#frysingavferskeurter

#oppbevaringavtørketeurter

#sliktørkerdukulinariskeurter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: