Oppbevaring av frukt og grønnsaker

raw vegetables in wicker basket isolated on white

Flere av de vanligste fruktslagene lever videre etter innhøsting og utvikler saftig og aromatisk fruktkjøtt gjennom en modningsprosess.  Noen fruktslag avgir etylengass når de modnes. Etylen er et aldringshormon som får frukten til å modne, men som også får annen frukt og grønt til å modne og bli dårligere mye fortere. Grønne grønnsaker gulner og flere får en negativ smaksutvikling. Blomster som står i nærheten visner tidligere. Frukt som produserer mye etylen (se liste nedenfor) bør derfor oppbevares adskilt fra umodne frukter, og grønnsaker som er ømfintlige overfor etylen (se liste nedenfor).  Mange frukt og grønnsaksdyrkere bruker etylengass for å få avlingene til å modne til en bestemt tid.

 

 

Vil man fremskynde modningsprosessen på frukt, for eksempel avokado, er det lurt å legge den i en papirpose på kjøkkenbenken. Posen vil holde på etylengassen.  For en enda raskere modningsprosess kan du legge et eple i posen. Epler avgir mye etylen.

Eksempler på etylenproduserende frukt: epler, pærer, plommer, bananer, tomater (tomat er egentlig et bær, som vi bruker som grønnsak), avokado, blåbær, fiken, druer, kiwi, mango, nektarin, fersken, papaya, pasjonsfrukt, svisker (og poteter).

Eksempler på frukt og grønnsaker som er ømfintlige overfor etylen:  asparges, gulrøtter, brokkoli, agurker, auberginer, squash, paprika, blomkål, hodekål, kinakål, rosenkål, salat, spinat, dill, løk, gressløk, hvitløk, kruspersille, purre, stangselleri, søtpotet, umodne bananer, jordbær, bringebær, og vannmelon.

Lysforhold:

Frukt og grønnsaker må oppbevares mørkt, og ikke utsettes for unødvendig dagslys eller kunstig lys. Lyspåvirkning kan føre til bitter eller besk smak og skjemmende farge.

Luftfuktighet:

Generelt bør oppbevaringsstedet ha god fuktighet, ca 80-95% relativ fuktighet (RF). Lav temperatur bidrar til at den relative fuktigheten holder seg lenger.  De fleste frukt og grønnsaker, og særlig bladgrønnsaker med stor fordampingsoverflate og gulrøtter, persillerot og sellerirot tar skade av tørr luft.

Ingefær og løkvekster som gul løk, purreløk og hvitløk oppbevares best i tørrere luft, ca 65-70 % relativ fuktighet.

Temperatur:

Lav temperatur nedsetter livsfunksjonene i frukt og grønt, og forlenger oppbevaringstiden.  Kjølig og jevn temperatur er som oftest det beste. Noen frukter og grønnsaker får riktignok lenger holdbarhet i kjøleskap, men kan også få kuldeskader, dårligere kvalitet eller miste av smak den lave temperaturen, og klarer seg bedre på et svalt sted. Tomater holder seg lenger, men mister smak under 13 ºC. Agurk kan få kuldeskader og dårligere kvalitet under 10 º-12 ºC, og paprika kan få kuldeskader etter 2 uker ved 5 ºC. Sitroner har best kvalitet om de oppbevares i 12 º-14 ºC, men legges de i en lukket plastpose i kjøleskap har de opptil fire ganger lengre holdbarhet.

Frukt som høstes før den er moden som tomater, avokado, mango, melon, eple og pære  bør oppbevares i romtemperatur slik at modningsprosessen kan fortsette.

Tropiske frukter bør oppbevares i temperatur over 12 ºC.

Steinfrukter (kirsebær, moreller, plommer) og bær høstes nært det tidspunktet hvor de er fullmodne og bør oppbevares i kjøleskap.

Bladgrønnsaker kan vaskes og så oppbevares i kjøleskap så vil den holde lengre, men alt vannet bør være godt ristet av eller du kan legge litt tørkepapir mellom bladene.

De fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess og kan normalt lagres i kjøleskap, men den optimale temperaturen for oppbevaring er forskjellig for noen av grønnsakene. Nedenfor er noen eksempler på optimal temperatur for grønnsaker og frukt som ikke trenger å ligge i kjøleskap:

Grønnsaker:           

 • tomat: 10 º-12 ºC
 • agurk:12 ºC
 • paprika: 8 º-10 ºC
 • fersk ingefær: 8 º-12 ºC
 • aubergine: 8 º-10 ºC
 • squash: 10 º-12 ºC
 • artiskokk: 6 º- 8 ºC
 • chili: 8 º-10 ºC (tåler å ligge i kjøleskap i minst en måned)

KAN FRYSES: Purre, bladbete, kål, brokkoli, rabarbra, asparges, dill, gressløk, persille, knollselleri og persillerot.

Frukt: 

 • melon (hel): 5-8ºC
 • banan: 12-14ºC
 • papaya: 8-12ºC
 • umoden avokado: Fra tropisk klima: 13-15º, Sør-Afrikansk (fra subtropisk klima): 7ºC
 • mango: umoden 18-20ºC, moden ca 8ºC

 

#oppbevaringavfruktoggrønnsaker

#frukt

#grønnsaker

#temperatur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: