10 lettdyrkete krydderurter

fresh bouquet garni, bunch of herbs isolated on white background

Krydderurter bidrar til å endre smaksopplevelsen med få kalorier og er god erstatning for salt. Krydderurter er sunt å spise fordi de tilfører kroppen antioksidanter, vitaminer, mineraler og kostfiber.

Antioksidanter øker kroppens motstandskraft og velvære.                                          Vitaminer er viktige næringsstoffer som vi ikke kan produsere selv, men som vi trenger for normal vekst og utvikling.                                                                                                    Mineraler fungerer som byggesteiner i kroppen og er viktige for at nervesystemet og muskler skal fungere normalt.                                                                                              Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Alle krydderurter liker lys og varme og foretrekker å vannes med lunkent vann i skålen. Helst bør de ikke stå i vann mer enn 30 minutter. De kan gjødsles ved hver vanning eller med langtidsvirkende gjødsel.

Her er noen kjente krydderurter som dyrkes lett inne og ute.

Se også bloggen: Urteguide for den matglade. 

Persille – Petroselinum crispum                                                                                                      Persille har noen ganger vanskeligheter med å spire, og det tar omkring 2 uker før man ser noe resultater, men planten krever lite stell og lite lys. Vannes ved tørke. Siden den vokser sakte vil den første innhøstingen være liten. Velsmakende urt som forsterker andre smaker når den varmebehandles.

Gressløk – Allium schoenoprasum                                                                                                        Kan dyrkes fra frø eller fra en etablert plante ved å trekke ut en liten bunt inkludert røttene og plante den om. Dekk til med jord opp til kronene. Planten bør trimmes med en tredjedel fra toppen for å stimulere til ny vekst. Ved høsting bør den kuttes nederst ved basis av planten. Frisk mild løksmak. Ved varmebehandling bør den tilsettes mot slutten av koketiden.

Peppermynte – Mentha x piperita L                                                                                                Mynte trives med mye lys og vann og bør gjødsles regelmessig. Bladene har sterk aromatisk duft og mye smak som er ypperlig i både mat og drikke.

Dill – Anethum graveolens L                                                                                                                Enkel å dyrke men trenger mye lys. Ved bruk av vekstlampe kan den godt få 12 timer lys hver dag. Vannes til jorden er fuktig og deretter når jorden har blitt tørr. Når planten har fått røtter kan den vannes fra skålen. Trenger bare næring hver 6. uke. Bør bindes opp når den er blitt 25 cm høy.

Gresk Oregano – Origanum vulgare ssp. hirtum                                                                              Gresk oregano er den beste og letteste sorten. Full av antioksidanter. Planten trenger ca 8 timer lys hver dag, og bør vannes hyppig.  Friske urter bør tilsettes på slutten av varmebehandlingen. Kan brukes hel eller hakket.

Timian – Thymus vulgaris                                                                                                                Finnes i flere varianter, og alle har sterkt aromatiske blader.  Den trenger ca 8 timer lys hver dag. Foretrekker ekstra godt drenert, kalkrik jord. Istedet for å kalke jorden kan man tilføre en skje med knuste eggeskall. Timian er en kraftig antioksidant og det sies at den er god for fordøyelsen. Tåler å koke lenge. Kan brukes hel eller hakket som smakstilsetning eller pynt.

Rosmarin – Rosmarinus officinalis L                                                                                                    Liker mye lys. Trenger ikke spesielt næringsrik jord, men liker porøs og godt drenert kalkrik jord. Trives med litt tørke, og må derfor ikke vannes for mye. Kan også dyrkes fra bladstiklinger. I gryteretter bør friske urter tilsettes fra starten slik at smaken kommer frem. Stilkene brukes ikke.

Kjørvel – Anthriscus cerefolium                                                                                                          Krever lite lys, men tåler ikke å ha det for varmt. Helst ikke over 21 grader. Søt smak av  persille og lakris. Kan brukes hel eller hakket. Friske urter tåler langvarig koking uten å miste smak.

Koriander – Coriandrum sativum L                                                                                                Enkel å dyrke fra frø, men tåler dårlig å bli plantet om. Vannes godt til vann kommer igjennom dreneringshullet. Kraftig sitrusaktig smak. Friske urter bør tilsettes på slutten av varmebehandlingen.

Fransk Estragon («ekte estragon») – Artemisia dracunculus                                                    Formeres med stiklinger (les mer i vår blogg Stiklinger, vegetativ formering) eller plantedeling.  Liker ikke våt/tung jord. Kan godt tørke opp mellom vanningene. Kraftig pepperaktig med litt bitter ettersmak. Blader kan brukes hele eller finhakket til kald og varm mat. Friske urter bør tilsettes på slutten av varmebehandlingen. Estragon egner seg utmerket til tørking.

For tørking av urter, blomster og sopp anbefaler vi TørkenettTørkenett med 5 kurver eller Herb Dryer Urtetørker XL, som har innebygget vifte og kull filter.

Kilder:

https://www.more.com/living/stylish-home/9-easiest-herbs-grow-indoors                    http://www.gartner.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: