Urteguide for de matglade!

fresh bouquet garni, bunch of herbs isolated on white background

Mange nydelige kjøkken-urter trives godt i potte. Pottene kan du ha der hvor du vil. For eksempel ute på balkongen eller verandaen om sommeren, og lett tilgjengelige  i kjøkkenvinduet om vinteren  og våren, gjerne i selvvanningspotter og med LED plantelys.

Urtedyrking i potte kan være av begrenset omfang og kreve lite, men likevel omfatte så mange planter at man har tilgang til sine favoritter.

De fleste av de flerårige urtene kan dyrkes inne og ute hele året hvis man passer på å beskytte plantens rotsystem mot frost ved å isolere potten.

Her er noen gode råd til hvordan du lett kan dyrke dine egne urter.

Slik gjør du:

Potter har ikke plass til så mye jord, derfor bør du satse på god jord som holder på fuktigheten. For eksempel Plagron Light mix.

Sørg for at det er et dreneringshull i potten. Ha i lecakuler i bunnen, ca 3-5 cm og legg en bit av tøy, filt eller fiberduk over dreneringen slik at jorda ikke renner nedi og tetter til for drenering og oksygentilgang.

Aromatiske urter med små, litt tykke blader og de med svakt behårete eller sølvfarget bladverk som oregano, timian, salvie, rosmarin, og sar vil ha sandblandet jord. Godt drenert jord.

Urter som er frodige med friske grønne blader som mynter, løk-typer, kjørvel, løpstikke, sitronmelisse, dill, koriander, persille og estragon vil ha litt mer næringsrik og svakt fuktig jord.

Fyll så på med jord. For å unngå vann- og jordsøl fyller du opp til det er igjen 4-5 cm fra kanten av potten.

Skal du du så direkte i potten, legges frøet ca 0,5 cm under jorden. Deretter fukter du jorden med dusje flaske. Hvis du har forkultivert må rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk forsiktig sammen, men ikke for hardt for røttene må få rikelig med oksygen.

Hvis du lurer på hva slags næring du skal bruke, anbefaler vi  Biobizz startpakke for innedyrking.

Ikke overvann plantene for det kan føre til sopp og muggangrep. Du bør og passe på at det ikke blir liggende vann for lenge i skålen. Urtene liker å tørke opp mellom hver vanning.

Planter som står innendørs kan du med fordel ventilere litt med en sirkulasjonsvifte. Luftsirkulasjon bidrar til å styre temperaturen og luftfuktigheten. Dette kan avhjelpe problemer med plantesykdommer, og plantene blir kraftigere og mer robuste. La gjerne viftene stå på like lenge som det kunstige lyset.

Gartnerbutikken.no har et stort utvalg av frø og utstyr til dyrking av grønnsaker, spirer og urter.

Spennende urter for den matglade:

Mynte. Skudd og blader kan brukes.  Drinker, pynt eller smakstilsetter i desserter, kylling-, svine- og kalvekjøtt. Utmerket til lam, i marinader eller sauser. Flerårig.H5-H7

Kjørvel. Blad og stilk kan brukes. Salat, supper m.m. Ettårige (Hagekjørvel) og flerårige (Spansk kjørvel).

Koriander. Frø og blad kan brukes. Matretter, bakverk og drinker. Ettårig.

Persille. Rot (kun kokt), blad og stilk kan brukes. Grønnsaker, først og fremst erter og gulrøtter, kokte poteter,til sauser, kryddersmør og salater. Toårig. H5

Gressløk. Stilkene kan brukes. Sauser, supper og fisk. Flerårig.H7

Rosmarin. Blad og skudd kan brukes. Fisk og kjøtt. Flerårig.H1, må overvintres frostfritt.

Sar. Blad kan brukes før blomstring. Bønner, erter kål- og pølseretter. Ettårig.

Gresk Oregano. Blad kan brukes. Fisk, kjøtt, grønnsaksretter, sauser, pizza og tomatretter.Flerårig.H7 

Russisk Estragon. Blad og skudd kan brukes. Sauser, egg, fisk og drinker. Flerårig.H7

Løpstikke. Blad, frø og røtter kan brukes. Suppe, saus, og kjøttblandinger.Flerårig. H7

Sitronmelisse. Blad og skudd kan brukes. Sauser, matpynt og drinker. Flerårig. H5

Dill. Bladene kan brukes. Kokte nypoteter, grønt- og agurksalat, supper, sauser, majones og fisk. Ettårig.

Merian. Skuddspissene kan brukes. Kjøtt, linser og bønner, grønnsaker, salater, ris- og pastarettter og pizza. Flerårig. Overvintrer ikke.

Timian. Blad og blomst kan brukes. Kylling- og kjøttretter, supper, vilt og grønnsaker. Ettårig; `sommertimian` og flerårig. H4-H5.

Chilipepper. Chilifrukten kan brukes fersk, tørket eller syltet. Chili kan også spises røkt, det kalles Chipotle.

Chilien kan sås innendørs i januar-februar og høstes fra juli og utover. Etter hvert som den vokser seg stor bør den pottes om. Om sommeren kan den settes ut. Den vil ha mye lys og varme. Det finnes flere enn 25 forskjellige arter chili og tusenvis av sorter i ulik smak, farge, form ,styrke og bruksområder.  Chili er egentlig flerårige busker, men vi dyrker dem som ettårige. Hvor sterk en chili er måles i scoville, på en scala fra 0 til 16 000 000. Styrke 0 er som paprika, mens 16 000 000 er ren capsaicin, som er det stoffet som vi kjenner brenner på tungen. De aller sterkeste chiliene er knapt spiselige og dyrkes som en kuriositet.

Kilder:

http://www.gardenliving.no                                                                                                        «Blomsterprakt i krukker og potter», av Marguerite Walfridson.                                  «Krydderplanter»,  av Helga Fritzche                                                                                                «Spiselig på liten plass»,  av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: