Stiklinger, vegetativ formering

DNA molecule

Hvis du trenger mange planter, eller vil spare tid/kostnader, eller vil formere en plante med spesielle egenskaper som farger, duft, motstandskraft mot sykdommer, vekststyrke, eller annet som du vil ta vare på kan du ta stiklinger av den spesielle planten og plante den i et passende medium som jord, torvbriketter, kuber, steinull eller et glass med vann og lage en kloning som er genetisk identisk til moderplanten som du tar stiklingen fra. Slik er det ikke med frø formering fordi det nye avkommet da vil ha genene fra både farplanten og morplanten, men ikke være helt lik som noen av dem.

Les videre om stiklingsformering i denne bloggen.

Svært mange planter kan stiklingsformeres med stiklinger fra rot, blad, eller stengel.  Når du skal ta stiklinger fra buskaktige krydderplanter (vedaktig stengel) som Fransk Estragon, Rosmarin, Timian, Salvie, Isop, og Lavendel, er det lettere å lykkes hvis du tar helstiklinger. Trekk av sideskudd med en «hel» av bark fra hovedstilken. Stiklinger fra mykere krydderplanter som for eksempel basilikum eller mynte bør puttes i vann 2-4 uker før de plantes om. De får lange fine røtter i vannet. Hvis vannet skiftes ut hver dag vil planten lettere holde seg frisk.

GM plant seedling in test tube

Rotmediet

Root!t kuber, cocobriketter, torvbriketter, Rockwoolkuber, Eazyplug, Root Riot kuber, jord, vermiculitt og/eller perlitt. Velg organisk rotmedium for organisk dyrkesystem og ikke-organisk for ikke-organisk dyrkessystem.

God lufttilgang er viktig for rotdannelsen. Stikkejorden bør derfor alltid være porøs og luftig og inneholde litt næring. Substratet bør være lett fuktig, gjerne dusjet, men ikke vått. Hvis du planter stiklinger i rockwool må de ikke fjernes fra rotmediet når røttene er dannet, men plantes om med rotmediet.

Hydroponiske stiklingssystemer:  X-stream Aero, GHE Cuttingboard, Easy2propagate.

Rotmiddel

Det er lettere å lykkes med stiklingene hvis du bruker ett eller flere rotmidler.

Desinfiserende rotgelé som Root!t Gel4Plugs beskytter mot sykdommer gir større overlevelses-prosent. Rothormongelé som Clonex inneholder naturlig plantehormon Auxin, eller Indol 3 Eddiksyre (IAA, 3-IAA), som stimulerer rotdannelse. Root!t Cutting Mist inneholder en balansert blanding av vitaminer og mineraler og silicate gel som gir sterke og friske stiklinger.

Hjemmelaget rotmiddel

Du kan ganske enkelt lage ditt eget naturlige rotmiddel.  Her er noen eksempler:

Spytt. Spyttet er en naturlig rotforsterker. Dypp stiklingen i spytt, eller slikk på stiklingene hvis du ikke har for mange av dem.

Honning. Honningen har antibakteriell virkning. Bland 1 ss honning med 5 dl kokt            vann og la det avkjøle seg. Ha over i en tett beholder. (Oppbevares mørkt. Holdbar i ca. 2 uker).

Kanel. Kanel virker bakteriehemmende og beskytter mot sopp. Kan for eksempel kombineres med spytt.

Eplecider-eddik.  Inneholder sporstoffer som fremmer rotveksten. Bland 1 ss                      eplecider-eddik og ca 1,5 l vann.

Piletregreiner. Inneholder salisylsyre. Høst inn ferske greiner og ta vekk bladene. Kutt greinene i 1 cm lange biter og bløtlegg i 24 timer. Fjern så greinene. Det resterende vannet er rothormonvæske. Bløtlegg rotenden av stiklingene rett etter at den er kuttet av i 1-2 timer før den plasseres i et rotmedium.

Fruktgrønnsaker som tomat, paprika, chili, og agurk kan stiklingformeres fra skudd (sommerstiklinger).  10-15 cm stiklinger er vanlig for frukt, grønnsaker og blomster.

frische Tomaten

Slik tar du skuddstiklinger fra fruktgrønnsaker,  steg for steg :

Vask hendene godt eller bruk rene hansker. Velg et skudd fra den nederste 1/3 delen av planten som har unge, friske og fine skudd. Skjær av ved skuddets basis helst med en steril kniv, ikke saks, i 45 graders vinkel, slik at sårflaten blir passelig stor. Ulempen med å bruke saks er at stiklingen kan skades av å bli klemt. Den nederste halvdelen av stiklingen må renses for blader,skudd, blomster og knopper. To av bladene som sitter igjen på den øverste halvdelen kan beholdes. Hvis bladene er veldig store kan du fjerne halve bladene slik at fordampingen blir minst mulig. Hvis det sitter blomster på skuddet må de fjernes for å spare energi til rotdannelse.

Urteaktige / myke stiklinger kan oppbevares mørkt og kjølig i flere dager hvis de puttes i en kopp med vann som dekker den nederste delen. Hvis du jobber ute i hagen og skal oppbevare stiklingene for en kortere stund kan du putte dem i en tett plastpose og legge den i skyggen.

Dypp 5 mm av stiklingen i rotmiddel i et halvt minutt og stikk den nederste halvdelen av stiklingen ned i jorden/substratet. Hvis stiklingen er ca 12,5 cm bør den stikkes ca 5 cm dypt. Trykk substratet forsiktig til og vann. I rockwool kan du la det være minst 3 mm vann i bunnen av brettet, eller sørge for at det er vått.  Skal du plante forskjellige planter er det lurt å merke dem med stikk-etiketter. Trekk over en plastpose eller plassér i et minidrivhus, gjerne med varmematte under. Stiklingene vil man plassere så lyst som mulig, gjerne men ikke i direkte sollys. Passelig temperatur er ca 20 grader.

Det er viktig å bevare luftfuktigheten rundt stiklingene siden vannopptaket bare skjer  gjennom bladene før de har dannet røtter. Dusj forsiktig av og til slik at luften holdes fuktig. De vil ha det fuktig, men ikke vått – da kan det lett bli råte og mugg. Det er nok å vanne rotmediet 1 gang helt i starten, for de neste 5 ukene.

Stiklinger som stikkes i kuber kan plantes om så snart røttene blir synlige. Hvor lang tid det tar varierer fra 2-8 uker.

På tomatplanter kan du også bruke de såkalte «tjuvene/»snylterne» som stiklinger.  Disse er sideskudd som vokser mellom stammen og bladfestene. På busktomater og noen andre sorter skal de ikke fjernes – dette står i tilfelle på frøpakken, men på de fleste tomatsorter knipes de av («tjuves») fordi modne frukter kommer senere på dem enn ellers på planten og man sparer energi til hovedstammen(e) ved å knipe dem av.  «Tjuvene» settes i springvann til de har dannet røtter og plantes om i substrat med lett næring.

tomatsideskudd

Ulike stiklingsmetoder, avhengig av plantetype og tiden på året:

Concept petite pousse

Urteaktige stiklinger, grønnstiklinger. Taes om våren og sommeren fra unge, voksende stengler. Vanlig for sommerblomster og stauder.  Innendørs bør de slå rot i løpet av 6-8 uker. Noen ganger raskere.  Rotutviklingen skjer raskest ved 15-21° C. Stengelstiklinger deles inn i topp-  mellom- og helstiklinger. Toppstiklinger er toppen av skuddet. Mellomstiklinger er en del av skuddet uten topp. Helstiklinger er nederste del av årsskuddet sammen med noe av fjorårets tilvekst.

Halvmodne, vedaktige stiklinger.  Grønnere og mykere enn ferdig utviklet vedaktige stiklinger. Taes fra midtsommeren til på høsten. Vanlig for formering av busker som har vanskelig for å danne røtter på hard ved, spesielt storbladete vintergrønne planter, klatreplanter, nåletrær og lite hardføre planter. Kan være lettere enn vedaktige. Innendørs bør de slå rot i løpet av 6-10 uker. Av og til lenger. Bruker du varmematte/undervarme for raskere rotutvikling bør termostaten settes på 18-21°C.

Harde vedaktige stiklinger.  Kan taes av løvfellende trær, frukttrær, busker, rips og solbærbusker, roser og klatreplanter. Taes om høsten og vinteren.  Roter seg meget sent. Bør få stå i fred minst et år. Poding blir ellers brukt i formering av frukttrær, roser, syriner og vinstokker.

Rotstiklinger.  Taes om vinteren i plantens dvaleperiode da den blir minst mulig skadet eller forstyrret. Vanlig på noen stauder (med vedaktige røtter), klatreplanter og trær. Slår røtter etter noen måneder. På noen av planter er det nok å dele opp røttene i 3-4 cm lange biter som strøs i en beholder med jord og dekkes med tynt jordlag. Andre er mer krevende og må deles i lengre rotbiter som stikkes i jord med den nederste enden ned og den øverste enden såvidt over jordoverflaten.

Bladstiklinger. For best resultat taes bladstiklinger når planten er i god vekst fra mars til august, men man kan også lykkes med bare halvmoden grein. Med kunstig lys kan det gjøres hele året. Noen planter som har variert bladverk blir grønne ved denne typen formering. Vanlig på stueplanter som har bladfestene på stilken.

Utplanting:

Alle stiklinger som står innendørs, under solfanger, eller i drivbenk må akklimatiseres til lys og temperatur ute før de plantes ut sent på våren. Det tar vanligvis maks en uke å herde plantene ved at de får stå ute i full skygge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: