OPPSKRIFT: Hjemmelagde sylteagurker i agurksaft.

Små agurker kan du få kjøpt ferske eller dyrke selv. Jo mindre sorter, jo bedre. Størrelsen vil uansett krympe ganske mye under hele sylte-prosessen som tar ca. 2 dager. Agurk er en lyskrevende plante, slik som tomat (ca. 18-30 mol /m²/d), og varmekrevende. De tåler derfor bare utplanting i sørlige områder i landet. I motsetning til slangeagurker, er de fleste sylteagurker og drueagurker avhengige av å befruktes manuelt. Det er ganske enkelt å føre litt pollen med en malepensel fra hannblomstene til støvbærere i åpne hunnblomster. Hannblomstene dannes først, men de første blomstene dør tidlig og kan godt knipes av fordi planten ikke er helt klar til å sette fruktemner så tidlig. Du ser forskjellen på hann- og hunblomstene ved at hannblomsten har stilk som går rett over i blomsten, mens hunnblomsten har en liten miniatyragurk mellom stilkfestet og blomsten. Blomstene åpner seg om morgenen og pollenet er bare levedyktig den dagen.

Les hvordan du kan sylte én kilo agurker. Lykke til!

Denne oppskriften, med ca. 1 kg sylteagurker, blir nok til to 19 cm høye Norgesglass.

Dette trenger du:

 • 1 kg ferske sylteagurker
 • 1 liter kaldt vann
 • 1 dl salt
 • 2,5 dl sukker
 • 1 pk Sursildkrydder (inneholder sort pepper, sennepsfrø, nellik, koriander, muskatblomme, timian, oregano, gressløk, persille og hvitløk).
 • 1 liter eddik 7%
 • 10 laurbærblader (5 stk i hvert glass)
 • 6 stk skjermdill/krondill

Slik gjør du:

 1. Agurkene skylles godt i rennende vann og deretter stikkes noen hull i hver agurk med en spiss kniv. Agurkene legges i en bolle.
 2. Vann og salt røres sammen til en saltlake som helles over agurkene. Legg en asjett på toppen med et lodd oppå slik at agurkene holder seg under vann. Plasseres kaldt og la stå i et døgn.
 3. Hell av saltlaken og tørk av agurkene.
 4. Kok opp eddik, laurbærblader (10 stk), sukker og sursildkrydder og avkjøl helt. Putt agurkene i en stor bolle eller i rene, tørre glass og hell over den avkjølte laken. La stå i et døgn. Hell av laken og gi den et nytt oppkok og deretter avkjøl.
 5. Putt agurkene på glass og fyll opp med laken. Skru på lokk og sett kaldt. Agurkene er klare til å spises etter et døgn, men utvikler mer smak om de først får stå i to uker eller mer.

#sylteagurker

#drueagurker

#oppskrift

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: