Dyrking av tomater

Botanisk navn: Solanum Lycopersicum

Vårt klima er ikke optimalt for utendørs dyrking av tomater. Drivhus, innedyrking eller vinduskarm med ekstralys fungerer best, selv om frilandstomater eller tidlige sorter også kan klare seg på lune plasser utendørs.

Les videre om alt du trenger for å dyrke tomater innendørs.

Såjord: Porøs, svakt gjødslet jord. Sådybde ca. 1 cm. Trenger du såjord? Klikk her. Utendørs såing anbefales IKKE.

Spiretemperatur: Spiringen skjer raskest ved temperaturer rundt 20-25 grader (minimum 14 ºC). Spirer etter ca. 6 til 10 dager. Pottes om når småplantene har dannet et par bladpar. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale varmematte og minidrivhus til forkultiveringen. Minidrivhuset holder på fuktigheten.

Lyskrav: Etter at de har spirt trenger de lys. Enten fra en solrik vinduskarm eller vekstlys. Tomater er lyskrevende. Vi i Gartnerbutikken anbefaler å bruke LED vekstlamper. For eksempel LED vekstlys lyslister TLED BLÅ (6400 K/vekst) og TLED RØD (2100 og 3000 K/ blomstring, fruktdannelse). Se flere av våre Fullspektrum LED vekstlys her.

Ompotting: Til første ompotting kan du bruke potter som er ca. 5-7 cm i diameter. Når røttene blir synlige i pottekanten kan du bytte til større potte. Trenger du potter? Klikk her.

Utplanting: Utetemperaturen må være minst 8 ºC om natten før utplanting (tidligst 8-10 uker etter såing). Husk herding før utplanting. Lurer du hva herding går ut på? Les her. Planteavstand ca. 50 cm.

I dyrkerom eller drivhus anbefaler vi Autopot selvvanningspotter for dyrking. Les mer om Autopot og våre andre vekstsystemer her.

Dyrketelt: Gartnerbutikken har et bredt utvalg av dyrketelt for innedørs dyrking. Til dyrketeltene er det mange kraftige LED plantelys å velge blant, for eksempel LUMATEK ZEUS 465 W/ 600 W/1000W, LUMATEK ATTIS PRO 200 W/300W, OG NEMESIS 200 W.

Vi i Gartnerbutikken anbefaler disse pottestørrelsene for voksende tomatplanter:

Tomat, store: 14,5 L til 21,5 L (1 plante)

Tomat, busk-/potte-/cherry11 L til 18 L (1 plante)

Tomat, mikrobusk- : 2,4 L til 5,5 L (1 plante)

Best temperatur for plantevekst: Ca. 20-24 ºC om dagen, og ca. 16-18 ° C om natten.

Jord: Næringsrik plantejord. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Gartnerjord eller Tjerbo P-jord til grønnsaker. Du kan godt blande i litt perlitt (for bedre luftighet) og kugjødselkompostjord (næringsrik organisk gjødsel). Optimal jordfuktighet er omkring 70-80 % av jordfuktighetskapasiteten. Trenger du jordfuktighetsmåler? Klikk her.

Luftfuktighet: De første 10-12 ukene bør det være ca. 60-65 % RF. Etter dette bør luftfuktigheten holdes lavere, ca 50-60%. Trenger du luftfuktighetsmåler? Se thermo/hygrometer her. Se også sirkulasjonsvifter.

Gjødsel: Vi i Gartnerbutikken anbefaler Nelson Garden Grønnsakgjødsel for inne og ute. Autopot har sin egen flytende næring for sine systemer (for Autopotnæring, klikk her). Vent med gjødsling til ca. 3 uker etter ompottingen, slik at plantene rekker å danne store nok røtter som tåler næring uten å bli svidd.

Vanning: Vannes jevnlig når jorda har begynt å bli tørr- før den tørker helt ut.

Til dyrking i pallekarm eller drivhus med potter opptil ø30 cm, kan vi i Gartnerbutikken anbefale Tropf Blumat dryppvanningssystem.

Blomstring/pollinering: Tomater er egentlig selvpollinerende ( har både hannlige og hunlige reproduktive organer) og danner tomater fra blomstene uten hjelp fra andre. Likevel lønner det seg å gi planten et forsiktig «rist» av og til når de har begynt å danne blomster slik at bestøvningen spres omkring på planten og gir en rikere avling.

Beskjæring: Les vår blogg «Beskjæring av chili og tomatplanter», her.

Noen av våre utvalgte tomatsorter:

«Gardeners delight». Favoritttomaten i mange land. Gir fantastisk gode tomater. Egnet for drivhus eller lun uteplass.

«Sungold». Den søteste tomatfrukten! Egnet for dyrking i potte. Saftige tomater.

«Balkonzauber». Store tomater. Gode på smak. Egnet for dyrking i potte.

«Tiger». Smaksrik. Høy plante. Egnet til dyrking i drivhus. Store tomater som kan tørkes i ovn.

Vi har frø til mange flere tomatsorter på lager. Trenger du frø? Se vårt utvalg av mer enn 300 ulike frøsorter HER.

#tomater

#dyrke

#drivhus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: