
Grønt er skjønt! Grønne råvarer i kostholdet er verdt å satse på. Det sies at det er i de grønne grønnsakene at mineraler og vitaminer finner seg best til rette. Grønne grønnsaker som smaker godt er for eksempel brokkoli, spinat, grønnkål, avokado, sukkererter, rosenkål og SPIRER!
Les videre om du er interessert i hvordan du kan dyrke egne spirer og mikrogrønnsaker…

Hva er karse ?
Matkarse er en matplante (dyrket helt siden oldtiden) tilhørende karseplantene, i korsblomstslekta. Smaken minner om pepper og reddik. Navnet karse brukes også om arter i andre slekter, som brokkolikarse, brønnkarse, bekkekarse, blomkarse, vinterkarse, engelskkarse, for å nevne noen.
Ordet karse (engelsk: cress) stammer fra indoeuropeisk «gras» – som har verbal betydning: å fortære (se mage). Muligens på grunn av at karse kan fortæres raskt.
Bruksområde: Sprøtt, godt, og styrkende tilbehør til salater, supper, ostesmørbrød eller annen brødmat.
Hvorfor er mye karsespirer sunt ?
- Kalorifattig
- Høyt innhold av fiber
- Høyt innhold av vitaminene A, C, og K, Kalium, og Folat.
- Kilde til vitaminene B2 og B6
Hva er spirer?

Spirer er den mest effektive vitaminkilden som finnes. Og krever lite tid å lage. Unge og ferske spirer smaker best, men kan oppbevares kjølig i noen dager.
Bruksområde: i salater, smoothie-drikker, mange slags bakverk, brødmat, middagsretter med andre grønnsaker, sopp og masse annet godt. Man kan også prøve å ovnstørke og riste spirer, som kan være et godt mellomåltid-snack.
Lettspirende frø: Kun kjemisk ubehandlet og garantert spiselige frø kan spises. For å være sikker på dette bør du alltid kontrollere ved å lese på frøpakken. Noen eksempler: Bønner, mandel, ulike kornslag, mais, reddik, ris, kløver, lucerne, linse, blomkål.
Se lenger ned på siden for tips til spire-kokebok, eller prøv denne oppskriften på en grønn Spire-drikk:
Grønn spiredrikk:
2 porsjoner. Ca. 1/4 L per porsjon
2,5 dl mungbønnespirer
2,5 dl Lucernespirer
1 dl rå spinat, hakket.
2 selleristilker, hakket.
2 gulrøtter, hakket.
2 ss persille, hakket.
litt salt, etter behag.
2-3 dråper Worchestershiresaus. (uttales «wostersher»)
Ha i alle grønnsakene i en mikser og kjør på max. hastighet i 2-3 minutter. Server iskaldt, men pass på at du ikke har isbiter oppi blendermaskin for da blir bladene sløvere.
Hvordan dyrke spirer ?
Du trenger:
Spireboks. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Spirekasse Multi (2 etasjer), Nelson Garden Spireboks 15 x 15 cm, eller Nelson Garden spiretrau 2-pakning, som også kan brukes til oppbevaring av karse noen dager i kjøleskap. Unge, ferske spirer smaker best.
Spirefrø. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale spirer som : Hot Miks : Reddik, sennep og bukkehorn , Alfalfa, Brokkoli , og Krydderkarse.
Fyll et par skjeer med frø i spireboksen (ca. 1/4 kopp). Plukk ut frø som ikke ser spiredyktige ut.
Skyll spirene med rent vann, eller eddikvann (ca. 5% ). Hell på litt vann til frøene trekker til seg vannet og sveller til nesten dobbelt størrelse.
Når frøene har svellet helles overflødig vann vekk.
Spireboksen plasseres på en varm plass, ca. 20–25 °C. (Gjerne i lett skygge). Spirene er klare etter 5-10 dager. Ca. 2,5 cm lange spirer er gjerne de beste. Fukt spirene i rent vann eller eddik-vann (gjerne med dusjeflaske) ca. hver 12. time til de er klare. Da kan de oppbevares i kjøleskap.
Hva er Micro leaf?

Micro leaf er mikrogrønnsaker. Navnet «mikrogrønnsaker» (engelsk: microgreens) brukes mest om veldig unge baby-grønnsaker. Alle baby-grønnsaker er riktignok mikrogrønnsaker. Micro Leaf er slags blanding av spirer og baby-urte eller baby-grønnsak (baby greens). Høstes etter ca. 2-3 uker. Smaken er intens. Farge, form og tekstur kan variere mye. Mikrogrønnsakene gir de samme helsefordelene som spirer, og inneholder større mengde næring. Bruksområdene er ofte garnityr (i gode restauranter), salater, wok, supper, og sandwicher.
Hvordan dyrke Micro Leaf?
Du trenger:
Minidrivhus for micro leaf. Vi i Gartnerbutikken anbefaler to varianter: Micro Leaf 1 -boks: 21 x 17 x 12 cm, eller Micro Leaf 3-boks : 65 x 20 x 14 cm.
Rent vann til bløtlegging.
Lys vokseplass/ eventuelt lys til spirer i tillegg til naturlig sollys fra vindu (om vinteren). Se lamper nedenfor.
Slik gjør du:
- Bløtlegge frøene i rent vann, i 6-8 timer/ eller ifølge beskrivelsen på frøpakken.
- Fukt matten eller jorda som frøene skal legges på i minidrivhuset.
- Plasseres i vinduskarmen eller under vekstlys. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale LED-Vekstlys Duo 20 W med stativ, eller som ekstralys til vinduskarmen om vinteren, eller LED Plantelys lyslist 39 cm 15 W med sugekoppstativ for vindu eller glatte fliser. Eller Lysspakken Cosmorrow lyspakke vekst ( 2 stk lyslister) 20 W, som dekker 2 x 60 x 40 cm.
- Etter dannelsen av frøbladene starter fotosyntesen. Så snart mikrogrønnsakene har utviklet «ekte» blader kan høstingen begynne (ca. 1-3 uker etter såtidspunktet, avhengig av frøsort).
Kokeboktips:
Trenger du oppskrifter til spirer og mikrogrønnsaker kan du finne mange gode ideer i boka: «Spirer, skudd og mikrogrønt» (2017), av matskribent og kokebokforfatter Lina Wallentinson.

#spirer
#lys
#mikrogrønnsaker