Kratky-metoden: Superenkel hydroponisk dyrketeknikk

Kratky-metoden er oppfunnet av Dr. B. A. Kratky, ved Universitetet i Hawaii. Med denne dyrketeknikken lar man plantene vokse i nettpotter med røttene hengende delvis nedi næringsrikt vann og delvis slik at noe av røttene får «puste» i rommet mellom lokket der pottene er festet og vannskorpa. Vannet i tanken er ikke-sirkulererende og man trenger ingen pumpe som tilfører oksygenbobler i vannet, til forskjell fra den lignende dyrketeknikken som heter Deep Water Culture.

Mindre og hurtigvoksende plantetyper er best egnet. Særlig bladgrønnsaker som salat, spinat og bladurter.

Sjekk denne Alt-i-ett pakken som er designet for Kratky-metoden:

Harvy dyrkingskasse med lokk, plantenæring, planteplugger og pluggholdere. Lys kjøpes separat.

LYS: Til innendørs dyrking uten sollys kan vi i Gartnerbutikken anbefale LED Vekstlys 35 W Quattro fra Venso Ecosolutions. Denne lampen passer fint for middels lyskrevende planter i alle vekstfaser, ved ca 30 cm høyde over plantene. Koble gjerne til en timer slik at plantene får likt antall timer lys per døgn. Ca. 12-18 timer er vanlig. Hvis du ønsker å dyrke i vinduskarmen kan vi anbefale et tilleggslys til sola: Nelson Garden Plantelys LED lyslist, med sugekoppstativ for vindu.

Ved utendørs dyrking i sola er det viktig at lokket på dyrkekassen er tett, ellers vil det stille vannet tiltrekke insekter.

Her er 10 gode frøtips til hydroponisk dyrkingskasse:

Dette trenger du av utstyr til en rimeligere Gjør-det-selv dyrkekasse med Kratky-metoden:

 • Reservoir/Vanntank. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Plant!t DIY 20 L Potte (passer også til Deep Water Culture, les mer om DWC her ).
 • Lokk med hull til nettpotter. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Plant!t DIY Universal-lokk 20 L, med spor til hull som kan skjæres ut til nettpotter i 3 forskjellige størrelser, 8 cm, 14 cm, og 20 cm.
 • Nettpotter
 • Vekstmedium: Lecakuler for hydroponi (pH nøytrale) eller Rockwool (steinull for hydroponisk dyrking).
 • Hydroponisk næring. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Hydroponisk næring fra Nelson Garden.
 • PH-måler. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Bluelab Handy pH-penn. For et rimeligere alternativ kan vi anbefale Indikasjonstester for pH.
 • Flytende pH Justering (ph+/ph-). For et rimeligere alternativ til nedjustering av pH kan vi anbefale Eddik med minimum 5 % surhet. Vanligvis bruker man ca. 1,5 ml eddik til 10 L vann, men det lønner seg å prøve seg frem litt forsiktig. Blande ut en test og måle pH.

Kratkymetoden er nesten helt vedlikeholdsfri! Dette er alt du behøver å gjøre:

 1. Sett i nettpottene hvis lokket har hull for pottene. Hvis ikke må du skjære hull i lokket som passer til nettpotten(e). Slik som på Universal-lokket til Plant!t.
 2. Fyll beholderen/potten med vann fra springen. Anbefalt vanntemperatur i hydroponiske systemer er mellom 18 og 24ºC, for best næringsopptak.
 3. Bland i den hydroponiske plantenæringen. Følg doseringsskjema.
 4. Måle pH i vannet med pH-måleren. Husk å kalibrere pH-måleren først.
 5. Justér pH-nivået i beholderen hvis nivået er lavere eller høyere enn 5.5-6.5. Helst bør pH nivået ligge mellom 5,8 og 6,2 når du dyrker i vann.

Desto mer vann planten absorberer dess mer vil røttene kunne «puste». Når det er lite vann igjen i potten er kanskje plantene ferdigutviklet og høsteklare. Hvis du vil fortsette å dyrke kan du bare fylle på vann og næring, deretter måle pH og justere hvis nivået er feil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: