Kratky-metoden: Superenkel hydroponi teknikk

Kratky-metoden er oppfunnet av Dr. B. A. Kratky, ved Universitetet i Hawaii. Med denne hydroponiske dyrketeknikken lar man plantene vokse i nettpotter med røttene hengende delvis nedi næringsrikt vann og delvis slik at noe av røttene får «puste» i rommet mellom lokket der pottene er festet og vannskorpa. Vannet i tanken er ikke-sirkulererende og man trenger ingen pumpe som tilfører oksygenbobler i vannet, til forskjell fra den lignende dyrketeknikken som heter Deep Water Culture.

Mindre og hurtigvoksende plantetyper er best egnet. Særlig bladgrønnsaker som salat, spinat og bladurter.

Sjekk denne Alt-i-ett pakken som er designet for Kratky-metoden:

Harvy dyrkingskasse med lokk, plantenæring, planteplugger og pluggholdere. Lys kjøpes separat.

LYS: Til innendørs dyrking uten sollys kan vi i Gartnerbutikken anbefale LED Vekstlyslist 35 W Quattro fra Venso Ecosolutions. Denne lampen passer fint for middels lyskrevende planter i alle vekstfaser, ved ca 30 cm høyde over plantene. Koble gjerne til en timer slik at plantene får likt antall timer lys per døgn. Ca. 12-18 timer er vanlig. Hvis du ønsker å dyrke i vinduskarmen kan vi anbefale et tilleggslys til sola: Nelson Garden Plantelys LED lyslist, med sugekoppstativ for vindu, eller holder til led lyslist for Harvy dyrkekasse som festes på kassen slik at den kan plasseres hvor som helst.

Ved utendørs dyrking i sola er det viktig at lokket på dyrkekassen er tett, ellers vil det stille vannet tiltrekke insekter.

Her er 10 gode frøtips til hydroponiske dyrkingskasser:

Dette trenger du av utstyr til en rimeligere Gjør-det-selv dyrkekasse med Kratky-metoden:

 • Reservoir/Vanntank. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Plant!t DIY 20 L Potte (passer også til Deep Water Culture, les mer om DWC her ).
 • Lokk med hull til nettpotter. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Plant!t DIY Universal-lokk 20 L, med spor til hull som kan skjæres ut til nettpotter i 3 forskjellige størrelser, 8 cm, 14 cm, og 20 cm.
 • Nettpotter
 • Vekstmedium: Lecakuler for hydroponi (pH nøytrale) eller Rockwool (steinull for hydroponisk dyrking).
 • Hydroponisk næring. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Hydroponisk næring fra Nelson Garden.
 • PH-måler. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale ADWA PH penn eller Bluelab Handy pH-penn. For et rimeligere alternativ kan vi anbefale Indikasjonstester for pH.
 • Flytende pH Justering (ph+/ph-). For et rimeligere alternativ til nedjustering av pH kan vi anbefale Eddik med minimum 5 % surhet. Vanligvis bruker man ca. 1,5 ml eddik til 10 L vann, men det lønner seg å prøve seg frem litt forsiktig. Blande ut en test og måle pH.

Kratkymetoden er nesten helt vedlikeholdsfri! Dette er alt du behøver å gjøre:

 1. Sett i nettpottene hvis lokket har hull for pottene. Hvis ikke må du skjære hull i lokket som passer til nettpotten(e). Slik som på Universal-lokket til Plant!t.
 2. Fyll beholderen/potten med vann fra springen. Anbefalt vanntemperatur i hydroponiske systemer er mellom 18 og 24ºC, for best næringsopptak.
 3. Bland i den hydroponiske plantenæringen. Følg doseringsskjema.
 4. Måle pH i vannet med pH-måleren. Husk å kalibrere pH-måleren først.
 5. Justér pH-nivået i beholderen hvis nivået er lavere eller høyere enn 5.5-6.5. Helst bør pH nivået ligge mellom 5,8 og 6,2 når du dyrker i vann.

Desto mer vann planten absorberer dess mer vil røttene kunne «puste». Når det er lite vann igjen i potten er kanskje plantene ferdigutviklet og høsteklare. Hvis du vil fortsette å dyrke kan du bare fylle på vann og næring, deretter måle pH og justere hvis nivået er feil.

#hydroponi

#kratky

#hydroponisk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: