Stell av Kaktus

Bladkaktus, Epiphyllum Pink Blumentopf ( De såkalte bladene er egentlig flate stengler)

Kaktusfamilien, Cactaceae, er en plantegruppe med over 1700 arter, som tilhører Nellikordenen. Alle kaktusplanter er sukkulenter, og lagrer vann i stammen eller i røttene. Med riktig stell kan de leve i veldig mange år.

Botanisk navn: Cactaceae

Opprinnelig habitat: Ørkenkaktus vokser vilt i tørre områder hovedsakelig i Nord- og Sør- Amerika, men også rundt Middelhavet, i Øst-Afrika og Asia. Skogkaktus vokser i tropiske og subtropiske områder. Mesteparten kommer fra Sentral- og Sør-Amerika.

Les mer om kaktustyper og stell, og om kaktusfrukten.

Det finnes 2 hovedtyper av kaktuser:

Ørkenkaktus

Elsker sol. På ørkenkaktusene vokser areoler, som er små putelignende utvekster som produserer pigger eller hår, blomster og avleggere, men ikke blader. Kaktuser vi bruker som stueplanter får sjelden blader. Piggene fungerer både som beskyttelse mot dyr og som oppsamlere av fukt som blir til vanndråper og faller ned på røttene. Piggene reflekterer sola og beskytter kaktusen mot direkte sol. Om natten har de også en avkjølende effekt på planten. Noen eksempler på ørkenkaktuser er:

Trekaktus (Pilosocereus), Søylekaktus (Cereus), Opuntiakaktus (Opuntia), Vårkaktus (Mammillaria), Pinnsvinkaktus (Echinocactus), og Stjernekaktuser (Astrophytum cactus)

Skogkaktus

Vokser i tropiske/subtropiske områder og er for det meste epifyttiske, det vil si lever på andre planter (i trær) uten å ta næring fra dem. Skogkaktus har ofte piggløse, og hengende eller mer leddete stengler. Flertallet av de epifyttiske kaktusene har stengler som er lange, flattrykte og bladformet. De liker ikke direkte sollys.

Noen eksempler på skogkaktus er: Bladkaktus (Epiphyllum) (se bildet øverst), Novemberkaktus (se bilde nedenfor), Julekaktus (se bilde nedenfor) og Påskekaktus (se bilde nedenfor).

Lyskrav/plassering: Ørkenkaktuser elsker sol. Skogkaktuser er vant til halvskygge, og liker ikke direkte sollys. Kaktusene kan gjerne settes utendørs så de får frisk luft om sommeren, men beskyttet mot direkte sol. På plasser hvor det er lite naturlig lys kan skogkaktuser som Bladkaktus (Epiphyllum) og Korallkaktus (Rhipsalis) klare seg helt fint.

Temperatur: I veksttiden ( vår og sommer) vil kaktuser ha det varmt på dagen, ca. 18-30 grader. Om natten tåler de kjøligere temperaturer. Alle kaktuser vil ha kjølig vinterhvile fra oktober til tidlig på våren, i temperaturer rundt 5 til 12 grader.

Luftfuktighet: Skogkaktus er fra naturens side vant til høyere luftfuktighet og liker godt å få frisk luft. Ørkenkaktus tåler tørr luft godt.

Vanning: Ørkenkaktuser vannes med lunkent vann når jorden er tørket helt ut. Overvanning kan raskt føre til rothalsråte eller døde planter. Ørkenkaktuser trenger nesten ikke vannes i det hele tatt i vinterhvilen (fra oktober til tidlig vår). Skogkaktus behøver mer vann enn ørkenkaktus, og kan godt bare tørke ut i jordoverflaten mellom vanningene. De trenger vanning hele året. Vannes de for lite kan de bli slappe, skrumpete og miste farge.

Ønskelig substrat: Godt drenert, gjerne mineralsk jordblanding. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Tjerbo Såjord/ Kaktusjord.

Gjødsling: For å fremme vekst og blomstring kan vi i Gartnerbutikken anbefale Hornum Flytende Kaktus- og sukkulent gjødsel, ca. hver 14. dag til blomstringen er over.

Formering av ørkenkaktus:

Kaktuser som har dannet sideskudd kan formeres med deling. Rens vekk jorda rundt avleggerne, og skjær løs en eller flere avleggere. Du kan dyppe den avskårne enden i rotgele før den plantes i liten potte med kaktusjord. Trenger du merke-etiketter som du kan sette i pottene? Se her.

Formering av skogkaktus:

Med stiklinger av en frisk gren. Dra løs en del av en gren med to-tre ledd på. La den få tørke noen timer til enden med riftet dekkes av en kallus (sårvev). Du kan sette opptil 4 stiklinger i en liten potte (ø10 cm) med kaktusjord. Stikk dem dypt nok til at de står opprett. Vann forsiktig og sett potten varmt og lyst.

«Bladkaktuser» er lette å formere med stiklinger. Skjær av et «blad» (som egentlig er en flat stengel) og stikk det direkte i kaktusjord. Vann forsiktig hvis jorda er tørr.

Ompotting: Når røttene har blitt synlige i potten eller danner rotsnurr i potten er det på tide å potte om til en større potte og ny kaktusjord.

Beskjæring: Ikke nødvendig.

Skadeinsekter/sykdommer: Angripes sjelden innendørs, men kan i tilfelle angripes av Skjoldlus. Les om naturlige plantevernmidler i vår blogg her.

Blomstring: Det ikke så vanlig å forvente blomstring på kaktuser innendørs, men noen blomstervillige stueplante-kaktuser er for eksempel Bispeluekaktus, Dvergkaktus, Påskekaktus, Novemberkakus og Julekaktus.

Bilder av ulike typer kaktus:

Bispeluekaktus/Stjernekaktus (Astrophytum myriostigma): blomster lenge utover sommeren. En lys og kjølig hvileperiode fra høst til tidlig vår hjelper den med blomstringen om sommeren.
Dvergkaktus/ Rebutia : Blomstrer i fargene gult, lyserødt til rødt
Påskekaktus (Rhipsalidopsis) : blomstrer rundt påsketider. I fargene rødt, rosa, oransje eller hvitt.
Novemberkaktus (Schlumbergera buckleyi ) : Blomstrer fra senhøsten og frem mot jul, med blomster i hvite, rosa, lakserosa eller lilla nyanser.
Hvit og rosa blomstrende Julekaktus (krysning av Schlumbergera truncata og Schlumbergera Russelliana) Blomstrer fra november til januar. Enkle å få til å blomstre igjen. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Lechuza Design selvvanning ampel- og blomsterpotter.

SPISELIGE KAKTUSFRUKTER:

Kaktusfiken. Planten Opuntia ficus indica, opprinnelig fra Mexico, har spiselige saftige, sur-søte bær. Smaken kan ligne en krysning av jordbær og kiwi, og litt pære. Bærene har areoler med små, tynne torner og bør skrelles med gummihansker. Når de er skrelt kan de spises rå (som snacks eller i salater/ omeletter) eller brukes til saft og syltetøy.

Kaktusfiken, Opuntia ficus Indica

Andre Opuntia-arter, som er overført av mennesker til Afrika, Australia og India, brukes som hekkplante, prydplante, eller som vertsplante for Skarlagenslus, Cochenille, for utvinning av fargestoffet Karmin, karminsyre. Insektene bruker Karmin som beskyttelse mot predatorer. For øvrig brukes saften fra kaktuser til sminke og hudpleieprodukter.

#kaktus

#stell

#Cactaceae

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: