Stell av Philodendron / Treklatrer

Philodendron (Treklatrer) er en planteslekt med ca. 450 arter, i Myrkonglefamilien. Noen av artene er kraftige klatrere (epifytter), mens andre er mer buskaktige (med og uten stamme) eller trær. Treklatrer dyrkes som prydplante først og fremst for de vakre bladenes skyld. Den er lettdyrket og lever gjerne 3 til 4 år i stua, men kan bli veldig stor.

Kanskje mest kjent av de artene som er gode stueplanter er Gullklatrer, Philodendron melanochrysum (bilde nederst på siden) og vanlig treklatrer, Philodendron scandens (på bildet ovenfor). En fin sort er Philodendron scandens ´Lemon Lime´, som ligner den på bildet, men med lyse, gulgrønne blader. Plantene som har mørkegrønne blader tåler bedre å plasseres lenger bort fra vinduet.

Nederst i denne bloggen kan du se bilder og navn på noen flere Philodendron.

Opprinnelig habitat: Tropiske skoger i Mellom- , og Sør-Amerika.

Botanisk navn: Philodendron.

Etymologisk betydning av det botaniske navnet Philodendron: Av gresk: Philo= som elsker / som er venn av, og Dendron = tre. Antageligvis fikk planteslekten navnet av måten de (Philodendronplantene) klemmer og klatrer rundt trærne.

STELL:

Lyskrav/plassering: Liker godt lys, men aldri full sol. I sterk sol kan bladene blekne eller svi seg. Den kan for eksempel klatre rundt en ståltrådbøyle eller opp og ned langs en støttepinne i potten. Om en stengel skal bøyes til må det gjøres langsomt og forsiktig, og helst over et par dagers tid, ved å feste en vekt på delen som skal bøyes. Philodendron er også dekorative som hengende eller krypende planter.

Trenger du en vekstlampe som tilleggslys om vinteren kan vi anbefale SANSI LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer lys per dag. Se Kontrollenhet for Sunlite om du ønsker timer med dimmer, spesielt for Sunlite.

Temperatur: Liker varme. Krever minimumstemperatur på 14 grader (18 grader for arter med brokete blader) om vinteren, og ikke over 24 grader om sommeren.

Luftfuktighet: Som tropisk plante trives den med å bli dusjet/sprayet med lunkent vann omkring seg, et par ganger i uken. Trenger du dusjeflaske med spraydyse? Se HER.

Vanning: Kan vannes rikelig om sommeren med lunkent vann ovenifra. Mer sparsom vanning om høsten og vinteren.

Gjødsling: Om våren og sommeren kan den vannes med flytende blomstergjødsel hver 14. dag. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden Flytende næring for potteplanter.

Foretrukket substrat: Normal til kalkholdig blomsterjord, gjerne blandet med Orkidéjord.

Ompotting: Kan pottes om hver vår, til en pottestørrelse større. Hos Gartnerbutikken.no finner du et stort utvalg av selvvanningsblomsterpotter, –ampelpotter og -plantepotter (store) fra Lechuza.

Blomstring: Blomstrer sjelden som stueplante. I tilfelle vil den blomstre om våren og sommeren.

Formering: Det er mest vanlig å formere den med toppstiklinger. For eksempel med avklippete skudd fra beskjæring. Hver stikling bør ha minst 2 friske blader som sitter på, og et vekstpunkt. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Rootit rotgele som påføres på enden av stiklingene like før stiklingene plantes i jord. Jorden holdes fuktig, og temperaturen bør være rundt 21-24 grader.

Sykdommer/skadedyr: Ikke spesielt utsatt.

Beskjæring: Nye skudd kan knipes av for tettere vekst. Hvis planten ser uryddig ut kan den skjæres tilbake med en ren, skarp kniv. Da skjæres den like over et bladfeste. Tåler godt beskjæring.

Rengjøring av blader: Rengjøres for hånd med lunkent vann. Bladglans kan brukes hver annen måned.

NOEN FLERE VANLIGE PHILODENDRON ARTER:

Fjørklatrer, Philodendron bipinnatifidum.
Stor og vakker, buskete og rettvoksende art. Vil ha godt med lys og varme.
Kobberklatrer, Philodendron erubescens.
Middels voksesterk klatrer med kraftige, glinsende hjerteformete blader som kan bli opptil 40 cm lange. Bladene kan bli rødbrune under. Stammen og stengelen kan være rødbrune. Ideell som prydplante i litt større rom, som kontor, resepsjon, osv.
Gullklatrer, Philodendron melanochrysum
Ligner på vanlig treklatrer, men har svartgrønne og fløyelsaktige blader. Melanochrysum betyr «svart gull», og beskriver bladnervene som noen ganger i sollys ser til å inneholde små gnistrende gullkorn. Planten liker å klatre langs en støttepinne.

#stell

#philolodendron

#treklatrer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: