Stell av Hortensia-planter

Hortensia (Hydrangea) tilhører Hortensiafamilien (Hydrangeaceae), tidligere Sildrefamilien (Saxifraga). Kun en av artene i denne familien er klatrende planter og resten er buskplanter. Felles for artene er at de stammer fra kjølige, tempererte strøk. Blomstene kan stå lenge, men planten tåler ikke å tørke ut. Ellers kan den leve lenge. De vanligste artene som dyrkes i Norge er Stuehortensia, Hagehortensia, Klatrehortensia, Sargenthortensia og Syrinhortensia. De fleste kultiverte Hortensia-artene har randblomster som er sterile. For øvrig finnes det stor variasjon av både fertile og sterile blomster blant de ulike artene.

Opprinnelig habitat: Japan. Vokser vilt i Øst-Asia og Nord-/Sør-Amerika.

Botanisk navn:

  • Hydrangea macrophylla: Stuehortensia (se bildet)/ Hagehortensia (selges om sommeren og er botanisk sett nesten den samme planten, men ofte større og litt mer hardfør)
  • Hydrangea paniculata: Syrinhortensia
  • Hydrangea aspera: Sargenthortensia
  • Hydrangea anomala: Klatrehortensia

Les videre om stell av disse artene.

STELL AV STUEHORTENSIA (Hydrangea macrophylla):

Se bilde øverst på siden.

Stuehortensia er en vakker vår- og forsommerblomstrende plante med mange sorter som vi bruker inne, eller ute på balkong eller terasse, og også noen sorter som kan plantes i bed. I potte blir den ca 60 cm høy og like bred, mens i hagen kan den bli opptil 1 m i høyde og diameter. Stuehortensia som man først har i potte og senere planter ute i hagen er en lettstelt plante.

Lyskrav/plassering: Trenger mye lys når den ikke står til overvintring, men bør ikke få mye direkte sol. Stuehortensia har blitt en populær uteplante som kan skifte farge underveis. Etter blomstringen kan man enten kaste planten, eller plante den ut i hagen så den får sjansen til å vokse som flerårig buskplante.

Temperatur: Normal romtemperatur i blomstringstiden (maks temperatur inne om sommeren er 18 ºC), men etter blomstring vil den stå kjølig og kan stå ute et skyggefullt sted frem til frosten kommer, og da kan den taes inn og få overvintre frostfritt. Se Vinterhvile.

Vanning: Planten vil ha rikelig vanning. På varme sommerdager kan den trenge vann 1-2 ganger per dag. Kalkfritt vann er å foretrekke for blå stuehortensia. Planten bør vannes i den ytterste potten eller i skålen slik at den får vann fra bunnen. Den tåler ikke å bli stående i vann som når opp til rotsonen. Bare en uttørking kan være nok til at planten kollapser og blomstene blekner. Vannes mer sparsomt om vinteren, se vinterhvile innendørs eller overvintring utendørs.

Selvvanningspotter: Se Gartnerbutikkens store utvalg av selvvanningspotter her, til dyrking av blomster, urter, salater og grønnsaker.

Luftfuktighet: Vil ha fuktig luft, omkring 60 % RF. Trenger du luftfuktighetmåler eller luftfukter? Se Luftfuktighetssensor/Hygrometer og luftfukter.

Jord: Enten kalkfri leireblandet jord eller kalkfri torvjord . Kultivarer med blå blomster må ha sur jord (lav pH).

Gjødsel: Kan gjødsles med flytende gjødsel hver uke i vekstsesongen.

Blomstring: Om våren og forsommeren på kraftige årsskudd. Innendørs: fra begynnelsen av april til juni. Ute i hagen: fra juni til august. Blomsterfargene varierer: Hvitt, rosa, rødt, lilla, blå, og forskjellige nyanser av disse. Fargene endrer seg i forhold til surheten i jorda. Dyrkes planten ved lav pH; 4.5 til 5,5 vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Dyrkes planten i alkalisk jord med høy pH vil blomsterfargen bli rød eller rosa. Bare de hvite sortene påvirkes ikke av pH i jorda.

For lavere pH i jorda (surere jord): Tilsett aluminiumsulfat, Hortensiajord eller Rhododendronjord

For høyere pH i jorda (mer alkalisk/basisk jord): Tilsett kalk.

Beskjæring: Etter blomstringen kan skuddene med de visne blomsterhodene bli sittende over vinteren (det beskytter skuddene og rimfrosten gjør blomsterhodene veldig vakre). Tidlig neste vår kommer kan de gamle skuddene som bar blomster om høsten fjernes, for å gi mer plass til nye skudd.

Formering: Ta 10 – 15 cm lange toppstiklinger etter blomstringen. Stiklingene skjæres av rett nedenfor et bladfeste. Snittflaten kan dyppes i rothormon-middel, så settes stiklingen i en blanding av sand og torvjord som holdes fuktig i minidrivhus eller med plast over til den har rotet seg (ca. 2-3 uker). Temperaturen kan gjerne være ca. 22-24 grader (minst 16 ºC) når den skal rote seg. Etter ompotting kan den gis temperatur ved ca. 22 grader for vegetativ vekst. I knoppefasen anbefales temperaturer på 15-18 grader og gode lysforhold.

Vinterhvile innendørs: I hvileperioden om vinteren vil den ha bare 7 grader. I februar kan den settes i ca. 13 grader og veksten starter igjen. Vannes ca. hver 10. dag i hvileperioden.

Overvintring utendørs: De nederste 10-15 cm kan dekkes til med for eksempel torv/teppe/bobleplast, så stilkene ikke fryser helt ned.

STELL AV HAGEHORTENSIA (Hydrangea macrophylla):

Lyskrav/Vokseplass: Kan plantes ute i hagen eller i krukke, men ikke for tidlig om våren for den tåler ikke frost. Hagehortensia har ikke store krav til lys. Kan stå i halvsol eller skyggefullt. H1-H4.

Temperatur: Blomstrer på høsten når det litt lav temperatur. Det liker den i stuen også, gjerne mellom 10 og 20 grader

Jord: Liker kalkfattig jord (lav pH).

Vanning: Vil ha regelmessig vanning. Tåler ikke uttørking.

Gjødsling: Kan grunngjødsles om våren med Hortensia- eller Rhododendrongjødsel og noen ganger i løpet av våren og sommeren. Gjerne en omgang gjødsel om høsten også.

Blomstring: Fra juli til september/oktober. Blomstene er ufruktbare (sterile). Finnes i hvite, lilla, rosa og blå varianter. For eksempel sorten ´Bouquet Rose´ vil få blå kronblader i sur jord og rosa blomster i kalkholdig jord. Blåfargen kan forsterkes ved å tilsette aluminumsulfat, Rhododendronjord eller Hortensiajord. Mer kalk i jorden gir blomstene sterkere rosa farge.

Beskjæring: Hortensia setter knopp året før de blomstrer og bør derfor skjæres tilbake etter blomstringen om høsten. Og tidlig vår (marsmåned) hvert år kan knekte, frostskadete og døde greiner fjernes, og tynne nye skudd eller gamle skudd med svak vekst kan skjæres helt bort slik at unge nye skudd får mer plass.

Overvintring: De nederste 10-15 cm kan dekkes til med for eksempel torv/teppe/bobleplast til frosten er over, så stilkene ikke fryser helt ned. Hvis man dyrker denne planten i krukke eller lignende bør den settes frostfritt, men så nærme 0 grader som mulig.

Formering: 10- 15 cm lange toppstiklinger taes som oftest om våren/tidlig sommer før blomstring. Stiklingene skjæres av like under et blad, og snittflaten kan dyppes i rothormon-middel, så settes stiklingen i en blanding av sand og torvjord som holdes fuktig i minidrivhus eller med plast over på en bøyle til den har rotet seg (ca. 2-3 uker). Temperaturen kan være 22-24 grader når den skal rote seg. Etter ompotting ca. 22 grader for vegetativ vekst. I knoppefasen anbefales temperaturer på 15-18 grader og gode lysforhold.

STELL AV SYRINHORTENSIA (Hydrangea paniculata):

Lyskrav / Vokseplass: H1-H6. Trives i sol og i halvskygge, enkeltstående eller i buskas. Kan bli opptil 3 m høy busk eller oppstammet som et lite tre. Vil du la den vokse til et lite tre må nesten alle greinene fjernes, bortsett fra en eller to kraftige greiner helt nede ved plantens basis. Deretter må alle nye smågreiner som kommer også fjernes. Syrinhortensia kan også dyrkes i stor potte/krukke på balkong eller terrasse i én klimasone mildere enn plantens harførhet. Hos Gartnerbutikken har vi et stort utvalg av runde Cylindro potter som vil passe, for eksempel i størrelsen ø40 – ø60 cm.

Jord: Trives i godt drenert, humusrik jord med lav pH.

Gjødsling: Gjødsle gjerne med kompostjord under busken.

Vanning: Liker jevn fuktighet. Ikke vått.

Beskjæring: Beskjæring er ikke nødvendig, men den tåler godt beskjæring om våren enten det er for å fjerne frostskadde greiner eller for å forme den/ begrense størrelsen.

Blomstring: Fra juli til september i store kremhvite klaser som gjerne skifter til lett rosarøde etter hvert som planten utvikler seg. Blomstrer på årets grener. Blomstene er ufruktbare (sterile). De er fine å bruke som tørkete blomster til dekorasjon.

Formering: Myke og grønne, urteaktige stiklinger kan taes vår og tidlig sommer før blomstring. Stiklingen bør ha minst 2-3 bladpar på seg (bladene kan gjerne klippes til halv størrelse eller 1/3, for å unngå at fuktigheten fordamper for raskt). Stilken bør renses for blader minst 5 cm nedenfor det nederste bladet og kuttes rett under et bladfeste. Stiklingen settes ca 3 cm dypt i vann eller jord. Jorda kan gjerne være litt varm og fuktig torvjord iblandet sand (2:1) eller såjord blandet med litt ekstra sand. Pottene settes i minidrivhus i ca. 2-3 uker til stiklingene har slått rot. Plasseres lyst, men ikke i direkte sol. Spray vann over plantene med en dusjeflaske av og til for å holde fuktigheten jevn. Vannet som da drypper fra plantene er nok vann til jorden. Temperaturen kan gjerne være ca. 22-24 grader (minimum 16 ºC) når de skal rote seg. Etter 2-3 uker kan du sjekke at røttene gir litt motstand når du trekker litt i planta, og det betyr at de er klare for ompotting til ca ø10 cm store potter og mer næringsrik jord. Temperaturen kan gjerne være ca. 22 grader for vegetativ vekst etter ompotting. I knoppefasen anbefales temperaturer på 15-18 grader og gode lysforhold.

Overvintring: De nederste 10-15 cm kan dekkes til med for eksempel torv/teppe/bobleplast til frosten er over, så stilkene ikke fryser helt ned.

STELL AV SARGENTHORTENSIA (Hydrangea aspera):

Lyskrav / Vokseplass: Trives best i halvskygge. Bred busk som kan bli opptil 2 meter høy. H1-H5.

Jord: Vil gjerne ha godt drenert, humusrik jord. Tåler ikke leireaktig eller kompakt jord.

Gjødsling: Kan gjødsles om våren og høsten med vanlig gjødsel for stauder, for eksempel Tjerbo Kompostjord.

Vanning: Vil ha jevnt fuktig jord som aldri tørker ut.

Beskjæring: Kan beskjæres i alle fjorårs-skudd om våren for å stimulere til store blomsterklaser.

Blomstring: Enkelte hvite randblomster (sterile) og mange blekt fiolette/blå/rosa (fertile) blomsterstander i august/semptember. Denne artens blomsterfarge blir ikke påvirket av jordens pH.

Formering: Myke, urteaktige toppstiklinger kan taes vår og tidlig sommer før blomstringen begynner. Stiklingene kan få rote seg ved ca. 22-24 grader (ca. 2-3 uker). Etter ompotting ca. 22 grader for vegetativ vekst.

Overvintring: De nederste 10-15 cm kan dekkes til med for eksempel torv/teppe/bobleplast til frosten er over, så stilkene ikke fryser helt ned.

STELL AV KLATREHORTENSIA (Hydrangea anomala petiolaris):

Lyskrav / Vokseplass: Tåler skygge, men får flere blomster i sol. Den tåler og liker full sol i marginalt klima. I bedre klima tåler den mer skygge. Kan fint klatre på for eksempel espalier, gjerder, murvegger, eller som bunndekkebusk for eksempel over fjellknauser. OBS! Hvis den får klatre på trematerialer kan hefterøttene gjøre skader. På glatte vegger kan den bindes med vannrette, sterke snorer. (Flerårig). H1-H6. (Innlandet: H5, Nær kysten: H6)

Jord: Er ikke spesielt krevende til jordtype, men trives godt i næringsrik , kalkfattig jord (lav pH). Egner seg godt til nåleskogstomter.

Gjødsling: Hvis det trengs kan den gjødsles med Hortensia- eller Rhododendrongjødsel.

Vanning: Liker jevn fuktighet i jorda.

Beskjæring: Trenger bare beskjæring for å fjerne døde greiner, og for å holde veksten nede.

Blomstring: Blomstrer i juni/juli med kremhvite store blomster (sterile) i halv-skjermer. Planten får også veldig dekorative høstfarger i gule og oransje nyanser.

Formering: Stiklingsformering er lettest. Det er også mulig å ta en avlegger av en frisk gren som legges ned i jorda ved siden av planten om høsten og klippes av på hver side etter at den har dannet røtter (neste år). Avleggeren kan deretter omplantes i løs, sandblandet, kalkfattig torvjord som holdes fuktig.

Myke og grønne, urteaktige stiklinger kan taes vår og tidlig sommer før blomstring. Stiklingen bør ha minst 2-3 bladpar på seg (bladene kan gjerne klippes til halv størrelse eller 1/3, for å unngå at fuktigheten fordamper for raskt). Stilken bør renses for blader minst 5 cm nedenfor det nederste bladet og kuttes rett under et bladfeste. Stiklingen settes ca 3 cm dypt i vann eller jord. Jorda kan gjerne være litt varm og fuktig torvjord blandet med sand (2:1) eller såjord blandet med litt ekstra sand. Pottene settes i minidrivhus i ca. 2-3 uker så stiklingene kan slå rot. Plasseres lyst, men ikke i direkte sol. Spray vann over plantene med en dusjeflaske av og til for å holde fuktigheten jevn. Vannet som da drypper fra plantene er nok vann til jorden. Temperaturen kan gjerne være ca. 22-24 grader (minimum 16 ºC) når de skal rote seg. Etter 2-3 uker kan du sjekke at røttene gir litt motstand når du trekker litt i planta, og det betyr at de er klare for ompotting til ca Ø10 cm potter og mer næringsrik jord. Temperaturen kan gjerne være ca. 22 grader for vegetativ vekst etter ompotting. I knoppefasen anbefales temperaturer på 15-18 grader og gode lysforhold.

NB! Bruk helt rene og skarpe redskaper til beskjæring og kutting av stiklinger. Se vårt utvalg av sakser her.

Overvintring: De nederste 10-15 cm kan dekkes til med for eksempel torv/teppe/bobleplast til frosten er over, så stilkene ikke fryser helt ned.

#stellavhortensia

#stuehortensia

#klatrehortensia

#sargenthortensia

#syrinhortensia

#hagehortensia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: