10 lettdyrkete sommerblomster og samplanting

Sommerblomster kan såes direkte på friland etter at telen er gått og jorda har fått litt varme. For de fleste sommerblomster betyr «litt varme» at jorda må ha nådd minimum 12 º-15 ºC. Du kan kjenne etter om jorda er lagelig ved å grave opp en liten klump, ca 10-15 cm dypt. Jorda skal smuldre i hånden.

Hvis du ønsker en tidligere start på blomstringen kan du forkultivere sommerblomstene inne, og herde dem (akklimatisere) før utplanting. For videre lesning om herding, se vår blogg ´Såkalender for grønnsaker og urter´. Her i denne bloggen kan du lese om forkultivering av sommerblomster, om ti lettdyrkete sorter, og hvordan du kan skape vakre samplantinger.

Hvordan forkultivere sommerblomster?

Vi i Gartnerbutikken anbefaler å så frøene i en Pluggbox (for små frø) eller en Rootmaster (for store frø). Det går også fint å så i briketter/kuber eller små potter med såjord uten næring, som settes i minidrivhus. Når frøene er sådd dusjes pottene lett og plasseres lyst, i vinduskarm eller under vekstlampe, men ikke i direkte sollys. Vi anbefaler vekstlampene Nelson Garden LED Plantelys eller Secret Jardin TLED BLÅ. Riktig spiretemperatur varierer så sjekk på frøpakken for hver sort. Når spirene har fått 2-3 varige blader kan de pottes om i større potter med næringsrik plantejord. Vi anbefaler plantejorden Biobizz All mix, som inneholder nok gjødsel til 2-4 uker. Etter fire uker vil plantene trenge mer gjødsel, gjerne langtidsgjødsel granulat eller gjødselpinner (1 dosering varer hele vekstsesongen). Sommerblomster som er plantet ute i hagen klarer seg fint med langtidsgjødsel, men kan eventuelt gjødsles med kompostert naturgjødsel et par ganger i løpet av sommeren. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Rölunda Kompostjord (pH 5,5-6,5) som er torvfri og velgjødslet jord for normalt krevende planter utendørs.

10 lettdyrkete sommerblomster til balkongen, terrassen eller hagen:

ASTERS (Asteraceae):

I frøpakken over finner du Asters i en hyggelig blanding sommerblomster, med blant annet kornblomst, ringblomst, sinnia, romersk ridderspore. Nelson Gardens sommerblomstmix kan direktesåes ute når jorden er klar frem til juni. De trives i næringsrik, veldrenert jord. Se også Sommerblomst mix ´Pink Shades´ for en blanding lettdyrkete blomster i lyse og mørke rosa fargetoner.

Astersfrø alene kan forkultiveres fra midten av mars eller direktesåes fra ca. midten av mai. Trives både i sol og skygge. Tåler også ruskevær og lave temperaturer. Blomstrer fra juli-oktober.

BLÅSALVIE (Salvia patens):

Kan forkultiveres fra første uken i mars. Har intenst blåe blomster. Blomstrer ca 12-14 uker etter såing. Kan plantes ut når frosten er over. Er egentlig en flerårig urteplante, og kan overvintres inne.

ERTEBLOMST (Lathyrus odoratus L.):

Kan forkultiveres fra midten av april, eller 4 uker før utplanting etter siste frost. Blomstrer hele sommeren frem til frosten kommer. Erteblomst er en klatreplante og egner seg på espalier i hagen. Blomstene er også fine å ta inn som snittblomster, og derfor kan det være lurt å så rikelig med frø. Trives i sol og delvis skygge. Den kan plantes i vanlig hagejord, som helst er litt porøs. Bland gjerne litt sand eller grus i jorden.

KALIFORNIA-VALMUE (Eschscholzia californica):

Kan dyrkes ute i hagen, eller i potte på balkong/terrasse. Kan direktesåes utendørs i mai. Vil gjerne ha full sol. Blomstene folder seg bare helt ut i solskinn. De lukker seg om kvelden og når det er overskyet eller fuktig vær for å beskytte pollenet. Blomstrer rikelig frem til frosten kommer. Trives i mager (næringsfattig) jord. Passer også fint som snittblomst, men bør høstes i knopp.

KORNBLOMST (Centaurea cyanus):

Kornblomst kan forkultiveres fra midten av mars, eller såes direkte ute i bed eller krukker når faren for frost er over. Den trives best i sol med godt drenert, næringsrik jord. En og en blomst visner ganske fort, men nye blomster kommer hele sommeren. Blomstrer fra tidlig i sesongen til frosten kommer. Er fin i bukett (i vase bør vannet skiftes hver dag) og som evighetsblomst. Kan også direktesåes i august/september for tidlig blomstring neste år. Planten tiltrekker humler og andre pollinatorer. (For oversikt over andre pollinatorvennlige planter, se her.)

PRAKTSPRAGLE (Plectranthus scutellarioides):

Forkultiveres fra midten av februar. Kan dyrkes som stueplante eller i potter eller kasser med andre blomster. Kan plantes ut etter siste frost. Dyrkes mest på grunn av det fine bladverket. De fleste sortene liker mye sol, men ikke alle tåler direkte sollys. Som husplante kan den stå i øst-, vest- eller sydvindu.

PYNTEKORG (Cosmos bipinnatus):

Bør forkultiveres i april. Ved direktesåing ute vil den blomstre veldig sent. Trives best i full sol, eventuelt halvskygge. Liker porøs jord blandet med kompost. Er fin i bed og krukker. Kan blomstre hele sommeren frem til frosten kommer (blomstringen varer lengst når visne blomster fjernes etter hvert).

RINGBLOMST (Calendula officinalis):

I frøpakken over finner du Ringblomst i en hyggelig blanding sommerblomster, blant annet Kornblomst, Asters, Sinnia,og Romersk ridderspore. Nelson Gardens sommerblomstmix kan direktesåes ute når jorden er klar frem til juni. De trives i næringsrik, veldrenert jord. Se også Sommerblomst mix ´Pink Shades´ for en blanding lettdyrkete blomster i lyse og mørke rosa fargetoner.

Ringblomstfrø alene kan direktesåes når jorden er klar frem til starten av juni. Blomstrer fra juli til frosten kommer. Trives i sol til halvskygge. Kan også såes om høsten, rett før frosten kommer, men da vil frøet først spire når det får lys og varme neste vår. Gjør seg godt i bed og kjøkkenhage. Blomstrer lenger hvis de visne blomstene og begynnende frukter fjernes etter hvert. Kan også taes inn som snittblomster i bukett (i vase bør de få rent vann hver dag).

SOLSIKKE (LAV) (Helianthus annuus):

Kan forkultiveres i aprilmåned eller såes direkte på friland når jordtemperaturen er over 10 ºC. Kan dyrkes i de fleste typer jord. Trives i full sol. Tiltrekker humler og bier. Hvis blomsterstanden får bli stående vil frøene være mat for småfugl på høsten.

FLØYELSBLOMST (Tagetes patula):

En veldig vanlig sommerblomst med lang blomstringstid, fra mai til frosten kommer. Tagetes/Fløyelsblomst finnes i mange sortsgrupper, for eksempel oransje, gule og rødbrune nyanser, lave/ middels/ høye, eller med enkle/fylte blomsterkurver. Forkultiveres fra starten av april eller direktesåes fra ca midten av mai til midten av juni. Visne blomster knipes av langt nedenfor blomsterbegeret. Planten har stor motstandskraft mot ruskevær og regn. Har spesiell duft og dyrkes derfor mest utendørs på balkong, terrasse eller i bed. Blomstenes duft virker frastøtende på katter og lus, og stoffer i røttene dreper skadelige nematoder. Trenger du balkongkasser? Se her.

Slik skaper du vakre samplantinger:

VELG PLANTESORTER SOM:

  • skaper kontraster i farger (ton-i-ton)
  • har komplimenterende farger (kanskje mest av én type)
  • har samme farge (kanskje én farge per gruppe eller bed)
  • har forskjellige høyder (lave, middels og høye)
  • har komplimenterende vekstform/struktur på blader, blomster, og eventuelt på andre elementer
  • har ulik (overlappende) blomstringstid (for eksempel 2-3 av hver sort med samme høyde og blomstringstid)

OBS! Husk å sjekke at vekstforholdene på plassen der du vil plante blomstene er riktige for planten. For eksempel sol eller skygge, fuktig jord eller godt drenert jord. Les på frøpakken.

Se vårt utvalg av blomsterfrø her.

#sommerblomster

#samplanting

#herde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: