Dyrking av Ruccolasalat

Ruccola er manges favorittgrønnsak i salater, smørbrød og andre matretter. Den er hurtigvoksende og kan dyrkes som en salat, eller høstes tidlig som mikrogrønt. To plantearter betegnes som Ruccola: Vill Ruccula og Alminnelig Ruccola.

Botanisk navn:

Vill Ruccola, Eruca sativa: Denne dyrkes det mest i Norge. Har sterk smak, og sterkt flikete blader.

Alminnelig Ruccola, Diplotaxis tenuifolia: Dyrkes blant annet i Sverige og England, har mildere smak og bredere blader.

Opprinnelig habitat: Middelhavsområdet, fra Marokko og Portugal i vest til Syria, Libanon og Tyrkia i øst Vest-Asia.

Les mer nedenfor om dyrking av Ruccola innendørs, og ute på friland.

DYRKE INNENDØRS:

Lys: Ruccola kan dyrkes inne hele året rundt, men den trenger plantelys. Eventuelt kan du gi den plantelys kombinert med lys fra vinduet. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale noen forskjellige plantelys:

  1. LED Plantelyslist som kan festes til vindu med sugekopp-stativ
  2. Liten eller stor LED Sunlite Urtelys med bunntrau (for 3 potter eller 4 potter)
  3. LED Vekstlys Duo med stativ

Plantelyset kan kobles til en timer som sørger for like mange timer lys per dag (10-14 timer).

Dyrkekasse: Vi i Gartnerbuikken kan anbefale Harvy hydroponiske dyrkekasse (blå eller hvit), tilgjengelig i 2 størrelser; en med plass til 3 planter, og en med plass til 6 planter. Se også Harvy Gavepakke for 3 planter, som er en komplett pakke med LED plantelyslist, sugekoppstativ, forhåndsådde dyrkeplugger og hydroponisk næring.

Såing i potte: Ruccolafrøene såes i potte (for eksempel 10 cm dyp) med fuktig jord, ca. 0,5 cm dypt med ca 2-3 cm avstand mellom frøene. Du kan med fordel sette pottene i et minidrivhus til spirene har fått små blader. Plasseres lyst, men ikke direkte sollys. Optimal jordtemperatur er 5˚ til 15˚C.

Temperatur: Den vokser best med litt lavere temperaturer enn vanlig stuetemperatur, ca 10˚- 18˚C, men tåler også litt mer varme.

Jord: Næringsrik plantejord som holder godt på fuktighet. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Plagron Light Mix.

Vanning: Vil ha jevnt fuktig jord, men ikke vått.

Selvvanningspotte: Se vårt store utvalg av Lechuza potter med selvvanning, som du kan bruke til å dyrke salater, urter, grønnsaker og andre planter.

Gjødsel: Krever lite næring. Gjødsling trengs ikke i næringsrik jord.

Høsting: Blader kan høstes fra de er 6-10 cm lange (ca. 3-5 uker etter spiring) og frem til planten blomstrer. Blomstene er også spiselige.

DYRKE UTE PÅ FRILAND:

Såtidspunkt: Gjentatt såing (for eksempel med 2 ukers mellomrom) gir tilgang på frisk salat i lang tid. Kan såes fra april til september. For overvintring kan den såes sent om høsten. Sterk sol og tørke kan gi ruccolaen bitter smak. Mange unngår derfor såing ute midt på sommeren (15. juni til 15. juli).

Vokseplass: Sol til halvskygge. Kan tåle å dyrkes på de fleste voksesteder utendørs.

Jord: Næringsrik jord som holder godt på fuktigheten. Den beste jorden for Ruccola er løs, næringsrik leirjord, men den kan dyrkes på de fleste jordtyper. Ideell jordtemperatur ved såing er 5˚ og 15˚C.

Gjødsling: Trenger ikke gjødsel i næringsrik jord. Ved såing i flere omganger kan vi i Gartnerbutikken anbefale å gjødsle en gang i måneden med organisk naturgjødsel som Equus Plus hestegjødsel.

Vanning: Regelmessing vanning er best for bladene.

Uttynning: Når de unge, små plantene har blitt 5-7 cm høye kan det tynnes ut litt for å lage god nok planteavstand. Noen planter kan skjæres vekk (like over jordoverflaten) slik at det blir 8-10 cm mellom plantene som står igjen. De unge bladene som skjæres vekk er sunne og gode mikrogrønnsaker med litt mildere smak enn de eldre bladene.

Plantehøyde: Opptil 50 cm høy.

Høsting: Blader kan høstes fra de er ca. 6-10 cm lange (ca. 3-5 uker etter spiring) frem til planten blomstrer, eller til okober. Blomstene er også spiselige.

Skadedyr: Snegler kan spise på bladverket.

#dyrkeruccolasalat

#erucasativa

#lystilsalat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: