Stell av Vennskapsplante

Vennskapsplanten er en lettstelt, liten husplante i Pilea-slekten som tilhører Neslefamilien, Urticaceae. I Norge er denne familien liten (de mest kjente er humle og brennesle). Pilea-slekten vokser vilt i tropiske og tempererte strøk overalt i verden, unntatt Australia. Pilea involucrata, Vennskapsplanten (se bildet) er flerårig og dyrkes som stueplante, krukkeplante, som staude/bunndekker i små hager, og som terrariumsplante. Den blir vanligvis ca. 15 cm høy, men kan bli opptil 30 cm. Sortene har dekorativt, fløyelsaktig bladverk i ulike spennende farger. Navnet ´Vennskapsplante´ har den fått fordi den kan formeres raskt med stiklinger og gis til venner og familie.

Botanisk navn: Pilea involucrata

Opprinnelig habitat: Sør og Mellom-Amerika (tropisk)

STELL:

Lyskrav/plassering: Bevarer bladfargene best i godt lys. Tåler å stå i halvskygge eller med omtrent like mye sol som skygge, men ikke i direkte sollys. Til mørke rom kan vi i Gartnerbutikken anbefale vekstlamper som SANSI LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, eller Sunlite-kontroller (timer med dimmer) som sørger for like mange timer lys hver dag (for eksempel 6-8 timer).

Jord: Liker jevnt fuktig, men godt drenert jord. Gjerne torvbasert plantejord tilsatt litt perlitt.

Temperatur: Som andre tropiske planter liker den fuktighet og varme. Trives best i ca. 18-23ºC, og tåler ikke temperaturer under 15ºC.

Vanning: Planten trenger jevn vanning året rundt. Tåler ikke å bli stående lenge tørr uten å miste blader.

Gjødsling: Bruk gjerne halv dose flytende gjødsel om våren og sommeren. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende plantenæring for grønne og blomstrende potteplanter.

Blomstring: Med riktig stell kan den blomstre med bittesmå, hvitrosa blomster.

Beskjæring: Stengler kan knipes av for å stimulere til mer buskete vekst.

Ompotting: Pottes om hvert år, eller man kan ta stiklinger og dyrke en ny plante. Hos Gartnerbutikken.no har vi et stort utvalg av plastpotter. Vi kan anbefale Tjerbo Gartnerjord eller Biobizz All Mix til ompotting, og Plagron Light Mix eller Biobizz Light Mix til stiklinger.

Formering: Stiklinger kan settes i vann for å danne røtter, eller direkte i fuktig jord (se stiklingsjord over). Stiklingene danner røtter på 2-3 uker ved 20 ºC og 14-16 timer lys. Når stiklingene har fått nye skudd er de store nok til å tåle mer næringsrik jord.

Skadegjørere/insekter: Ikke spesielt utsatt.

#stellavvennskapsplante

#pileainvolucrata

#Urticaceae

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: