Stell av Gullranke

Gullranke er en klatreplante med ganske kraftig vekst som tilhører Myrkonglefamilien, Araceae. Den utvikler klatrerøtter og kan vokse fra potte opp langs et espalier eller annen plantestøtte, eller den kan henge ned fra en ampel potte eller for eksempel en bokhylle. Plantene blomstrer sjeldent innendørs, men dyrkes mye som inneplante for sine dekorative hjerteformete blader som er skinnende, læraktige og hardføre. Epipremnum aureum får ulike fargete marmoriseringer når den får nok lys. Mønstrene kalles variegering, og skyldes varierende klorofyllinnhold. Eksempler på ulike Gullranker (Epipremnum aureum) er: ´Golden Queen´ (lysegrønne blader og gyldengul marmorisering), ´Marble queen´(litt store blader med hvit marmorisering, som krever mer lys enn de andre), ´Silver Queen´(blader som nesten er helt dekket med sølv til hvitt), ´Neon´(nesten selvlysende, limegrønne blader), og N´joy (mindre blader med kremhvit marmorisering).

Botanisk navn: Epipremnum aureum

Opprinnelig habitat: Fransk Polynesia. Etter at den har blitt importert og satt ut i det fri vokser den nå vilt på flere stillehavsøyer, i Hawaii, Malaysia, Mellom- og Sør-Amerika, Sør-Florida, og i Karibia.

STELL:

Lyskrav/plassering: Artene som har brokete blader trenger mye indirekte lys. Ved lite lys øker produksjonen av klorofyll og bladene blir grønne. Artene som er helt grønne kan stå i halvskygge til skygge. Trenger du vekstlampe til stue eller annet oppholdsrom kan vi i Gartnerbutikken anbefale SANSI LED-pære med SAGA armatur, eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for at plantene får like mange lys per dag.

Luftfuktighet: Trives med høy luftfuktighet (50-60 % RF, Relativ fuktighet. På engelsk: RH, Relative humidiy), men tåler også litt tørrere luft.

Temperatur: Planten kan stå i stuetemperatur hele året, 18-24 grader. Den vil gjerne ha stabil temperatur, fremfor plutselige temperaturfall, men den kan tåle temperaturer ned til 15 grader.

Vanning: Tåler å tørke mellom hver vanning, men vann regelmessig gjennom vår og sommer, og mye mindre om vinteren.

Hvileperiode: Den vil ha så vidt fuktig jord gjennom vinteren. Må ha minimum 10 grader om vinteren.

Jord: Vanlig plantejord med lecakuler i bunnen. Se ompotting.

Gjødsling: Gjødsles hver 2. eller 3. uke i vekstsesongen. Den trenger bare gjødsling 1-2 ganger i løpet av vinteren. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende plantenæring for grønne og blomstrende potteplanter.

Ompotting: Kan ompottes annethvert år, om våren. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale torvblandingen Biobizz All mix som er tilsatt nok organisk gjødsel til 2-3 uker. Den passer til ompotting, vekst og blomstring av planter som er store nok til å tåle litt næring. (Denne jorden blir best om den fuktes og får stå i 36 timer før bruk slik at mikroorganismer og gjødsel får jobbet litt før planting). Trenger du ampel potte eller plastpotte med hull i bunnen, se vårt store utvalg her.

Formering: Med stiklinger av stengel med 1 blad, som settes i vann et par uker for rotdanning eller direkte i fuktig jord, når som helst på året.

Blomstring: Blomstrer svært sjeldent. (På grunn av en genetisk feil som fører til mangel på plantehormonet Gibberellin)

Rengjøring av blader: Om sommeren kan den dusjes et par ganger i uken med lunkent vann. Om vinteren kan bladene tørkes av med en fuktig klut 1-2 ganger i måneden.

Beskjæring: Skudd kan kuttes med en skarp kniv eller klippes hele året for stimulere til nye skudd og bevare en kompakt vekst.

Skadedyr/sykdommer: Kan angripes av ullus, skjoldlus, spinnmidd og gråskimmel. Trenger du tips mot skadedyr? Se vår blogg Naturlige plantevernmidler.

Giftig for hunder og katter: Symptomer kan omfatte oral irritasjon, oppkast og svelgeproblemer. Kontakt din veterinær om din hund eller katt har symptomer etter å ha spist noe av en slik plante eller på annen måte har vært i kontakt med noe som kan være giftig.

#stellavgullranke

#Epipremnum aureum

#Araceae

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: