Stell av Calathea

Botanisk navn: Calathea. Tilhører Marantaceae-familien med ca. 37 arter. Tidligere var det 250 flere arter i denne familien som har blitt overført til Goeppertia-slekten, men omtales ofte fortsatt som Calathea.

Calathea dyrkes hovedsakelig som prydplante på grunn av sitt fargesterke bladverk med vakre mønstrede flekker på oversiden, og ofte en rødlig underside. Calathea finnes i mange forskjellige farger og med mange navn (Calathea …). Mange av artene har blader med fjærlignende tegninger i flotte fargekombinasjoner, for eksempel Calathea makoyana (se bildet over), som ofte kalles «påfuglplante» eller «katedralvinduer».

Les videre om du er interessert i stell av Calathea som husplante.

Opprinnelig habitat: Tropeskog i Sør- og Mellom-Amerika.

Slik får du Calathea til å trives:

Lyskrav/plassering: For at planten ikke skal miste bladtegninger eller svi bladene bør den ikke stå i direkte sollys. Den vil trives i et øst- eller vestvendt vindu fra vår til høst, mens om vinteren er det viktig at den får nok lys og kan flyttes til et sørvendt vindu. Hvis den får for lite lys mister den farge og bladene blir grønne. Den liker ikke tørr luft eller trekk. Trenger du vekstlampe til stue eller annet oppholdsrom kan vi anbefale Sansi LED-pære med SAGA armatur eller Sunlite Vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer lys per dag.

Temperatur: Calathea er en opprinnelig en tropisk plante og liker varme. Den foretrekker romtemperatur over 16 grader (gjerne ca. 20 grader om dagen og litt kjøligere om natten).

Fuktighet: Tropiske planter foretrekker fuktighet og varme. Plasseres gjerne ved siden av en luftfukter. eller en skål med stein som fylles halvfull med vann som får fordampe.

Vanning: Vannes med lunkent (romtemperert) vann. Liker å vannes veldig ofte, men tåler ikke å stå i vann. Calathea bør ikke bli stående tørr for lenge.

Gjødsling: Krever lite næring, men kan gjødsles med vanlig blomstergjødsel eller spesialgjødsel for grønne planter. Trenger ikke gjødsel om vinteren.

Fortrukket substrat: Trives godt i fuktig, men ikke vått substrat. Den tåler vanlig blomsterjord med leca eller perlitt, men liker godt organiske substrater som torvjord eller kokosfiber, gjerne med orkidejord (bark) som gir godt med luft til røttene.

Ompotting: Kan pottes om hver vår. God drenering er viktig. Biobizz Allmix er en torvblanding som passer til ompotting, vekst og blomstring for planter som er store nok til å tåle gjødslet jord. Hos Gartnerbutikken finner du et stort utvalg av runde eller firkantete potter med skåler og spesialpotter.

Blomstring: Mange Calathea-arter blomstrer når de vokser vilt, men bare noen av artene som vi dyrker som inneplanter utvikler blomster, om våren og sommeren. For eksempel Calathea Crocata kan få vakre oransje blomster.

Formering: Kan formeres ved deling når man ompotter om våren.

Sykdommer/skadedyr: Kan angripes av spinnmidd i tørr luft eller for lite vanning. Spinnmidd kan forebygges ved å dusje over- og undersiden av bladene. For mer lesning om bekjempelse av spinnmidd, se vår blogg Naturlig plantevern.

Skadde eller visne blader: Klippes vekk ved bladstilkens basis.

Rengjøre blader: Tørk av med en fuktig klut.

#stellavcalathea

#marantaceae

#påfuglplante

6 kommentarer

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Marit. Beklager sent svar. Det er mulig at planten din står for kaldt og er for tørr. Den kan også ha blitt skadet av gjennomtrekk. Lykke til. Med vennlig hilsen Gartnerbutikken.

   Liker

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Heidi. Vi har dessverre ikke sett mailen fra deg her i bloggen før nå. Håper problemet løste seg for dine planter. Mvh Gartnerbutikken

   Liker

   • gartnerbutikken sier:

    Hei igjen Heidi.

    Sannsynligvis skyldes klebrige blader sekreter fra insekter , og ikke fra annet søl…Vi kan anbefale å bruke insektsåpe som virker mot blant annet bladlus. Du finner oppskriften i vårt blogginnlegg Naturlige Plantevernmidler…lykke til.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: