Stell av Oliventre

Olivenfruktene brukes på mange ulike måter i matkulturer fra Middelhavet. Moden oliven inneholder ca 20 % olje, som kanskje er en av verdens beste fettkilder. Oljen kan bedre næringsopptak i tarmen, ha positive effekter mot hjerte og karsykdom og redusere aldring av hjernen. Den har en unik fettsyresammensetning og er rik på vitaminene E og K, og antioksidanter. Den første pressingen uten oppvarming gir den beste matoljen, jomfruoljen. Olivenolje brukes også til legemidler, skjønnhetspleie og såper. Treets avlange, grågrønne blader kan også ha en helsebringende effekt (immun styrkende) i medisinsk te.

Oliventrær som dyrkes i krukke og som bonsai tre i Norge kan flyttes utendørs om sommeren eller stå inne hele året.

Oliventrær har vært dyrket for sine frukter, olje og blader i ca 5000 år. Oliventreet blir på naturlige vokseplasser gjennomsnittlig 500 år gamle, men kan leve i opptil 1500 år eller mer. Den svært harde veden gir godt trevirke til møbler og redskaper. I parfymer har oliventre en rik, treaktig lukt.

Botanisk navn: Olea europaea

Opprinnelig habitat: Treet stammer fra Vest-Asia, men har vært dyrket i flere tusen år i landende rundt Middelhavet. Oliven dyrkes også i India, Kina, Japan, New Zealand, Sør-Afrika og California.

STELL AV OLIVENTRE:

Lys: Lyst, gjerne også i direkte sollys. Om vinteren kan det stå i en vinterhage eller oppvarmet drivhus. Skal den overvintre i en kjeller bør den få vekstlys. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Sansi LED vekstlampe, eller Nelson LED Plantelys. Hvis treet står for mørkt kan det miste bladene.

Temperatur: Oliventrær tåler godt høy temperatur, men liker ikke høye temperaturer om vinteren. Heller ikke frost. I vintermånedene bør det stå lyst med temperatur mellom 5 og 15 grader. Fra mai-juni kan treet stå utendørs etter ca en uke med herding. Det vil si at treet settes utendørs om dagen, hver dag i en uke for å tilpasse seg lys og temperatur.

Luftfuktighet: Tåler godt tørr luft, men om vinteren er lufta tørrere og planten kan gjerne dusjes med lunkent vann en gang om dagen.

Gjødsel: Gjødsle med flytende plantenæring fra vår til høst. Vi i Gartnerbutikken anbefaler Nelson Garden plantenæring, eller Hornum Sitrus og Olivengjødsel.

Vanning: Oliventreet liker lett fuktig jord, men ikke for mye vann eller å bli stående med vann i skålen for da kan røttene råtne. Vannes mer sparsomt om vinteren (ca. 1 dl vann per uke er nok).

Jord: Middelhavsjord eller sandholdig jord, for eksempel kompostjord med god drenering. Bland gjerne sand og lecakuler i jorden.

Formering: Ved frø (spiretemperatur ca. 12 grader), eller myke treaktige stiklinger som klippes om sommeren/høsten og stikkes ved ca. 20-22 grader i fuktig jord. Vi i Gartnerbutikken anbefaler å bruke minidrivhus, eventuelt en plastpose over potten.

Ompotting: Treet kan gjerne pottes om før vekstsesongen. For eksempel kan du velge en potte som er 5 cm større i diameter enn den forrige. Roten bør ikke komme dypere ned i den nye potten.

Beskjæring: Et oliventre vil tåle forming og kraftig beskjæring om våren. Døde greiner klippes vekk. Sjekk om greinene er friske ved å skrape at litt av barken. Er det helt tørt under barken kan greinen skjæres vekk. Etter beskjæring er det viktig å følge opp med vanning og flytende gjødsel.

Blomster/frukter: Oliventreet kan blomstre fra det er 6 år gammelt. Blomstringen settes i gang først når treet utsettes for temperaturdifferanse mellom dag og natt i 3-4 måneder og gjennomsnittlig temperatur under 10 grader i minst 2 måneder. Blomstene på oliventrærne hvite og velduftende, men er unnselige. De etterfølges av grønne frukter som høstes grønne eller etter at de har modnet og er fiolette til sorte. Oliven (fruktene) blir vanligvis større ved dyrking i drivhus enn ved tradisjonell dyrking. For smakens skyld bør grønne oliven konserveres i olje eller saltlake i en lengre periode før de spises. Sorte oliven er spiselige som de er og inneholder flere antioksidanter og vitaminer enn de grønne.

Sykdommer/skadedyr: Kan angripes av skjoldlus og bladlus.

Noen tips mot skjoldlus er:

  • Vaske med Rødsprit
  • Pensle med Matolje
  • Skjoldlus kan skrapes vekk med en kniv eller en stiv børste som tannbørste. Planten kan deretter spyles.
  • Plantedeler med skjoldlus på kan skjæres vekk, og deretter kan planten dyppes i vann for å drukne larver.
  • Hvis utetemperaturen er over 10 grader, kan planten settes ut og få hjelp fra nyttedyr som snylteveps maur. Knus noen av lusene for å tiltrekke nyttedyr.

For å bli kvitt bladlus: se middel mot grønne lus i bloggen vår Naturlige plantevernmidler.

#stellavoliventre

#lystiloliventre

#oleaeuropaea

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: