Stell av Kinesisk Pengeplante (Pilea peperomioides)

En populær og lettstelt potteplante som holder seg grønn og pen hele året, og kan ha mange års levetid. Andre navn på denne planten er Museøre, Elefantøre, Parasollpilea, Kanonnesle og Misjonærplante.

Botanisk navn: Pilea peperomioides

Opprinnelig habitat: Fuktige skoger i Yunnanprovinsen, Sørvest-Kina. I 1500 – 3000 meters høyde.

STELL AV PENGEPLANTE:

Lys: Kan gjerne plasseres i mye indirekte lys. Tåler ikke direkte sollys i de varmeste månedene.

Temperatur: Planten vokser mer kompakt om den ikke settes for varmt. Bør ikke stå i nærheten av radiatorer eller panelovner. Om vinteren stilles den kjølig for at den skal blomstre om våren.

Luftfuktighet: Liker ikke tørr luft. Hvis den må settes i nærheten av en ovn eller varmepumpe bør den dusjes jevnlig med lunkent vann.

Gjødsel: Kan gjødsles med vanlig plantenæring i vår- og sommermånedene. Vi i gartnerbutikken anbefaler Nelson Garden flytende plantenæring. Følg næringens dosering. Lite eller ingen gjødsel om vinteren.

Vanning: Planten tåler godt sparsom vanning fordi den samler opp noe vann i bladene. Hvis den får for mye vann kan bladene råtne. La gjerne planten tørke lett opp mellom hver vanning. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden Fuktighetsmåler eller Sus-Tee Vanningsindikator.

Jord: Plantejord (gjerne torv eller kokosbasert) med god drenering er viktig. Gjerne lecakuler i bunnen. Den er ikke så kresen på jordtype, og klarer seg også med såjord/kaktusjord. Helst bør man unngå å bruke jord fra hagen.

Formering: Stiklinger av blad med stilk, eller ved deling av skudd fra stammen, eller rotskudd. Stiklingene settes i potter med godt fuktig jord og plasseres lyst. Det kan ta en god stund før plantene viser veksttegn. Den vil vokse bedre om våren og sommeren enn om vinteren. (Vokser også sakte om den er veldig liten). Vi i Gartnerbutikken kan anbefale LED vekstlys for å fremme veksten. For eksempel Nelson Plantelys LED pære eller Sansi LED vekstlampe.

Ompotting: Kan godt pottes om etter hvert som den vokser, slik at den ikke ser for stor ut i forhold til potten.

Beskjæring: Hvis det blir mye sideskudd kan disse skjæres vekk.

Blomster: Blomstrer sjelden som stueplante. Fra april til juli kan den få små, uanselige blomster som sprer pollenet som en røyk i luften når pollenknappene brister. Derav kallenavnet kanonnesle.

Sykdommer/skadedyr: Planten angripes sjelden av sykdommer og insekter. Bladlus kan forekomme, men de kan ganske enkelt dusjes bort med vann, eventuelt med hjemmelaget bladlusmiddel, se bloggen vår: Naturlige plantevernmidler.

Gule blader: Kan skyldes for lite lys på alle kanter, eller for lite vann.

Brune flekker: Kan skyldes for mye sterk sol/direkte sollys.

Hvite prikker under bladene: Er ikke uvanlig. Skyldes kun at planten svetter ut salter/mineraler.

En stikling av Kinesisk pengeplante er dekorativ i terrarium. Her sammen med Praktspragle, Polkadotplante og Monstera Deliciosa. For videre lesning om terrrariebeplantning, se bloggen vår HER.

#stellavkinesiskpengeplante

#Pileapeperomioides

#elefantøre

12 kommentarer

 1. Liv Torkildsen sier:

  Min kinesisk pengeplante har brettet bladene litt, har sprayet med grønnsåpe vann. Jeg delte den i tre for at den skulle få bedre plass.

  Liker

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Liv. Fikk du det til? Kan det ha litt sterkt lys ? Har du satt den litt innover i rommet eller dempet lysintensiteten? Lykke til videre. Beklager sent svar. Mvh Mathis

   Liker

 2. Dagfinn Bjørklid sier:

  Hei,
  Min pengeplante har i sommerferien skrantet litt. Noen bladstilker har blitt brune/råtne – selv om selve bladet fortsatt er grønt. Hva skyldes dette.
  Den har også vokst en del i høyden og har ca 15-20 cm på hovedstammen uten bladgreiner. Vil det stimulere til bladvekst om man topper planten – altså kapper hovedstammen? Takknemlig for svar.
  Mvh
  Dagfinn

  Liker

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Dagfinn.
   Brune bladstilker kan skyldes flere ting som vann, lys og temperatur. Det kan hende du vil få en tettere plante om du skjærer den tilbake litt etter litt. Lykke til!

   Liker

 3. Stine sier:

  Hei, hvordan blir jeg kvitt noe som ligner på «lopper,lus» som ligger på bladene, med en liten «hinne» over seg. Har forsøkt å byttet gjord på planten men det fungerer ikke

  Liker

   • gartnerbutikken sier:

    Hei, ja den kan ha blitt for varm i sydvendt vindu om sommeren. Har den ikke blitt pottet om eller fått ny jord på mer enn to år kan det hende at det er det den trenger og litt gjødsling i vekstperioden. Lykke til! Mvh GB

    Liker

 4. Thea sier:

  Hei! Min pengeplante har ganske lyse grønne blader som henger en smule. Har prøvd å vanne den mindre, vanne den mer, gi den mer sol, gi den mindre sol, men intet hjelper. Kan det være den ikke trives i jorda jeg har plantet den i? Andre tips?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: