Stell av Arekapalme

Arekapalme (Dypsis lutescens) er en planteart i palmeslekten (Arecaceae, tidligere kjent som Palmae). I varmere land dyrkes den som landskapsplante, hvor den blir opptil 8 m høy. Andre steder i verden, som her i Norge selges den som husplante. Den er lettstelt og både luftrensende (renser giftstoffer fra luften) og en bra luftfukter.

Botanisk navn: Dypsis lutescens

Opprinnelig habitat: Madagaskar og det sørlige India.

Etymologi: «Dypsis» er avledet av gresk `dyptein`, som betyr å dyppe eller dykke, på grunn av de bøyde bladtuppene. Lutescens kommer fra det latinske ordet `lutens`, som refererer til gulaktig eller gul fra det gulaktige utseendet på stilker og midtnervene i bladverket.

STELL:

Lys: Vil ha godt med lys, men maks. 2-3 timer med direkte sollys. Kan gjerne plasseres litt lenger inn i rommet slik at den får indirekte lys. Om du vil plassere den et sted hvor det er lite lys, kan vi anbefale Sansi LED vekstpære med SAGA vekstlysarmatur eller Sunlite vekstlampe med teleskopstativ. Se også vårt utvalg av Timere, eller Sunlite-kontroller (timer med dimmer) som sørger for like mange timer lys hver dag.

Temperatur: Stuetemperatur (ca 17-24°C). Ikke under 15°C.

Brune bladtupper: Det er ikke uvanlig at noen av bladene får brune tupper. Hvis de brune tuppene klippes av risikerer du at du stanser veksten av bladene så de kan du godt la være. Blader som er helt brune bør skjæres vekk.

Døde skudd/greiner: Disse er bare å trekke opp. Planten vil ha godt av å kvitte seg med dødt materiale.

Luftfuktighet: Trives best med litt fuktig luft. Kan gjerne dusjes ofte.

Vanning: Jorda bør helst holdes lett fuktig, men kan tørke lett opp i de øverste centimeterene mellom hver vanning. Kan vannes ca 1 gang per uke vår og sommer. Sjeldnere om vinteren, ca 1 gang annenhver uke.

Gjødsel: Kan gjødsles ca 1 gang per måned med kalkfri næring, kun i vekstsesongen. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende plantenæring som er uten kalk og har lav pH.

Ompotting: Kan pottes om hvert 2.-3. år. Ha gjerne litt leca under den innerste potten slik at den løftes litt opp fra bunnen og røttene ikke blir stående i vann. Den trenger ikke større pottestørrelse enn 30 cm i diameter.

Jord: Trives i næringsrik jord med god drenering. For eksempel en jordblanding av ca 50-70% veksttorv eller kokossubstrat, 10 % sand, og 15-20% dreneringssubstrat som perlitt, vermikulitt, eller lecakuler.

Formering: Med rotdeling. Hver del bør inneholde minst 3-4 skudd.

Beskjæring: Tåler lett beskjæring.

Blomster/frukter: I gode vekstforhold kan planten få små lysegule blomster under bladene og etter noen måneder med blomstring kan den få små, ovale lysegrønne/gule frukter som blir guloransje når de modner. Fruktene er ikke spiselige, men kan brukes til reproduksjon.

Sykdommer/skadedyr: Planten kan angripes av spinnmidd. Les mer om naturlig plantevern i vår blogg, Naturlige plantevernmidler.

For videre lesning om luftrensende husplanter, klikk HER.

#stellavarekapalme

#Dypsislutescens

#Arecaceae

6 kommentarer

 1. Karoline sier:

  Kan man ta stikling av areka palme? Har en areka palme i kollektivet som er ganske døende. Den hadde 3 helt døde greiner og én fin og grøn grein.

  Liker

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Karoline.
   Beklager sent svar. Tror ikke stiklinger vil fungere særlig godt når det gjelder Arekapalme. Derimot kan vi anbefale rotdeling. Du kan legge planten over på siden og løsne jord rundt røttene, og deretter skylle røttene eller dyppe planten i en bøtte med vann. Da kan du kutte løs delinger av planten. For eksempel 3 deler som hver inneholder 3 til 4 skudd. I bloggen vår finner du tips til passende jordtype. Lykke til!
   Med vennlig hilsen oss i Gartnerbutikken

   Liker

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Michael. Beklager sent svar. Nei, dessverre tåler den ikke lavere tempereturer enn 15 grader. Med vennlig hilsen Gartnerbutikken.

   Liker

 2. Espen sier:

  Hvor lenge kan man regne med at en Areka lever? Vil en plante som har mistet de fleste skuddene kunne komme tilbake til den opprinnelige størrelsen den var da vi kjøpte?

  Liker

  • gartnerbutikken sier:

   Hei Espen. Arekapalmen kan leve i ca ti år, i gode vekstforhold. Hvis du passer på at den får riktig mengde lys, god næring, frisk jord og passe mengde vann skulle det være mulig å friskne til for den. Lykke til! Med vennlig hilsen Gartnerbutikken.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: