Stell av Arekapalme

Arekapalme (Dypsis lutescens) er en planteart i palmeslekten (Arecaceae, tidligere kjent som Palmae). I varmere land dyrkes den som landskapsplante, hvor den blir opptil 8 m høy. Andre steder i verden, som her i Norge selges den som husplante. Den er lettstelt og både luftrensende (renser giftstoffer fra luften) og en bra luftfukter.

Botanisk navn: Dypsis lutescens

Opphav: Madagaskar og det sørlige India.

Etymologi: Dypsis er avledet av gresk `dyptein`, som betyr å dyppe eller dykke, på grunn av de bøyde bladtuppene. Lutescens kommer fra det latinske ordet `lutens`, som refererer til gulaktig eller gul fra det gulaktige utseendet på stilker og midtnervene i bladverket.

STELL:

Lys: Vil ha godt med lys, men maks. 2-3 timer med direkte sollys. Kan gjerne plasseres litt lenger inn i rommet slik at den får indirekte lys. Om du vil plassere den et sted hvor det er lite lys, kan vi anbefale Sunlite vekstlampe med teleskopstativ eller Sansi LED vekstpære med SAGA vekstlysarmatur. Se også vårt utvalg av Timere, som sørger for like mange timer lys per dag.

Temperatur: Stuetemperatur (ca 17-24°C). Ikke under 15°C.

Brune bladtupper: Det er ikke uvanlig at noen av bladene får brune tupper. Hvis de brune tuppene klippes av risikerer du at du stanser veksten av bladene så de kan du godt la være. Blader som er helt brune bør skjæres vekk.

Døde skudd/greiner: Disse er bare å trekke opp. Planten vil ha godt av å kvitte seg med dødt materiale.

Luftfuktighet: Trives best med litt fuktig luft. Kan gjerne dusjes ofte.

Vanning: Jorda bør helst holdes lett fuktig, men kan tørke lett opp i de øverste centimeterene mellom hver vanning. Kan vannes ca 1 gang per uke vår og sommer. Sjeldnere om vinteren, ca 1 gang annenhver uke.

Gjødsel: Kan gjødsles ca 1 gang per måned med kalkfri næring, kun i vekstsesongen. Vi i Gartnerbutikken kan anbefale Nelson Garden flytende plantenæring som er uten kalk og har lav pH.

Ompotting: Kan pottes om hvert 2.-3. år. Ha gjerne litt leca under den innerste potten slik at den løftes litt opp fra bunnen og røttene ikke blir stående i vann. Den trenger ikke større pottestørrelse enn 30 cm i diameter.

Jord: Trives i næringsrik jord med god drenering. For eksempel en jordblanding av ca 50-70% veksttorv eller kokossubstrat, 10 % sand, og 15-20% dreneringssubstrat som perlitt, vermikulitt, eller lecakuler.

Formering: Med deling. Hver del bør inneholde minst 3-4 skudd.

Beskjæring: Tåler lett beskjæring.

Blomster/frukter: I gode vekstforhold kan planten få små lysegule blomster under bladene og etter noen måneder med blomstring kan den få små, ovale lysegrønne/gule frukter som blir guloransje når de modner. Fruktene er ikke spiselige, men kan brukes til reproduksjon.

Sykdommer/skadedyr: Planten kan angripes av spinnmidd. Les mer om naturlig plantevern i bloggen vår.

For videre lesning om luftrensende husplanter, klikk HER.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: