Dyrke bærbusker ute i hagen

Til mattis nytt format-80

Bærbusker kan plantes i hele vekstsesongen. De er enkle å plante og krever lite stell, men de trenger mye vann særlig i perioden etter planting og i tørkeperioder. Planting om høsten fra august til oktober krever mindre vanning fordi det er vanligvis mer regn.  Dessuten er det mange hagebutikker som selger unna bærbusker på høsten til reduserte priser.

Les videre om du vil vite hvordan du lykkes med planting og stell av bærbusker. Lykke til!

Det er vanlig å kjøpe buskene som ferdige planter klare til utplanting.  Når du kjøper en bærbusk er det et par ting du bør sjekke, både på etiketten og på planten:

 • Plantens hardførhet i forhold til klimasonen der du bor.
 • Krav til vokseplass og jordsmonn. Bærbusker generelt liker full sol, men for eksempel rips, solbær, svartsurbær og hageblåbær tåler litt skygge.
 • Størrelse. Hvor høy og bred den blir.
 • Plantens helse. Sjekk at den har er fri for sykdomstegn, skadete røtter eller greiner. Rotklumpen skal lukte friskt.

 

Hva trenger du for å lykkes med bærbusker

 • Gjødsel. Bruk naturgjødsel (husdyrgjødsel, kompost) eller mineralgjødsel med NKP, se bærgjødsel.  Hageblåbær og tyttebær er surjordsplanter, og kan gjødsles med med Rhododendrongjødsel.
 • Vann. Plantene trenger å vannes godt gjennom hele den første sesongen etter planting, og ellers er det viktig å vanne i tørkeperioder (med mye sol og/eller vind) og i modningstiden. Bærbusker som ikke får nok vann får små bær.
 • Jord. Plant bærbusker i middels lett jord som gir god lufttilgang og holder godt på fuktigheten.
 • Beskjæringsredskaper. Bruk skarpe beskjæringsredskaper slik at du får rene, jevne snitt. Se hagesaks og beskjæringssaks. Buskene kan godt beskjæres og tynnes ut en gang på våren før bladsprett, og skjæres litt tilbake etter innhøsting.
 • Buskstøtte. En bøyle kan settes opp rundt busken for å samle, støtte og holde greinene oppe fra jorda.
 • Oppbinding. Bringebær og bjørnebærbusker bør bindes opp. Det hindrer at de brekker og gjør innhøstingen enklere. Oppbinding kan man gjøre ved å sette en stokk eller påle i hver ende av raden og binde en snor mellom stokkene som plantene lener seg på, eventuelt bindes i.

Slik planter du bærbusker:

Før du kjøper plantene bør du bestemme hvor den eller de skal stå. Dermed slipper du at plantene må ligge å vente på selve plantingen lengre enn nødvendig. Full sol defineres som 4-6 timer med sol i løpet av en dag. De fleste bærbusker liker full sol.

 1. Fjern ugress og gress rundt vokseplassen.
 2. Ha plantens rot eller potteklump under vann i en bøtte i 2-3 minutter til det slutter å komme luftbobler. Unngå rotsnurr; røttene skal vokse utover og ikke være kompakt eller vokse i sirkel. I så fall kan du løsne litt forsiktig på røttene eller skjære 3 til 4 kutt med en skarp kniv fra topp til bunn av potteklumpen.
 3. Grav et romslig hull, ca dobbelt så dypt som rotklumpen og 3 ganger så bredt. Ha ca. 40-60 cm avstand mellom bringebærbusker og minst 1 m mellom store busker slik som solbær og rips.
 4. Bruk mye god jord og gjødsle godt, gjerne med naturgjødsel ved planting og deretter utover våren med vanlig bærgjødsel.
 5. Plasser busken i hullet. Rotklumpen skal være omtrent på nivå med bakken rundt. Den kan godt være litt dypere, men ikke mye.
 6. Spa tilbake jord rundt rotklumpen for å fylle hullet.
 7. Tråkk ned forsiktig rundt busken slik at røttene kommer i god kontakt med jorda.
 8. Vann godt.

 

Beskjæring av bærbusker

Bærbusker generelt gir størst avling 2 og 3 år gamle greiner og senere mindre og mindre bær.

Solbær, hageblåbær og svartsurbær kan man beskjære hvert år. Bringebær og bjørnebær beskjæres også hvert år, men da på høsten rett etter innhøsting (de greinene som har båret bær det året kan fjernes).  Rips og stikkelsbær kan beskjæres hvert 2. eller 3. år.

1. Vedlikeholdsbeskjæring. Syke eller skadde greiner, og noen få av de gamle greinene fjernes hvert år helt nede ved bakken. Gamle greiner er tykkere, gråere, og mørkere enn de andre. Med vedlikeholdsbeskjæring holdes veksten ung og det kommer mer lys inn i busken som gir bedre vekst og avling.

2. Foryngelsesbeskjæring. Hvis vedlikeholdsbeskjæring ikke har blitt gjort på flere år kan man fjerne opptil 1/3 del av hele busken.  Syke eller skadde greiner, og de eldste greinene klippes av helt nede ved bakken. Klippingen av gamle greiner bør fordeles jevnt i busken. Gjenta beskjæringen de to neste årene slik at alle greinene er fornyet etter 3 år. Deretter fortsett med vedlikeholdsbeskjæring.

3. Sterk tilbakeskjæring. Hvis hele busken er gammel og pjuskete kan man ta en sterk tilbakeskjæring og skjære hele busken ned til ca 10 cm over bakken og kun beholde noen få av de yngste greinene.

#plantebærbusker

#beskjærebærbusker

#bærbusker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: