Anlegging og stell av gressplen

Gress

Hos Gartnerbutikken finner du ulike plenfrøblandinger fra Nelson Garden som er tilpasset de vanligste norske plener.  I denne bloggen gir vi noen tips hvordan du kan så og stelle plen.

VÅRE FRØBLANDINGER: 

  • HyttetomtPlenfrø Fritid er en lettstelt frøblanding med lave krav om klipping og gjødsling.  Tåler både skygge og sol. Et godt valg for hyttetomten. Passer også til steder der gresset ikke klippes, eller som helle- og kantgress.
  • Bruksplen: Plenfrø Ekslusiv gir en førsteklasses plen som er motstandsdyktig mot vinterkulde og sykdommer.  Saktevoksende plen som krever mindre klipping enn vanlig plen.
  • Slitesterk bruksplen: Plenfrø Villa Plus tåler mye aktivitet i alle værtyper. Populær plentype for deg som ønsker en slitesterk og flott plen.
  • Usådde områder: Plenfrø Hurtigspirende er rasktvoksende og gir en flott og robust plen på kort tid.
  • Skyggeområder: Plenfrø Skygge er perfekt der hvor andre plenfrø ikke vil spire, som i mørke og fuktige områder langs hekker og under trær eller hvor mose utkonkurrerer gresset.

Når er den beste tiden for plensåing?

Du kan så plen fra tidlig om våren og helt frem til august/september. Det bør helst ikke være for varmt. Om høsten er det ofte flere dager med regn slik at du slipper å vanne. Mai eller august er den beste tiden.

HVORDAN ANLEGGE EN PLEN?

  1. Forbedre jorden. Løsne jorden med jordfres eller greip. Gjerne blande i kompostjord, moldjord eller barkkompost. Kalke, hvis det er nødvendig ( ved pH under 6). Dersom plenen anlegges på tung leirjord, bør det også blandes sand eller grus sammen med jordforbedringsmidlene som er nevnt, i de øverste 20 cm.
  2. Fjerne ugress. Hvis du bruker kjemiske midler for å fjerne ugresset er det lurt å vente en ukes tid før du sår plenen. Etterpå bør du unngå å bruke kjemiske ugressmidler i de neste fire til seks månedene.                                                                     
  3. Finplanere. Først finrake og sørge for at plenen får fall slik at vann ikke blir hengende eller renner inn mot huset. Minst 2 cm fall pr meter ut fra huset. Rake jevnt og fjerne steiner og klumper. Rulle over med en plenvalse eller tråkke, hvis arealet ikke er så stort. Finrake tilslutt.
  4. Gjødsle. Er jorden næringsfattig kan du blande i naturgjødsel i de øverste 10 cm av jorda.
  5. . Spre frøene på kryss og tvers for hånd, med en strøbøtte, eller en såvogn,  og deretter rake lett over og så på nytt på tvers av furene. Rak lett over med en plastrive slik at frøene moldes lett inn, de kan dekkes av et par cm jord. Til slutt plenvalse for å gi frøene god jordkontakt og fuktighet.
  6. Vanne. Tørke kan gå utover spiringen, så du bør holde plenen fuktig frem til gresset har spirt og etablert seg. Vann jevnt og ikke så mye at enkelte områder får så mye vann at frøene kan renne vekk.

STELL AV PLEN 

Lys og luft: Etter vinteren bør plenen rakes fri for løv, kvister og annet slik at gresset får så mye luft og lys som mulig. Ugress og planter som ikke hører hjemme i plenen bør fjernes med rota.

Plengjødsling: Bruksplenen blir mer slitesterk og mindre utsatt for ugress hvis den gjødsles med jevne mellomrom fra våren når plenen har begynt å bli litt grønn og gjennom sommeren til midten av august. Det er bedre med lite og regelmessig gjødsling enn for mye og sjelden. Det lønner seg å følge anvisningen som følger med plengjødselen.

Klipping: Det er en fordel å klippe gresset med bioklipper, som lar gressklippet bli liggende og tilfører næring hele året. Vårens første klipp kan godt være på 4-5 cm høyde. Videre er 4 cm høyde gunstig. Klippes det lavere enn 4 cm blir gresset mindre motstandsdyktig mot tørke. Hvis det kommer mose i plenen kan gressklipperen stilles litt høyere, opp til 6-7 cm. Regelmessig klipping, en gang i uken eller hver 14. dag vil gi god og tett plenvekst. En siste klipp om høsten bør være på 5-6 cm høyde, da vil gresset tåle overvintringen bedre enn med kortere klipp.

Kalking: Hvis du oppdager at planter i hagen mistrives og du vurderer å kalke plenen, er det lurt å ta en jordprøve først for å måle pH. Hvis pH`en er mellom 6 og 7,  er  forholdene gode. Er pH`en under 5.5 er jorda for sur og det kan kalkes forsiktig.   Tiden for kalking er mellom januar og mai, eller på høsten.  Kalking hvert år frarådes fordi det øker pH nivået. Kalken fjerner ikke mose, men bedrer gressets næringsopptak.

Vanning: Kun i lange tørkeperioder når gresset viser symptomer på at det er tørt og vissent vil det trenge vanning, men ellers er det ikke nødvendig for å holde plenen frisk. Når du først vanner bør du gi gresset en god rotbløyte, tilsvarende ca 30 mm nedbør. Vanningen bør gjøres om morgenen for ikke å tiltrekke snegler om kvelden, og ikke i solskinn, fordi det meste av vannet fordamper i solen.

#sågressplen

#frøtilgressplen

#stellavgressplen

Legg igjen en kommentar