Dyrking i Terrarium

tarrarara (1)

Et plante-terrarium er som et selvstendig økosystem i miniatyr. Det kan lages av de fleste typer fargeløse glass- eller plastbeholdere og plantes for å ligne en miniatyr hage, jungel, skog eller ørkenlandskap som er lukket i sin egen lille verden. Terrariet vil fungere som et lite drivhus. Lys slipper igjennom glasset og varmer opp luft, jord og planter – og glasset holder på varme slik som jordens atmosfære. Vanndamp som plantene avgir kondenseres på glasset og renner tilbake i jorda. Åpent terrarium krever påfyll av vann, men kun en gang i blant.

Dette trenger du for å lage et terrarium:

tutttit (1)

 • Tom og ren beholder av klart glass eller plast. Farvet glass stenger for mye lys ute. For eksempel et akvarium, en gullfiskbolle, glasskrukke med lokk, bredbunnet vase, vinballong i glass eller kanskje bare et syltetøyglass med lokk.                                          
 • Små steiner til dreneringslag i bunnen. Omtrent like store som klinkekuler avhengig av størrelsen på beholderen.
 • Fiberduk, insektsnett eller annen duk som kan legges over dreneringslaget og hindre at jorden faller ned i steinene.
 • Aktivt kull. Filtrerer vannet og hindrer dannelse av mugg/sopp.
 • Steril jord. Torvjord eller coco.
 • Små planter, stiklinger som har begynt å slå rot eller frøplanter. Tenk variasjon i form, farge og tekstur. Prøv å bruke små planter som ikke vokser seg for store for terrariet.

Praktisk utstyr:

 • lang pinsett (eller oppsplittet bambuspinne)
 • svamp til rengjøring
 • trådsnelle til å presse sammen jorda (festes i pinsetten eller bambuspinnen)
 • trakt (jo lenger hals jo bedre)
 • jordspade
 • pipette til vanning

Dekor:

 • Forskjellige typer mose, renset.  Plukker du mosen i naturen kan du rense den ved å legge den i en bøtte med kaldt vann i ca. 1 time. Det finnes over 1100 mosearter i norsk natur!
 • Dekorative små steiner, større steiner eller sand.
 • Skjell, kongler, bark- eller trebiter, pinner, eller små figurer av for eksempel dyr, fuglehus eller annet.

 

Planter:

Velg passende planter som trives i samme miljø. Opprinnelig ble terrarier laget med ville planter. Små bregner, skogsfioler, liljekonvall eller andre ville planter fra skogen kan brukes for å skape et villmarksterrarium. Husk på at ville planter kan være fredet. Er du usikker kan du søke på plantenavnet i Norsk rødliste for arter.

Lukket terrarium, med lokk eller kork:  Planter som liker høy luftfuktighet passer til lukkede beholdere. Tropiske og subtropiske planter, miniatyrpalmer,  bregner, mose, orkideer, fioler, ficus og begonia etc. Grønne planter tilpasser seg lettest.

Åpent terrarium: Planter som trenger mindre luftfuktighet. Sukkelenter, kaktuser, luftplanter, eller små grønne planter som ikke trenger mye vann, men som kan dusjes. 

 

Slik gjør du:

 1. Begynn med å legge et lag av små steiner i bunnen.  Ca 2,5 cm dypt.  Dette vil bedre dreneringen i jorden slik at planterøttene ikke blir stående i vann.
 2. Klipp ut fiberduk, insektsnett eller lignende som kan skille jorda og steinene. Det bør ha lik omkrets som beholderen. Brett sammen, putt i terrariet og brett ut over dreneringssteinene med pinsetten eller bambuspinnen.
 3. Legg på ca 1 cm tykt lag med aktivt kull.
 4. Fyll på med ca 5-7 cm fuktig torvjord/coco, eller opp til ca midten av terrariet. Kaktuser og sukkulenter trenger egen type jord. Kaktus/sukkulentjord er ofte sandholdig og porøs med god dreneringsevne.
 5. Plant plantene. Pass på at de får litt rom til å vokse og puste i. Press sammen jorden rundt plantene.
 6. Plassér dekoren. Hva enn du kan tenke deg som gjør at terrariet likner en liten verden som passer til omgivelsene du bor i eller som interesserer deg mest.
 7. Vann forsiktig hvis jorden er tørr. Jorden må alltid være fuktig i et lukket terrarium.
 8. Plassér terrariet under for eksempel LED plantelys eller et lyst sted, men ikke i direkte sol.

Når det dannes mye kondens på glasset kan du ta av lokket en liten stund til det har fordampet. Hvis du ser at jorden får lysere farge er det på tide å tilføre litt vann. Dødt materiale som blader og stilker bør fjernes raskt da det kan tiltrekke insekter.

Lykke til!

#dyrkingiterrarium

#åpentterrarium

#lukketterrarium

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: