Urter og bladgrønt på kjøkkenet

Harvey.

Veldig mange matplanter kan dyrkes på kjøkkenet hele året med vekstlys av typen LED eller CFL.  Ulike urter og bladgrønnsaker har forskjellig fotoperiodisk respons. Det vil si at plantesortene har ulikt behov for minimum og/eller maksimum dagslengde (antall timer med lys per dag). Her kan du lese om anbefalt dagslengde og bruksområder for 15 gode kjøkkenvekster. 

Bladbete (Mangold): Dyrkes med 14 til 16 timer lys per dag for størst produksjon.  Passer til wok. Kan stekes som spinat eller spises rå i salater. Vår anbefaling: Bladbete (Mangold)´Rhubarb Chard´

Grønnkål (lave sorter): God spiretemperatur er ca 21ºC, men den kan spire i 4-29ºC.  Planten vil ikke ha det for varmt. Den kan lett blomstre hvis temperaturen overstiger 26ºC. Grønnkålen er en dagsnøytral plante, som kan dyrkes med 14-16 timer lys per dag for å intensivere produksjonen. Kan spises rå i salat og smoothies. Passer til wok, kan stekes, bakes, smørdampes eller kokes. Passer godt til supper, stuinger og omeletter. Vår anbefaling: Grønnkål ´Half tall´

Spinat: Jordtemperatur på 10-15 ºC er best for spiringen. Spirer også i varmere jord,  men med lavere spireprosent.  Dyrkes med ca 12 timer lys per dag for å holde planten i den vegetative fasen så lenge som mulig og unngå blomstring.  Vil ikke ha det for varmt, vokser best i 4-24ºC. Passer til det meste som går sammen med grønnsaker. Brukes mest stuet, stekt, smørdampet eller gratinert. Vår anbefaling: Spinat ´Matador´

Salat: Start med 14-16 timer lys frem til plantene har fått 2-3 blader etter frøbladene.   Deretter med 12 timer lys per dag for å fremme veksten av løse høstbare blader og unngå for tidlig blomstring. Planten trives i 15-21º. Hvis det blir varmere kan dette kompenseres ved å senke nattetemperaturen med ca 5 grader. For kontinuerlig høsting bør bladene klippes fra utsiden av det midterste vekstpunktet slik at nye blader kan vokse frem fra midten. Hvis planen er å høste et helt salathode kan salaten dyrkes med lengre fotoperiode (flere timer lys per dag), men bør da høstes straks den er utvokst før den rekker å blomstre. Våre anbefalinger: Plukksalat ´Salad bowl´, Romanosalat ´Little Gem´og Ruccola´Wildfire´.

Rosmarin, Oregano, Salvie: Jordtemperatur på 15-21ºC er bra for spiringen. Dyrkes med 12 timer vekstlys per dag for å fremme veksten av bladverk og hindre for tidlig blomstring. Rosmarin passer til mange middelhavsretter, fiskeretter og kraftige og fete kjøttretter, spesielt lam . Oregano passer til pastaretter og pizza, ofte sammen med ost og tomat, eller til kjøttretter. Salvie passer til kjøtt og fiskeretter sammen med andre urter, til stuffing av fugl og urtete.  Våre anbefalinger:  Rosmarin ´Rosmarin´, Oregano ´Gresk Oregano´ eller den litt mildere sorten ´Oregano/Bergmynte´,  og Salvie ´Salvie´

Gressløk: Spirer godt i jordtemperatur på 15-29ºC Planten trives i best i 10-24º C, og kan lett blomstre i temperaturer over 24 ºC. Dyrkes med 16-18 timer vekslys per dag. Under 14 timer med lys kan plantene gå i dvale. Passer til eggeretter, potetretter, fiskesuppe, stekt fisk, sauser og dressinger. Blomstene kan også spises eller brukes som garnityr.  Våre anbefalinger: Gressløk ´Staro´med mild løksmak, og Kinagressløk ´Garlic      oriental´med mild hvitløksmak.

Bladpersille, kruspersille, koriander og kjørvel: Spirer best i jordtemperatur på 13-18ºC. Dyrkes med 10-11 timer lys per dag for at de skal holde seg i den vegetative fasen så lenge som mulig.  Trives best i litt kjøligere temperatur, 13-18ºC. Persille passer til supper, sauser, dressinger, fisk og kjøtt. Koriander passer til kylling og svinekjøtt. Kjørvel passer godt til kylling og kalvekjøtt, i salater, grønne sauser og kjørvelsuppe. Våre anbefalinger:  Bladpersille ´Laura´, Kruspersille ´Grüne Perle´ ,  Koriander ´Marino´ , og Kjørvel dansk ´Fijne krul´

Timian: Spirer best i jordtemperatur på 21ºC. Lettest å dyrke fra stikling. Produserer mer eteriske oljer ved lengre dager. Kan dyrkes med 12-13 timer vekstlys per dag for å forsinke blomstring. Eventuelt kan man knipe av blomstene og høste av planten jevnlig med lengre fotoperioder. Passer godt i sauser, kjøttsupper, fiskesupper, ertesuppe, potetretter, kålstuing og sammen med kjøtt. Vår anbefaling: Kryddertimian ´German winter´

Mynte: Spirer best ved 20-24ºC. Planten trives godt i 18-21ºC.  Den vokser bedre og produserer mer eteriske oljer med lengre fotoperiode. Kan dyrkes med 12-13 timer vekstlys per dag for å forsinke blomstring. Passer til lam, fisk, og grønnsaksretter eller til te og andre drikker. Vår anbefaling: ´Peppermynte´, bladene kan brukes ferske eller tørket til blant annet salater, sauser, te, og drinker.

Basilikum: Spirer best ved 24-29ºC. Planten trives og i 24-29ºCDyrkes med 14-18 timer lys per dag. Kan trenge litt blomsterkniping. Passer til de fleste matretter, spesielt salater, tomatretter, grønnsaksretter, pastaretter, sauser, marinader, fisk og fjørfe. Våre anbefalinger:  ´Basilikum, vanlig´, med sterk og aromatisk duft, og Thailandsk basilikum ´Siam Queen´som er både velduftende og vakker, med et hint av purpur i de grønne bladene.

Trenger du vekstlys til kjøkkenet kan vi anbefale LED Plantelys lyslister fra Nelson Garden. Lyslistene på 85 cm eller 39 cm passer fint sammen med Harvey hydroponiske dyrkekasser , 79,5 cm eller 39 cm.  Anbefalt gjødsel: Hydroponisk næring fra Nelson Garden.

Alternativt kan de dyrkes mer intensivt med HID lamper i dyrketelt.

Kilde:  Opplysningskontoret for frukt og grønt.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: