Gjendyrke grønnsaker fra rester (regrow)

Growing celery and lettuce

Mange av grønnsakene vi spiser kan dyrkes flere ganger. Fordelene er mindre matavfall, mindre karbonavtrykk, økonomisk besparelse og økt selvforsyning.

Hvis du lar bunnen av en rot eller stilk få vokse videre i vann eller jord kan du høste ny mat igjen og igjen.  Du vil kanskje oppleve mer varierende suksess i forhold til å dyrke fra frø, men gjøres det på riktig måte øker sjansene for å lykkes.  

Eksempler på grønnsaker og urter kan re-dyrkes:

 

Vårløk og purre

Bruk bunnen som er igjen når du kutter vårløk eller purre, ca 2,5 cm. Sett stumpene i et glass med vann og plassér glasset et sted hvor det får lys. Nye stilker vokser frem i løpet av et par uker. Skift ut vannet annenhver dag, og skyll vårløken eller purren før den settes i nytt vann.  Du kan la den fortsette å vokse i vann,  eller plante den om i jord.

Selleri

Sett stumpene av stangselleri i en dyp skål eller et glass med litt varmt vann og plassér glasset i vinduskarmen eller under vekstlys. Etter ca en uke vil roten begynne å spire, og stilkene rundt visner. Spiren blir først gul, så mørkegrønn. Etter  5 – 7 dager kan selleri-spiren plantes i en liten potte med jord. Dekk hele roten med jord, og etter hvert vil spiren komme opp av jorden. Vann godt. Deretter kan du vanne hver 2. eller 3. dag. Du kan begynne å høste fra planten etter 3-4 uker. Med godt stell kan du ha planten i flere måneder.

Salat og kål (kinakål, pak choi eller annen kål)

La det være igjen ca 2,5 cm av bunnen på salaten eller kålen. Legg den i en skål eller på en dyp tallerken med ca 1-2 cm vann.  Still planten i vinduskarmen eller under vekstlys. Skift ut vannet hver dag eller annenhver dag. Når nye blader begynner å vokse kan du overføre planten til en potte med jord.

Hvitløk

Hvitløksfedd som har begynt å spire kan puttes i et lite glass vann, med vann såvidt over bunnen av feddet. Hele hvitløk kan også brukes. Plasseres lyst og vannet bør skiftes ut hver dag.  Det som kommer opp er smaksrikt hvitløksgress som passer godt til for eksempel bakte poteter, salat, rømmedressing eller garnityr.

Gulrot

Du kan gjendyrke gulrot-topper av gulrot, men ikke selve grønnsaken. Toppene har en litt bitter smak som kan minne om selleri og inneholder mye C-vitaminer. De er fine å bruke i for eksempel salat. Du trenger ca 2,5 cm av toppen på en gulrot. Stikk en tannpirker i hver side av gulrot-toppen og balansér den på toppen av et lite glass. Fyll opp glasset med vann til det såvidt kommer nær den nederste kanten på gulroten. Sett glasset på et sted med mye lys, men ikke i direkte sol. Fortsett å fylle på vann slik at det hele tiden rekker opp til den nederste kanten av gulroten. 

Basilikum

Basilikum nachziehen im Wasserglas

Klipp av stilker fra planten, ca 7,5 cm lange, og ta bort de nederste bladene. Putt stilkene i et glass med vann. Sett glasset i vinduskarmen eller under vekstlys. Vent til røttene er ca 5 cm lange og overfør plantene til en potte med jord.

Mynte

Klipp av stilker fra toppen av planten og fjern bladene fra de to nederste nodene. Sett stilken i et glass med vann slik at vannet når over de to nederste nodene. Plasser glasset på et lyst og luftig sted til de har fått røtter, det vil si noen få uker, og overfør plantene til en potte med næringsrik jord.

Koriander

Klipp av stilker fra toppen av planten og sett dem i et glass med vann. Plassér glasset i vinduskarmen eller under vekstlys. Vent til røttene er ca 5 cm lange og overfør planten til en potte med næringsrik jord.

Fennikel

Putt rotskalken av en fennikel i en skål, et glass eller en krukke med vann. Rotbunnen vendt nedover. Plassér den i et vindu med sol, eller under vekstlys. Skift ut vannet annenhver dag.  Etter litt tid vil nye røtter komme fram. Nå kan du enten fortsette å dyrke den i vann, skifte ut vannet og gi den lys, eller plante den om til en potte med jord. Plantes den i jord bør den etter hvert få en større potte. Fennikel liker veldrenert jord og dyp potte.

Søtpotet

Del poteten i to, fest to tannpirkere i hver side og balansér den på et glass med vann. Etter noen dager vil den gro røtter, og spirer vil bli synlige oversiden av poteten. Når spirene er omtrent 10 cm lange kan de knipes av og legges i et glass med vann. Når disse har fått røtter som er 2,5 lange kan de plantes i næringsrik og veldrenert jord.

Ingefærrot

Her trengs det tålmodighet da ingefærroten trenger 1 år før ny avling blir høsteklar.  Bruk ingefærrot som såvidt har såvidt har begynt å spire. Bløtlegg den over natten, del den i to og legg bitene i en potte med jord med de minste spirene vendt nedover. Press bitene godt ned i jorden og vann godt. Plasseres varmt og lyst.

Lykke til!

#gjendyrke

#grønnsaker

#urter

#regrow

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: